Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 17. 13:32

Végre mi is szerkeszthetjük a Google Mapset

Magyarországra is megérkezett végre a majdnem minden más országban elérhető Map Maker, amely lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy javítsák, pontosítsák a Google Maps adatbázisát.

A Map Makert eredetileg azért hozta létre a Google, hogy a rossz minőségű térképpel rendelkező országokban megfelelő szintűvé, navigálásra alkalmassá tegye az adatbázist a közösség segítségével. Romániában például hetek alatt eljutott ilyen szintre a Maps, egy év alatt pedig gyakorlatilag teljesen elkészült a részletes térkép. Ezt követően kerültek a figyelem központjába a finomítások, a Map Makerrel a felhasználók könnyedén hozzáadhatnak apró útvonalakat, parkokat, komplexumok belső egységeit, vagy éppen pótolhatják az épületek neveit.

Frissebb, pontosabb, jobb térkép

A Google “élő, lélegző térképnek” hívja ezt, ami nem egyszerűen egy korábbi felmérés eredményeképp létrejövő statikus adathalmaz, hanem egy folyamatosan változó rendszer. Annak érdekében, hogy a felhasználók kényelmesen tudjanak változtatásokat javasolni, tavaly teljesen megváltozott a Map Maker felülete, elindult rajta egy hírfolyam, ahol mindenki láthatta, a közelében milyen változtatások történtek a térképen, így nagyobb kedvvel vághatott neki a módosítások felvitelének.

Az új funkciók révén ráadásul nem csak az új elemekre lehet szűrni, hanem mindenki saját érdeklődésének megfelelően állíthatja be, hogy milyen információk fontosak számára - kutyatartók például megnézhetik vagy jelezhetik, ha a környéken nyílt egy új kutyafuttató vagy állateledel-kereskedés, a taxisok valószínűleg lezárásokra, terelésekre, egyirányúsításokra kíváncsiak inkább, a sportolók a pályákra, edzőtermekre, és a sort még lehetne folytatni. Ezekre egyébként riasztást is be lehet állítani, így mindenki értesülhet róla, ha egy számára érdekes hely nyílik a közelben.

Magyarországon az utolsók között

tudja miért, de Magyarországon az utolsók között indult el a Map Maker, a világ több mint 190 országa előbb kapta meg a lehetőséget mint mi, köztük Észak-Korea is például. A vállalat szerint a Mapsnek majdnem 1 milliárd rendszeres felhasználója van és naponta 10 ezer változtatást javasolnak a felhasználók a térképen, mostantól végre a magyarok is csatlakozhatnak és a helyi adatbázis is pontosabbá válhat ezáltal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felhasználók által bevitt változtatási kérelmek értelemszerűen nem automatikusan kerülnek be az éles változatba, először egy algoritmus vizsgálja meg őket, kiszűrve a téves vagy félrevezető adatokat, majd a Google munkatársai is leellenőrzik őket. Emellett, ha egy felhasználó minél több helyes változtatást tesz közzé, annál magasabb lesz a prioritása, s egy idő után a legjobbak mások változtatásait is visszavonhatják, felülbírálhatják, körülbelül úgy, ahogyan a Wikipedia is működik.

A cég elmélete szerint a helyi információ a végső szint az online térképészetben, egy olyan területen, ami katonai és kereskedelmi vállalkozásként indult, de mostanra már egy Google-méretű szolgáltatónak is nehezére esik, hogy az elvárt, kívánt részletességet és pontosságot megvalósítsa. A cél természetesen az, hogy a Google Maps pontosan azt adja vissza adatokban, amit a hely az életben nyújt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról