Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Plug: anti-cloud tárhely Dropbox-gyűlölőknek

Hlács Ferenc, 2013. július 26. 14:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy biztonságos, és minden létező adatunknak otthont adó online tárhely szolgáltatás terve bukkant fel a Kickstarteren. A szolgáltatás talán nem is a legjobb kifejezés, hiszen valójában egy hardverről van szó, amit a számítógéphez csatlakoztatva, a rajta tárolt fájlokat minden készülékünkön elérhetővé teszi.

hirdetés

Fürdőköpenyes hackerektől és az Egyesült Államoktól gyötört online világunkban egyre inkább veszélybe kerülnek magánjellegű adataink. Az elmúlt hónapok eseményei, különösen az amerikai PRISM program botrányt kavaró adatgyűjtése után sokan elgondolkodtak, vajon bízhatnak-e a különböző internetes tárhely szolgáltatásokban, vagy kénytelenek lesznek offline száműzetésbe vonulni. Az pedig, hogy az online tárolók nagy része viszonylag kis tárterületet biztosít csak rátesz egy lapáttal a aggodalomra.

Az egyre égetőbb problémákra, vagyis az érzékeny adatok védelmére, és a kis kapacitásra igyekszik megoldást kínálni a Plug nevű szerkezet. Az apró készülék USB-n csatlakoztatott háttértárakat varázsol egy Dropbox-szerű tárolóvá, tárterületének csak a merevlemezek kapacitása szab határt. A saját felhőnkben tartott fájlokhoz bárhonnan hozzáférhetünk, akár laptopról, okostelefonról vagy tabletről. Mindezt ráadásul rendkívül egyszerűen, az eszközt elég csatlakoztatni a tárolókhoz és a hálózathoz, valamint telepíteni készülékeinkre a Plug alkalmazást.

Minden szinkronban saját tárhelyen

Az eszközt gyártó vállalat, a CGC vezérigazgatója Severin Marcombes szerint a Plug az ami a Dropbox lehetne, ha nem korlátozódna egyetlen megosztott könyvtárra. Az, hogy egy filmet valamelyik eszközre letöltve, a többin is azonnal elérhetővé válik önmagában még nem jelent különbséget egyetlen létező tárhely szolgáltatástól sem, Marcombes szerint azonban ez csak a látszat.

Az emberek ugyanis gyakran elgondolkoznak, a Dropbox-ba, vagy a fizikai háttértárra tegyenek-e egy-egy fájlt, ami ahogy a vezérigazgató fogalmazott: “nem természetes”. A Plug esetében ez a dilemma megszűnik. Mi sem mutatja jobban az emberek frusztrációját a fenti döntéskényszer kapcsán mint az, hogy a Plug Kickstarter támogatása az eredetileg igényelt 69 ezer dolláros összeghez képest majdnem annak tízszeresénél, 635 ezer dollárnál tart.

A CGC igazgató szerint az online tárhely veszélyes műfaj, ahol “a feltöltött adatokat nem érezzük sajátunknak”. Kérdés, hogy mennyivel jobb, ha nem csak néhány kiválasztott fájl, hanem minden létező adatunk érhető el egyetlen internetes tárolón, a Plug készítői azonban rendkívül komoly titkosítást alkalmaznak az adatátvitel során, továbbá folyamatosan frissítik a készülék biztonsági rendszereit, elrejtve számítógépünk tartalmát a kíváncsi tekintetek elől.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!