Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 23. 16:56

Hibás az eredeti Exynos 5 Octa

Valószínűleg kijavítja az eredeti Exynos 5 Octa hibáját az újra kiadott lapka. Az 5420-as modell némileg emelt órajeleket kapott és PowerVR-ről ARM Mali-ra cseréli a GPU-t.

HIRDETÉS

Újra kiadta módosított formában az Exynos 5 Octa processzort a Samsung. Az 5420-as modell némileg emelt órajelet és vadonatúj grafikus alrendszert kapott, amelynek terveit a PowerVR helyett immár a dél-koreaiak bevált partnere, az ARM szállít. Az új Octa valószínűleg kijavítja az előd egyik hardveres problémáját is, így gyorsabban válthat az alacsony teljesítményű és fogyasztású illetve a több energiát igénylő, de izmosabb magok között.

Gyengébb nem lett

Az 5410-hez képest némileg emelkedtek az órajelek, a "nagy" Cortex-A15 magok 1,6 GHz helyett 1,8 GHz-en mennek, a "kis" Cortex-A7-ek pedig 1,2 GHz helyett 1,3 GHz-en ketyegnek. Ez azt jelenti, hogy a lapka teljes terhelés alatt még az elődnél is többet fogyaszt, a Cortex-A15-ök pedig nem spórolnak a fogyasztással (ezért is kell melléjük a négy kis mag). Maradt a kétcsatornás (2 x 32 bites) LPDDR3 memóriavezérlő, a támogatott sebesség viszont 1600 MHz (effektív) órajelről 1866 MHz-re nőtt. A lapka továbbra is a Samsung saját 28 nanométeres HKMG eljárásával készül.

Az előző Exynos 5 Octa csak a Cluster Migration módot támogatta, ebben a két CPU-sziget közül egyszerre csak egy működik, a váltásról pedig a terhelés függvényében a rendszer dönthet - ennek implementációja viszonylag egyszerű. A big.LITTLE konfiguráció emellett azonban képes lenne az úgynevezett big.LITTLE MP módra is, ebben a rendszer a nyolc maghoz rugalmasan rendelhet szálakat, így működhet egyszerre akár mind a nyolc számoló egység is, ehhez azonban a rendszernek (esetünkben jellemzően az Androidnak) kellene ezt támogatnia. Sajnos egyelőre nem tudni, hogy a Samsung aktiválta-e az ARM big.LITTLE konfigurációjának egyik sajátos üzemmódját, amely a valós terheléshez sokkal pontosabban társíthatná a fogyasztást, mint a Cluster Migration igen-nem megközelítése.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A lapka másik újdonsága, hogy az előző Octa PowerVR grafikus egysége helyett újra az ARM saját fejlesztésű GPU-ját használja a Samsung, ezúttal a Mali-T628 hatmagos változata dolgozik a processzorban. Ez a GPU az ARM Midgard grafikus architektúrájának második generációs implementációja, magasabb órajelenkénti teljesítménnyel és órajellel, a kettő szorzataként mintegy 50 százalékos teljesítménynövekedést hoz az új GPU azonos terület mellett - magonként. Mivel a magok száma is 50 százalékkal (négyről hatra) emelkedett, így mintegy kétszer akkora teljesítményű, mint az Exynos 5 Dual.

Második, javított kiadás

Az Exynos 5410 nagy problémája volt, hogy a CCI-400-as koherens adatbusz, amely a CPU-szigeteket köti a processzor egyéb elemeivel, nem működött megfelelően: az adattovábbítás működött, de koherencia nélkül. Emiatt az Exynos 5410-ben ezt a funkciót a Samsung utólag lekapcsolta, így a kis és nagy magok közötti kontextusváltás (koherencia hiányában) nem lehetett azonnali. Az Anandtech információi szerint váltáskor a gyorsítótár összes adatát ki kellett írni a rendszermemóriába, majd visszatölteni a megfelelő helyre, ami jelentősen megnövelte a váltás késleltetését. Az Exynos 5 Octa újrakiadását így e hiba kijavítása indokolhatja - a Samsung azonban sem a hiba létét, sem súlyát, sem esetleges kijavítását nem kommentálja.

Az új lapka hamarosan felbukkanhat a Samsung saját termékeiben, például a hamarosan frissülő Galaxy Note ideális platform lenne, ahogy a várhatóan év végén a Nexus 10 utódja is e processzorra épülhet. Bár pusztán spekuláció, nem zárható ki, hogy a Samsung Galaxy S4 egyes, Exynosra épülő modelljei is csendben megkapják az új Octát, kérdés azonban, hogy a magasabb órajelek nem haladják-e meg a telefon hőkeretét - az ARM nem javasolja a Cortex-A15 futtatását ilyen órajelen egy telefonban.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 01:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.