Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 2. 11:11

Augusztusban új elnöke lehet a hírközlési hatóságnak

Komoly esély mutatkozik rá, hogy még ebben a hónapban új elnöke lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak. Az elnöki poszt április óta betöltetlen, ami a szervezet, a médiaszakma valamint a hírközlési területen érintett vállalkozások számára is komolyan hátráltatja bizonyos folyamatok végrehajtását.

Több hónapos huzavonát követően elképzelhető, hogy augusztusban újra lesz elnöke a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH), miután a miniszterelnök világossá tette, a hónap közepéig több tucatnyi szakmai szervezettől vár javaslatot arra, hogy kit jelöljön a hatóság elnöki pozíciójába. Az NMHH működésének alapjait kijelölő rendelkezés értelmében a médiaszabályozásért és a hírközlésszabályozásért egyszerre felelős hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki kilenc éves mandátummal.

A megkereséseket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár juttatta el 26 szakmai szervezet vezetőjének.Mint írják: a megváltozott jogszabályi környezetben a kormányfő indokoltnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy a törvényben meghatározott szakmai, érdekképviseleti és önszabályozó szervezetek újból javaslatot tegyenek az elnökjelölt személyére annak érdekében, hogy megalapozott javaslatot tudjon az államfő elé terjeszteni.


Mátrai Gábor, az NMHH hírközlésért felelős elnökhelyettese

Az NMHH elnöki posztja Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta betöltetlen. Szalai 2010. augusztus 11-én került az NMHH élére, ugyanebben az évben, október 11-én a Médiatanács elnökévé is kinevezték. A média és hírközlési ügyekben illetékes hatóság elnökének mindkét terület szabályozását illetően kulcsszerepe van, hiszen a szervezet elnöke rendeletalkotási jogkörrel rendelkezik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új elnök kinevezéséig egy június végén beterjesztett törvénymódosítási javaslat révén a hatóság hírközlésért felelős elnökhelyettesének, Mátrai Gábornak is rendeletalkotási jogot adott volna az Országgyűlés, az indítvány ellen azonban Áder János köztársasági elnök politikai vétót emelt, mivel az NMHH esetén egy elnökhelyettes csak akkor hozhat rendeleteket, ha az elnök erre felhatalmazta, ám ezt Szalai halála előtt nem tette meg.

Mátrai neve nem véletlenül merült fel az ideiglenes rendeletalkotási jogkör kapcsán, az NMHH-nak hírközlésszabályozási területen ugyanis rendkívül sürgető teendői vannak. Így elsősorban csak az elnök írhat ki olyan aukciót, mely a mobilfrekvenciák értékesítését célozza - az aukció halasztása valójában egyik félnek (állam, piaci szereplők, előfizetők) számára sem kedvez, ráadásul Magyarországnak az Európai Uniót által biztosított ideiglenes derogáció alapján december 31-ig kell értékesítenie a digitális hozadéksávokat, melyek a földfelszíni analóg televízióadások lekapcsolása után szabadulnak fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról