Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 22. 11:31

Bármilyen felületet érintőkijelzővé változtat az e-bőr

Nyomásérzékeny "elektronikus bőrt" fejlesztettek ki a kaliforniai Berkeley Egyetem mérnökei. Az érintésre fényt kibocsájtó e-bőr alapja egy rendkívül vékony, hajlékony műanyag lap, ami egyszerű és olcsó tömeggyártást tesz lehetővé. A kutatók szerint a rendszer az egészségügytől az interaktív tapétákig rengeteg területen felhasználható.

HIRDETÉS

A kaliforniai Berkeley Egyetem (UC Berkeley) kutatói Ali Javey professzor vezetésével létrehozták a világ első interaktív érzékelő-hálózatát, aminek egy hajlékony műanyag lap ad otthont. Az új “elektronikus bőr”, vagy e-bőr különlegessége, hogy érintésre fényt bocsájt ki, amelynek ereje a nyomással arányosan növekszik.

A koncepció a professzor korábbi munkásságára épül, ahol vékony gumilapokra telepített félvezető nanovezetékes tranzisztorokat. Amellett, hogy a technológia kifinomultabb tapintást biztosíthat robotok számára, a kutatók szerint számos további területen is felhasználható, például interaktív, egész falakat érintőkijelzővé változtató tapéták, vagy az autók elektronikus vezérlését egy mozdulattal lehetővé tevő műszerfalborítások gyártásánál.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az e-bőr kísérleti darabjai 16x16 pixelesek, amelyek mindegyikében helyet kapott egy tranzisztor, organikus LED és nyomásérzékelő is. Wang szerint nem újdonság különböző hálózatokba érzékelőket integrálni, az igazi áttörést a kinyert adatok interaktívvá alakítása jelentei. Emellett az okostelefonok, számítógép monitorok és ATM-ek érintőkijelzőivel szemben az e-bőr hajlékony, és bármilyen felületen egyszerűen alkalmazható.

A hajlítható kivitelezéshez a mérnökök egy vékony polimerréteget vittek fel szilikon szubsztrátra. Ahogy a műanyag megköt, a félvezetőiparban használt eszközökkel egyszerűen ráépíthető az elektronika. Ezt követően a műanyagot egyszerűen le kell hámozni a szilikon alapról, így egy szenzorokkal és elektronikával megpakolt önálló filmréteget kapunk. Javey elmondta, az elektronikus alkatrészek vertikális integrációja meglehetősen kifinomult rendszert jelent, egy olcsó, műanyag felületen. Ez lehetővé teszi az olcsó előállítást, valamint egyszerű átjárhatóságot biztosít a hagyományos félvezetőgyártással is. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy az e-bőrbe hő- és fényérzékelőket is beépítsenek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 02:11

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.