Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 17. 13:32

Végre mi is szerkeszthetjük a Google Mapset

Magyarországra is megérkezett végre a majdnem minden más országban elérhető Map Maker, amely lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy javítsák, pontosítsák a Google Maps adatbázisát.

A Map Makert eredetileg azért hozta létre a Google, hogy a rossz minőségű térképpel rendelkező országokban megfelelő szintűvé, navigálásra alkalmassá tegye az adatbázist a közösség segítségével. Romániában például hetek alatt eljutott ilyen szintre a Maps, egy év alatt pedig gyakorlatilag teljesen elkészült a részletes térkép. Ezt követően kerültek a figyelem központjába a finomítások, a Map Makerrel a felhasználók könnyedén hozzáadhatnak apró útvonalakat, parkokat, komplexumok belső egységeit, vagy éppen pótolhatják az épületek neveit.

Frissebb, pontosabb, jobb térkép

A Google “élő, lélegző térképnek” hívja ezt, ami nem egyszerűen egy korábbi felmérés eredményeképp létrejövő statikus adathalmaz, hanem egy folyamatosan változó rendszer. Annak érdekében, hogy a felhasználók kényelmesen tudjanak változtatásokat javasolni, tavaly teljesen megváltozott a Map Maker felülete, elindult rajta egy hírfolyam, ahol mindenki láthatta, a közelében milyen változtatások történtek a térképen, így nagyobb kedvvel vághatott neki a módosítások felvitelének.

Az új funkciók révén ráadásul nem csak az új elemekre lehet szűrni, hanem mindenki saját érdeklődésének megfelelően állíthatja be, hogy milyen információk fontosak számára - kutyatartók például megnézhetik vagy jelezhetik, ha a környéken nyílt egy új kutyafuttató vagy állateledel-kereskedés, a taxisok valószínűleg lezárásokra, terelésekre, egyirányúsításokra kíváncsiak inkább, a sportolók a pályákra, edzőtermekre, és a sort még lehetne folytatni. Ezekre egyébként riasztást is be lehet állítani, így mindenki értesülhet róla, ha egy számára érdekes hely nyílik a közelben.

Magyarországon az utolsók között

tudja miért, de Magyarországon az utolsók között indult el a Map Maker, a világ több mint 190 országa előbb kapta meg a lehetőséget mint mi, köztük Észak-Korea is például. A vállalat szerint a Mapsnek majdnem 1 milliárd rendszeres felhasználója van és naponta 10 ezer változtatást javasolnak a felhasználók a térképen, mostantól végre a magyarok is csatlakozhatnak és a helyi adatbázis is pontosabbá válhat ezáltal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A felhasználók által bevitt változtatási kérelmek értelemszerűen nem automatikusan kerülnek be az éles változatba, először egy algoritmus vizsgálja meg őket, kiszűrve a téves vagy félrevezető adatokat, majd a Google munkatársai is leellenőrzik őket. Emellett, ha egy felhasználó minél több helyes változtatást tesz közzé, annál magasabb lesz a prioritása, s egy idő után a legjobbak mások változtatásait is visszavonhatják, felülbírálhatják, körülbelül úgy, ahogyan a Wikipedia is működik.

A cég elmélete szerint a helyi információ a végső szint az online térképészetben, egy olyan területen, ami katonai és kereskedelmi vállalkozásként indult, de mostanra már egy Google-méretű szolgáltatónak is nehezére esik, hogy az elvárt, kívánt részletességet és pontosságot megvalósítsa. A cél természetesen az, hogy a Google Maps pontosan azt adja vissza adatokban, amit a hely az életben nyújt.

a címlapról