Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 16. 12:17

Beszünteti virtuálisdesktop-fejlesztéseit az Oracle

Újabb Sun-termékek esnek Larry Ellison kaszájának áldozatául. Miután egy támogatási dokumentum nyilvánosságra kerülése után kipattant a hír, a cég egy hivatalos blogbejegyzésben is megerősítette, nem fejleszti tovább vékonykliens- és VDI-termékeit, és hamarosan a piacról is kivezeti őket.

Larry Ellison az 1990-es évek közepén még a Network Computer mindent elsöprő sikerét jósolta, és most pont az ő irányítása alatt szűnik meg az egyik legszélesebb körben elterjedt vékony kliens infrastruktúra, a Sun Ray fejlesztése. A vállalat a hivatalos blogbejegyzés szerint sem a Sun Ray hardvereket, sem az azokat kiszolgáló szoftvereket nem fejleszti többé, emellett megszűnik az Oracle Virtual Desktop Infrastructure, valamint a Virtual Desktop Client szoftverek további fejlesztése is.

A hivatalos blogbejegyzés szerint az érintett termékek egy darabig még vásárolhatók és a támogatásuk is folyik, a korábban megkötött támogatási szerződéseket is megújítja még az Oracle,  de egy rövidesen bekövetkező időpontban a cég be fogja jelenteni a termékek életciklusának végét. Az Oracle a jövőben a Secure Global Desktop és a VM VirtualBox szoftverekre szeretné alapozni VDI-kínálatát, állítása szerint ezek jobban illeszkednek üzleti stratégiájába mint a megszüntetett termékek.

A Sun Ray vékonykliens-architektúrát 1999-ben dobta piacra a Sun Microsystems, amely 2010-ben lett az Oracle része. A vékony kliensek és a virtualizált desktop környezetek előnye a PC-kkel szemben az olcsó és ritkán frissítésre szoruló klienshardver, valamint a kényelem: a dolgozók bárhonnan ugyanazt a környezetet, képernyőt láthatják, ugyanazokat az alkalmazásokat használhatják és ugyanazokkal az adatokkal dolgozhatnak, bárhol is vannak. Nem kell bajlódniuk szoftverek telepítésével és frissítésével sem. Üzemeltetési oldalról a fizikai és virtualizált desktop között jelentős a különbség, utóbbi esetben ugyanis minden szoftver egy szerveren található, centralizáltan elérhető, menedzselhető, frissíthető, menthető. Egy vállalati laptop elvesztése sem jelent biztonsági eseményt, hiszen azon semmilyen adat sincs elmentve

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Sun Ray megjelenése azonban nagyjából egybeesett annak az időszaknak a kezdetével, amikor a PC-k ára rohamos csökkenésnek indult, a rajta futó operációs rendszer pedig látványosan fejlődni kezdett stabilitás, biztonság és vállalati használhatóság terén. Eközben a Sun Rayhez drága szervereket, tárolókat és szoftvereket kellett vásárolni, az átállással járó kockázatokat pedig csak kevés ügyfél vállalta be a windowsows PC-khez képest elérhető üzemeltetési megtakarítások ígéretéért.

Az x86-os virtualizáció széles körű terjedésével és a gazdasági válság kitörésével még az előző évtized végén is nagy jövőt jósoltak az elemzők a VDI környezeteknek és a vékony klienseknek. A Gartner 2009-ben azt jósolta, 2013-ra az üzleti PC-k 40 százalékát vékony VDI környezetek váltják le, azonban a technológia nem terjedt olyan széles körben, mint ahogy arra a szakértők számítottak. Az IDC az idei első negyedévben 1,2 millió vékony kliens eladását látta, ami 14 százalékkal alacsonyabb a korábbi előrejelzéseknél. 2013-ban mindössze 5,6 millió vékony kliens fogy összesen, számuk 2017-re is csak 9 millió fölé nő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról