Szerző: Koi Tamás

2013. július 23. 10:42

Pénzt pumpál az európai chipgyártásba Franciaország

Jelentős összegű beruházással igyekszik életben tartani az európai chipgyártást az STMicroelectronics, mely a francia kormány támogatásával épít ki új kutatás-fejlesztési részleget, valamint bővíti üzemének kapacitását. A fejlesztés célja olyan új chipek tömeggyártása, melyek okostelefonokba, tévékbe és set-top boxokba kerülhetnek.

Jelentős összegű beruházással próbálja fellendíteni az európai chipgyártást a piac legnagyobb helyi szereplője, az STMicroelectronics (STMicro). A cég vezetése egy hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a francia kormánnyal karöltve, mintegy kétmilliárd eurós beruházással 2017-ig új kutatás-fejlesztési részleget hoz létre crolles-i gyárkomplexumában, valamint bővíti a gyár kapacitását is. A társaság célja, hogy az üzemben pár éven belül (ismét) versenyképes, okostelefonokba, tévékbe, beltéri egységekbe és más okoseszközökbe építhető processzorok készülhessenek.

A kétmilliárd eurós beruházásból 600 millió eurót áll a francia kormány, illetve a régió vezetése - a kormányzati szándék komolyságát jelzi, hogy az STMicro tegnapi sajtótájékoztatóján ott volt a francia miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault is. A chipgyártóban egyébként a francia és olasz állam eddig is tulajdonos volt, a két ország összességében 27,5 százalékos tulajdonrészével az STMicro legnagyobb részvényesének minősül. Az állami részvállalás miatt a tervezett befektetésre Joaqín Almuniának, az EU versenyjogi biztosának is áldását kell adnia.


A crolles-i gyár a Francia Alpokban

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A kétmilliárd eurós beruházás révén az STMicro megduplázhatja a crolles-i gyártókapacitását, ami a tulajdonosok reményei szerint hozzásegítheti a céget ahhoz, hogy elsődleges riválisaival (Broadcom, Texas Instruments, Infineon) szemben versenyképesebbé váljon. A tőkeinjekció a legjobbkor jön a gyártónak, mely éppen idén szabadulhat meg az Ericsonnal közösen létrehozott vegyesvállalat, az ST-Ericsson béklyójából.

A jelenleg mintegy 48 ezer munkavállalót foglalkoztató gyártó tavaly 8,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ugyanakkor hosszú idő óta képtelen nyereséget termelni. A svédekkel kötött üzletből származtatható a veszteség jelentős része, becslések szerint 2008-as megalakulása óta mintegy 1,4 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel a vegyesvállalat. A két fél a szakításról márciusban döntött, a megállapodás szerint az Ericsson viszi a modemekkel kapcsolatos tudásbázist, az STMicro kezében pedig a processzorgyártáshoz köthető technológiák és gyárak maradnak.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.