Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 22. 13:44

Háborút indítottak a britek az online pornó ellen

Agresszív hadjáratot hirdetett az online erotikus tartalmak ellen a brit kormány - jelentette be az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron. A foganatosítandó lépések között szerepel az alapértelmezésben bekapcsolt pornószűrő, amelynek kikapcsolását az előfizetőnek kell kérnie a szolgáltatótól.

Alapértelmezésben bekapcsolt pornószűrőt ígér a brit kormány az új internetelőfizetőknek év végétől. A ma esedékes bejelentés szerint legkésőbb 2014-től minden új szélessávú előfizetés esetében a családbarát beállítások automatikusan bekapcsolnak, amennyiben az új előfizető nem kéri külön az erotikus tartalmak elérését.

A terv szerint az erotikus tartalmak szűrését az internetszolgáltatók fogják végezni, bizonyos kulcsszavak, keresési kifejezések és feketelista alapján. A szűrési metódus működésében a keresőknek, a Google-nak, a Bingnek, a Yahoo-nak és a többinek is szerepe lesz. A miniszterelnök bejelentése szerint egyelőre önkorlátozást várnak el a szolgáltatóktól és a keresőktől, vagyis önkéntes részvételt a programban. Ha a szereplők műszaki vagy egyéb problémákra hivatkozva kihúzzák magukat a programból, akkor a törvényi keretek módosításával kényszerítik őket rá a szűrés implementálására.

Biztonságban a digitális gyerekek

A brit miniszterelnök álláspontja szerint a lépésre a kiskorúak védelmében van szükség. A fiatalabb korosztályok már készségszinten használják a digitális eszközöket és az internetet, emiatt minden korábbinál nagyobb veszélyben vannak az erotikus tartalmak oldaláról. A háztartások elsöprő többségében semmilyen szűrő nincs telepítve, a kiskorúak így minden, az interneten fellelhető tartalomhoz hozzáférnek, ami esetleg károsíthatja szexuális fejlődésüket - állítja a brit kormányfő.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kilátásba helyezett szűrővel kapcsolatban már megszólaltak a kritikus hangok, amelyek jellemzően három fő ellenérv körül csoportosulnak: egyrészt a szűrő a szólásszabadságot korlátozhatja, és mint ilyen törvényellenes lehet, másrészt a szűrés nem lesz tökéletes és mindenre kiterjedő, illetve harmadikként a fiatalok a szülők szándékának ellenére is várhatóan képesek lesznek megkerülni a legkomplexebb szűrést is.

A legnagyobb ellenállást eddig az internetszolgáltatók tanúsították, inkább az opt-in, vagy opcionálisan bekapcsolható szűrés mellett törtek lándzsát. A kidolgozott ellenajánlat, az "active choice +" értelmében az előfizető kérheti a szűrés bekapcsolását, de az alapértelmezett állapot a kikapcsolt szűrő lenne. A szolgáltatók eddig emellett a javaslat mellett lobbiztak, a kormány fenyegetése értelmében láthatóan hiábavalóan.

a címlapról