Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 17. 14:01

Olcsóbb és gyorsabb lehet az adatmentés

Új szolgáltatást indított az adatmentési megoldásairól ismert Kürt. Az AdatŐr segítségével felgyorsítható és olcsóbbá tehető az adatmentés folyamat a cég szerint.

Az AdatŐr egy ingyenesen letölthető és használható kliensszoftver, amely Windows Vista vagy annál újabb operációs rendszert futtató gépeken fut és tetszőleges háttértárat képes "védeni", amely NTFS fájlredszert használ, vagyis a merevlemezek mellett az SSD-k, illetve USB-n csatlakoztatott pendrive-ok sem jelentenek problémát.

A szoftver rendszeresen lenyomatot készít a háttértárakról és ezeket az adatokat Kürt szerverére továbbítja - a folyamat során semmilyen felhasználói adat nem kerül a céghez, kizárólag a tároló működésével, a fájlok struktúrájával kapcsolatos információk vándorolnak oda. Az adatokat a cég nyolcféle NATO beszállítói, ISO 9001 és ISO 27001 minősítésű rendszerben őrzi, és egy adatvesztési incidens esetén arra használja, hogy megtakarítsa a visszaállítás kezdeti lépéseit, így a folyamat gyorsabban végbemehet és olcsóbb lehet a vállalat szerint.

A Kürt szerverein felhasználónként 500 megabájt ingyenes tárhely áll az adatok rendelkezésére. Kertész Zoltán, a Kürt adatmentési üzletágának vezetője a HWSW-nek elmondta, egy átlagos felhasználónak ez rendkívül hosszú időre elegendő az AdatŐr szolgáltatás igénybe vételéhez. A felhasznált kapacitás egyébként a partíciók méretétől és a fájlok számától függ leginkább, egy otthoni felhasználó szerinte legfeljebb 200-400 megabájtot fog ebből elhasználni legfeljebb. Ha mégis szükséges a terület bővítése, az évente 5 ezer forintba kerül gigabájtonként. Az AdatŐr kliens a visszaállítást megkönnyítő adatok szinkronizálása mellett figyeli a diszkek SMART állapotát és automatikusan riasztja a felhasználót, amennyiben valamelyik érték alapján a lemez közeli meghibásodása valószínű.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Kertész Zoltán, a Kürt adatmentési üzletágának vezetője lapunk megkeresésére elmondta, egy adatmentési munka eltarthat 6-10 napig is, az ára pedig sok tényezőtől függ, de jellemzően 150 és 400 ezer forint közé esik. Hogy az AdatŐrrel pontosan mennyit lehet megtakarítani, az esetfüggő, Kertész szerint lehet, hogy a folyamathoz szükséges idő a felére is csökkenhet, az ár pedig a kétharmadára.

A vállalat jelenleg kimondottan a lakosságra céloz az AdatŐrrel, a több adatot tároló és az adatmentésért valószínűleg szívesebben fizető vállalatok egyelőre nem szerepelnek a szolgáltatás célkeresztjében - Kertész nem tudta megmondani, a kliensszoftver egyáltalán működik-e Windows Server operációs rendszeren, azt viszont elárulta, amennyiben a lakossági szolgáltatás sikeres lesz, érkezik egy konstrukció vállalatok számára is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról