Szerző: Koi Tamás

2013. július 24. 11:06

Óriás-mobilszolgáltató jöhet létre Németországban

Újabb, ezúttal minden eddiginél nagyobb jelentőségű konszolidáció elé néz az európai mobilpiac: a spanyol Telefónica tegnap bejelentette, hogy megvásárolná a holland KPN németországi érdekeltségét, ezzel a helyi mobilpiaci szereplők számra négyről háromra csökkenhet. A tranzakciót követően a Telefónica német leányvállalata lehet a legnagyobb mobilszolgáltató Európában.

Eladja E-Plus néven szolgáltató németországi érdekeltségét a KPN NV, a vevő a spanyol Telefónica helyi leányvállalata, a Telefónica Deutschland. A 8,1 milliárd euró összértékű akvizícióval nem csak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb mobilszolgáltatója jöhet létre - a cég ügyfeleinek száma elérheti a 43 milliót, vagyis egyetlen operátor kezében akkora ügyfélbázis lehet, mint a teljes magyar mobilpiac négyszerese.

Egységben az erő

A tegnap aláírt szerződés részeként a KPN 3,7 milliárd euró dollárnyi készpénzért, valamint egy 24,9 százalékos részvényopcióért cserébe adná át az E-Plust a Telefónica-nak. A német leányvállalat további részvénykibocsátást is tervez az ügylet finanszírozásához, a tranzakció részeként az anyavállalat tulajdonrésze a helyi érdekeltségben 77 százalékról 65 százalékra csökkenhet. Az új cég az üzletet követően mintegy 8,6 milliárd eurós éves árbevétellel számol.

A tranzakció létrejöttéhez a KPN főrészvényeseinek, valamint a helyi versenyügyi hatóságok jóváhagyása egyaránt szükséges - előbbiek közt található Carlos Slim mexikói milliárdos, mely cégén, az American Movil-on keresztül a KPN 30 százalékának tulajdonosa. A megállapodás értelmében ha az üzletet a holland cég tulajdonosai megvétózzák, a vállalat 50 millió euró kötbért köteles fizetni a Telefónicának.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A versenyjogi hatóságok jóváhagyása szakértők szerint ennél jóval keményebb diónak bizonyulhat majd. A helyzet pontos megítélését megnehezíti, hogy ilyen mértékű akvizícióra régóta nem volt példa az európai mobilpiacon, legutóbb hasonló horderejű lépésre a France Telecom és a Deutsche Telekom szánta el magát a cégek angol leányvállalatainak egyesítése során. Azt az ügyletet a versenyjogi szervek jóváhagyták, fontos különbség ugyanakkor, hogy abban az esetben összeolvadásról, nem pedig felvásárlásról volt szó. Ha a mostani felvásárlást a hatóságok megakadályozzák, a Telefónica 100 millió eurónyi kötbért fizethet a KPN-nek.

Versenyügyi aggályok

Versenyjogi szakértők az üzlet bejelentését követően máris aggodalmukat fejezték ki a német mobilpiac, illetve tágabb értelemben véve az egész távközlési piac jövője kapcsán. A Citigroup összefoglalója szerint az akvizícióval Németország az öt legnagyobb európai mobilpiacot tekintve a második helyről az utolsóra esne vissza a verseny intenzitását tekintve.

A helyi távközlési piacon tapasztalható versenyhelyzetet tovább árnyalja, hogy a Vodafone nemrég jelentette be, hogy felvásárolja az ország legnagyobb kábelszolgáltatóját, a Kabel Deutschlandot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról