Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Qualcomm: a nyolcmagos processzor egy hülyeség

Koi Tamás, 2013. augusztus 02. 15:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az okostelefonokba és tabletekbe szánt többmagos processzorok esetén is van határa a feldolgozóegységek felhalmozásának, nyolcmagos mobilprocesszort pedig konkrétan hülyeség gyártani - legalábbis ezt állítja a Qualcomm.

hirdetés

A nyolcmagos mobilprocesszorok már nem a valós felhasználói igények kielégítésére jöttek létre, sőt, az a gyártó, amelyik ilyen rendszerprocesszorokat készít, az valójában csak azt bizonyítja, hogy képtelen máshogy olyan chipeket szállítani, melyek megfelelnek az elvárásoknak - állítja a Qualcomm egyik alelnöke. A cégvezető egy tajvani lapnak adott nyilatkozatában éles hangon bírálta a konkurencia, így elsősorban a kínai MediaTek termékeit, illetve azok tényleges hasznosságát.

"Nem rakhatsz egybe nyolc fűnyírómotort, és mondhatod rájuk, hogy lám, itt egy nyolchengeres Ferrari-motor, ennek semmi értelme" - fogalmazott Anand Chandrasekher alelnök újságírók előtt pénteken. A processzormagok értelmetlen halmozása helyett a mobilos chipgyártóknak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a jobb minőségű modemekre, az alacsonyabb fogyasztású chipekre és az elérhető fogyasztói árra - tette hozzá a cégvezető. Chandrasekher arra a kérdésre, hogy a Qualcomm részéről mikor várható nyolcmagos mobilprocesszor megjelenése, tömören csak ennyit válaszolt: "Mi nem csinálunk ilyen butaságokat."


A MediaTek nyolcmagos processzora, az MT6592

A szokatlanul éles hangú kirohanás időzítése nem véletlen: a gyártó egyik legfőbb riválisának tekintett MediaTek július végén jelentette be, hogy a negyedik negyedévben szállítja első nyolcmagos mobilprocesszorát, melyek a Samsung korábbi nyolcmagos megoldásával, az Exynos 5410-zel ellentétben valódi nyolcmagos CPU-k, nem pedig két négymagos processzorból állnak össze. A MediaTek állítása szerint a valódi nyolcmagos mobilprocesszorok esetében az említett Exynosszal szemben mind a nyolc processzormag végezhet egyszerre számítási feladatokat, ami összességében sokkal nagyobb számítási teljesítményt jelent.

A Samsung augusztusban kezdi az Exynos 5410 továbbfejlesztett változatának, az Exynos 5420-nak a gyártását, mely elődjénél minden szempontból (számítási és grafikus teljesítmény, memóriasávszélesség) gyorsabb lesz, ugyanakkor fizikailag valójában ez az egység is két négymagos processzorból épül fel.

A Qualcommnak egyelőre nincsenek nyolcmagos megoldásai, a legnagyobb teljesítményű rendszerchipek (Snapdragon 800) órajele azonban eléri a 2,3 GHz-et - az Exynos 5420 ehhez képest négy 1,8 GHz-es és négy 1,3 GHz-es processzormagot tartalmaz.

 

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.