Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 17. 14:01

Olcsóbb és gyorsabb lehet az adatmentés

Új szolgáltatást indított az adatmentési megoldásairól ismert Kürt. Az AdatŐr segítségével felgyorsítható és olcsóbbá tehető az adatmentés folyamat a cég szerint.

Az AdatŐr egy ingyenesen letölthető és használható kliensszoftver, amely Windows Vista vagy annál újabb operációs rendszert futtató gépeken fut és tetszőleges háttértárat képes "védeni", amely NTFS fájlredszert használ, vagyis a merevlemezek mellett az SSD-k, illetve USB-n csatlakoztatott pendrive-ok sem jelentenek problémát.

A szoftver rendszeresen lenyomatot készít a háttértárakról és ezeket az adatokat Kürt szerverére továbbítja - a folyamat során semmilyen felhasználói adat nem kerül a céghez, kizárólag a tároló működésével, a fájlok struktúrájával kapcsolatos információk vándorolnak oda. Az adatokat a cég nyolcféle NATO beszállítói, ISO 9001 és ISO 27001 minősítésű rendszerben őrzi, és egy adatvesztési incidens esetén arra használja, hogy megtakarítsa a visszaállítás kezdeti lépéseit, így a folyamat gyorsabban végbemehet és olcsóbb lehet a vállalat szerint.

A Kürt szerverein felhasználónként 500 megabájt ingyenes tárhely áll az adatok rendelkezésére. Kertész Zoltán, a Kürt adatmentési üzletágának vezetője a HWSW-nek elmondta, egy átlagos felhasználónak ez rendkívül hosszú időre elegendő az AdatŐr szolgáltatás igénybe vételéhez. A felhasznált kapacitás egyébként a partíciók méretétől és a fájlok számától függ leginkább, egy otthoni felhasználó szerinte legfeljebb 200-400 megabájtot fog ebből elhasználni legfeljebb. Ha mégis szükséges a terület bővítése, az évente 5 ezer forintba kerül gigabájtonként. Az AdatŐr kliens a visszaállítást megkönnyítő adatok szinkronizálása mellett figyeli a diszkek SMART állapotát és automatikusan riasztja a felhasználót, amennyiben valamelyik érték alapján a lemez közeli meghibásodása valószínű.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Kertész Zoltán, a Kürt adatmentési üzletágának vezetője lapunk megkeresésére elmondta, egy adatmentési munka eltarthat 6-10 napig is, az ára pedig sok tényezőtől függ, de jellemzően 150 és 400 ezer forint közé esik. Hogy az AdatŐrrel pontosan mennyit lehet megtakarítani, az esetfüggő, Kertész szerint lehet, hogy a folyamathoz szükséges idő a felére is csökkenhet, az ár pedig a kétharmadára.

A vállalat jelenleg kimondottan a lakosságra céloz az AdatŐrrel, a több adatot tároló és az adatmentésért valószínűleg szívesebben fizető vállalatok egyelőre nem szerepelnek a szolgáltatás célkeresztjében - Kertész nem tudta megmondani, a kliensszoftver egyáltalán működik-e Windows Server operációs rendszeren, azt viszont elárulta, amennyiben a lakossági szolgáltatás sikeres lesz, érkezik egy konstrukció vállalatok számára is.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 12:59

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.