Szerző: Koi Tamás

2013. július 29. 12:02

2015-re jöhet a 300 gigabájtos optikai lemez

Pér éven belül a Blu-ray tárolókapacitásának többszörösét elérő optikai lemezzel rukkolhat elő két japán gyártó, a Sony és a Panasonic. Bár a streaming szolgáltatások és a felhőalapú tárhelyek idejében egyre kevésbé van szükség a lemezekre, a két cég szerint archiválásra máig nincs jobb megoldás ennél az adathordozónál.

Több mint 300 gigabájtnyi adat tárolására lenne alkalmas az az optikai lemez, melyet a Sony és a Panasonic közösen fejleszt ki és dob piacra 2015-ben. A két cég közt a projektre vonatkozóan ma létrejött megállapodás a jelenleg széles körben elterjedt, legnagyobb kapacitású optikai lemezekhez, az 50 gigabjájtos kétrétegű Blu-ray-ekhez képest is legalább hatszor annyi adatot lenne képes tárolni.

Hat Blu-ray egy lemezen

A projekt technikai részleteiről a két cég egyelőre nem árult el semmilyen részletet, egyedül annyit tudni, hogy a 300 gigabájtos lemez szabványa várhatóan 2015 közepére készülhet el. Az új optikai diszk jó eséllyel nem a Sony által gründolt Blu-ray technológiát hivatott lecserélni vagy helyettesíteni, sokkal inkább stúdiók és más, nagy mennyiségű video-nyersanyaggal dolgozó vállakozások archiválási problémáira jelenthetne megoldást - vélik a cégek.


Optikai lemezek a gyárban: archiválásra még jók lehetnek

Az adattárolással kapcsolatos kihívások ezen vállalkozások számára az egyre nagyobb mennyiségben előállított, illetve egyre jobb minőség HD, illetve Ultra HD felvételek révén ismét előtérbe kerülhetnek, akár az egyéni felhasználó szintjén is. Bár a netes videostreaming szolgáltatások és a felhőalapú tárhelyek soha nem látott népszerűségnek örvendenek, a lokálisan tárolt tartalom a telekommunikációs hálózatok szűkös keresztmetszete révén újból fontos szerephez juthat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nagykapacitású optikai lemezek létrehozásának ötlete egyébként már hosszú évekkel ezelőtt felmerült, akkor azonban semmiféle piaci igény nem mutatkozott több száz gigabájtos optikai tárolómegoldásokra, nem beszélve arról, hogy a rendszerek csak horribilis költségek mellett váltak volna elérhetővé. A Sharp és a TDK már 2006-ban és 2007-ben előállt a 100 és 200 gigabájtos Blu-ray ötletével, de 2008-ban, azaz öt évvel ezelőtt a Pioneer húsz rétegből álló, fél terabájt kapacitású lemezek megjelenését sem zárta ki.

Évek óta a fejekben van

A Blu-rayt gondozó Blu-ray Disc Association (BDA) akkor ezeket a kezdeményezéseket csírájában elfojtotta, mondván a nagykapacitású lemezek bevezetése kompatibilitási problémákat okozhat. A kompatibilitás megtartása (legalábbis gyártóoldalon) mellett maga a Sony és a Panasonic már korábban fontolgatta a nagyobb kapacitású Blu-ray korongok kifejlesztését, ezek azonban nem számítottak olyan nagy előrelépésnek, mivel a Blu-ray rétegenkénti 25 GB-os kapacitását csupán 33,4 GB-ra növelték.

A TDK 2010-ben nem kevesebb, mint 1 terabájtig (legalábbis elméletileg) turbózta fel az optikai lemezek kapacitását, 16 adathordozó réteg felhasználásával. A részben a Blu-ray-re épülő technológia azonban soha nem terjedt el szélesebb körben, akárcsak a Sony és a Panasonic közösen fejlesztett, nagyobb kapacitású Blu-ray lemeze.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.