:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 1. 11:47

Másodpercenként 10 gigabitre gyorsul az USB

Elkészült az USB 3.1 szabvány, amely másodpercenként 10 gigabitre emeli a kommunikáció sebességét. 2015 körül érkezhetnek az üzletekbe az első USB 3.1 eszközök.

A Universal Serial Bus (USB) 1.0 szabányt még 1995-ben ratifikálták, az interfész legfeljebb 12 megabites másodpercenkénti átviteli sebességre volt képes, amivel messze kiemelkedett az akkori mezőnyből, a soros és párhuzamos port nyújtotta teljesítménynél sokkal többet tudott, ráadásul egy viszonylag egyszerű, olcsób kábel segítségével. A kortársak közül a FireWire sebessége messze felülmúlta az USB-ét (400 Mbps), azonban sokkal drágább volt és a támogatása sem volt olyan széles körű, így kevésbé terjedt el.

Az USB 2.0 öt évvel később, 2000-ben született meg, 480 megabites másodpercenkénti csúcssebességet kínálva. A FireWire új verziója ezt is lefőzte a maga 800 megbitjével, azonban az USB eddigre annyira széles körben elterjedtté vált, hogy a FireWire-nak esélye sem volt ellene és megrekedt a professzionális videofeldolgozás területén. Az USB 2.0 visszamenőleges kompatibilitást kínált a korábbi szabvánnyal, így a régi verziót használó eszközök csatlakoztathatóak voltak a számítógépek USB 2.0 portjaihoz is.

Az USB 2.0-t nyolc évvel követte az USB 3.0, amely 5 gigabites csúcssebességre képes. Ez a szabvány szintén visszamenőleg kompatibilis a korábbiakkal, elterjedését azonban nagyban hátráltatta, hogy az Intel sokáig mellőzte az alaplapjain és a chipkészletein. A világ első számú chipgyártója feltehetően abban reménykedett, hogy az USB helyett sikerre tudja vinni a saját fejlesztésű, 20 gigabitre képes Thunderbolt interfészét, azonban az a mai napig ritkaságnak számít, alig több mint 100 készülékbe került be (pl. Apple MacBook), szemben az USB-vel, amely meghódította az egész világot.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A tegnap elfogadott USB 3.1 szabvány elődjének kétszeresét, 10 gigabitet képes továbbítani másodpercenként. Az új interfész  továbbra is kompatibilis visszafelé, vagyis a régebbi USB eszközök használhatók lesznek az új csatlakozókban és a kábeleket sem kell újabbra cserélni. A szabványt gondozó USB Implementers Forumnak mintegy 800 cég a tagja, megszámlálhatatlanul sok termék támogatja az USB szabványt.

Az USB-t támogató gyártók csoportja több konferenciát is szervez az ősszel a fejlesztők számára, ahol megismerhetik a technológia részleteit. A tervek szerint az új, kétszeres sebességet kínáló USB 3.1 várhatóan 2015 körül tűnik fel a termékekben, vagyis ekkorra várható az első perifériák és alaplapok, PC-k piaci megjelenése.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról