Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 30. 13:07

Nyílt forrású webszervert adott ki a Microsoft

Nyílt forrású webszerver-prototípust adott ki a Microsoft, a Katana nevű szoftver a nemrég elfogadott HTTP 2.0 specifikáció előzetesének tesztelésére szolgál.

Az Internet Engineering Task Force (IETF) július elején adta ki a HTTP 2.0 szabványtervezet negyedik előzetesét (draft 4), ezt a specifikációt valósítja meg a Katana, amely egy C# nyelven készült nyílt forrású webszerver - a program forráskódja a Githubon érhető el.

A HTTP 2.0 megjelenését azért előzi meg ekkora "felhajtás", mert az új protokoll alapjaiban különbözik a HTTP 1.1-től. A HTTP 2.0 a "szabad szöveges" 1.x-szel ellentétben teljesen bináris, és támogatja például a fejléctömörítést és a multiplexelt, priorizált kommunikációt egy TCP kapcsolaton, amely a várakozások szerint lerövidíti a weboldalak betöltődéséhez szükséges időt. A HTTP 2.0 emellett tömörítést és titkosítást is alkalmaz, ami nem mondható el a HTTP 1.x-ről, amely még abban a korban született, amikor az internetes kommunikáció biztonsága nem volt ennyire fontos.

A HTTP jelenleg használt, 1.1-es verzióját még 1996-ban adták ki, a HTTP 2.0 lenne a következő nagy mérföldköve a world wide web alapprotokolljának. A következő generációs szabványért két nagy tábor versenyez, a Google-féle SPDY támogatói között már ott van az Opera, a Firefox és az Amazon Silk. Jelenleg ez tűnik a befutónak, a 2012 novemberében kiadott első szabványtervezet gyakorlatilag a SPDY másolásával jött létre. A Microsoft ugyanakkor továbbgondolta a SPDY-t és hozzáadott új elemeket, így alakult ki a HTTP Speed+Mobility (HTTP S&M), amely a WebSockets fejlesztéseire is épít, ezáltal lehetővé teszi a weboldalak vagy webalkalmazások számára egy távoli szerverrel kétirányú, TCP-alapú kapcsolat létesítését. Erre sem a HTTP, sem a SPDY nem képes.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy a neve is jelzi, a Microsoft elgondolása a sebesség puszta növelése mellett megpróbálja számba veszi a mobil környezetre jellemző kérdéseket is, például a lehetséges kisebb sávszélességet és a gyorsabb kommunikáció jelentette többletfogyasztást is. Ennek érdekében például kikapcsolható benne a titkosítást és tömörítés, amely jelentős extra CPU-terhelést és ezáltal energiafogyasztást okozhat a kliens oldalán, illetve a szerver push-t is külön kiterjesztésként képzeli el a szoftvercég: az indoklás szerint egy használat alapján számlázott adatkapcsolat (pl. mobil szélessáv) esetén a szerver által kezdeményezett kommunikáció gyorsan lemerítheti a csomagban foglalt adatmennyiséget.

A most kiadott webszerver célja többek között az, hogy a használatával megszerzett tapasztalatokat beépítsék a végleges szabványba, olvasható a Microsoft hivatalos blogjában. A HTTP 2.0 szabvány végleges verziója 2014-ben várható.

a címlapról