Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 16. 12:17

Beszünteti virtuálisdesktop-fejlesztéseit az Oracle

Újabb Sun-termékek esnek Larry Ellison kaszájának áldozatául. Miután egy támogatási dokumentum nyilvánosságra kerülése után kipattant a hír, a cég egy hivatalos blogbejegyzésben is megerősítette, nem fejleszti tovább vékonykliens- és VDI-termékeit, és hamarosan a piacról is kivezeti őket.

Larry Ellison az 1990-es évek közepén még a Network Computer mindent elsöprő sikerét jósolta, és most pont az ő irányítása alatt szűnik meg az egyik legszélesebb körben elterjedt vékony kliens infrastruktúra, a Sun Ray fejlesztése. A vállalat a hivatalos blogbejegyzés szerint sem a Sun Ray hardvereket, sem az azokat kiszolgáló szoftvereket nem fejleszti többé, emellett megszűnik az Oracle Virtual Desktop Infrastructure, valamint a Virtual Desktop Client szoftverek további fejlesztése is.

A hivatalos blogbejegyzés szerint az érintett termékek egy darabig még vásárolhatók és a támogatásuk is folyik, a korábban megkötött támogatási szerződéseket is megújítja még az Oracle,  de egy rövidesen bekövetkező időpontban a cég be fogja jelenteni a termékek életciklusának végét. Az Oracle a jövőben a Secure Global Desktop és a VM VirtualBox szoftverekre szeretné alapozni VDI-kínálatát, állítása szerint ezek jobban illeszkednek üzleti stratégiájába mint a megszüntetett termékek.

A Sun Ray vékonykliens-architektúrát 1999-ben dobta piacra a Sun Microsystems, amely 2010-ben lett az Oracle része. A vékony kliensek és a virtualizált desktop környezetek előnye a PC-kkel szemben az olcsó és ritkán frissítésre szoruló klienshardver, valamint a kényelem: a dolgozók bárhonnan ugyanazt a környezetet, képernyőt láthatják, ugyanazokat az alkalmazásokat használhatják és ugyanazokkal az adatokkal dolgozhatnak, bárhol is vannak. Nem kell bajlódniuk szoftverek telepítésével és frissítésével sem. Üzemeltetési oldalról a fizikai és virtualizált desktop között jelentős a különbség, utóbbi esetben ugyanis minden szoftver egy szerveren található, centralizáltan elérhető, menedzselhető, frissíthető, menthető. Egy vállalati laptop elvesztése sem jelent biztonsági eseményt, hiszen azon semmilyen adat sincs elmentve

A Sun Ray megjelenése azonban nagyjából egybeesett annak az időszaknak a kezdetével, amikor a PC-k ára rohamos csökkenésnek indult, a rajta futó operációs rendszer pedig látványosan fejlődni kezdett stabilitás, biztonság és vállalati használhatóság terén. Eközben a Sun Rayhez drága szervereket, tárolókat és szoftvereket kellett vásárolni, az átállással járó kockázatokat pedig csak kevés ügyfél vállalta be a windowsows PC-khez képest elérhető üzemeltetési megtakarítások ígéretéért.

Az x86-os virtualizáció széles körű terjedésével és a gazdasági válság kitörésével még az előző évtized végén is nagy jövőt jósoltak az elemzők a VDI környezeteknek és a vékony klienseknek. A Gartner 2009-ben azt jósolta, 2013-ra az üzleti PC-k 40 százalékát vékony VDI környezetek váltják le, azonban a technológia nem terjedt olyan széles körben, mint ahogy arra a szakértők számítottak. Az IDC az idei első negyedévben 1,2 millió vékony kliens eladását látta, ami 14 százalékkal alacsonyabb a korábbi előrejelzéseknél. 2013-ban mindössze 5,6 millió vékony kliens fogy összesen, számuk 2017-re is csak 9 millió fölé nő.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról