:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 16. 10:32

App store-t vesz a legnagyobb kínai online szolgáltató

A Baidu 1,9 milliárd dollárnak megfelelő összegért vásárolja meg a 91 Wireless nevű céget, amely az egyik legnagyobb kínai alkalmazás-piacteret működteti. A HiMarketnek több mint 100 millió felhasználója van.

A Baidut egyszerű lenne a "kínai Google-ként" emlegetni, a vállalat működteti az ország legnagyobb, legnépszerűbb webes keresőjét, online térképét és más webes szolgáltatásokat. A cég most 1,9 milliárd dollárért megvásárolja a HiMarket nevű alkalmazás-piacteret - ez az eddigi legnagyobb felvásárlás a cég történetében.

Sok a piactér

Kínában is az Android a legelterjedtebb okostelefonos operációs rendszer, a platform részesedése 50 százalék feletti az eladásokban, megelőzve a 23 százalékos Symbiant és a 20 százalékos iOS-t a Kantar Worldpanel szerint. A platformon több tucat alkalmazás-piactér (a legnagyobbak a 360 Market, HiMarket, Gfan, Anzhi, Xiaomi, MyApp, AppChina) versenyez egymással, mivel a Google hivatalos áruháza, a Play a "nagy kínai tűzfal" miatt gyakran elérhetetlen vagy használhatatlanul lassú. Az országban forgalmazott androidos készülékek jó részére eleve nincs telepítve a Play kliens, ráadásul a kínálatából hiányoznak a fizetős appok is.

Egyes források szerint a kínai felhasználók 70 százaléka az alternatív alkalmazás-piacterekről tölti le a programokat a telefonjára. Ugyan az országban folyamatosan épülnek a nagy sávszélességű mobil hálózatok, a lefedettségi területe túlnyomó részén csak lassabb kapcsolat érhető el, ezért a sávszélesség-takarékos mobilos alkalmazások sokkal népszerűbbek a mobilos weboldalaknál. Az Analysys International szerint 2012-ben 521 millió mobilinternet-előfizető volt az országban, a számuk két éven belül közel másfélszeresére, 749 millióra nő.

Változó szokások

Az országban élők eddig jellemzően internetkávézókból neteztek, azonban a PC-knél jóval kevesebbe kerülő okostelefonok terjedésével a nethasználati szokások is megváltoztak, erre pedig az online piac jelentős részét kezében tartó Baidunak is reagálnia kellett. A mobil szélessávú szolgáltatásra előfizetők száma mintegy 300 millió és a számuk folyamatosan nő, ezek az emberek sűrűn veszik igénybe az app store-okat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Baidu 2011-ben adta ki Yi névre hallgató saját okostelefonos operációs rendszerét, amely az Android kódjának forkolásából született - a Google szolgáltatásai pedig a Baidu sajátjaival vannak helyettesítve benne. A cég eddig nem rendelkezett saját alkalmazás-piactérrel, csak egy aggregátorral, amely más piacterek kínálatát gyűjtötte csokorba, most azonban ez megváltozik, a HiMarket a Baiudu kezébe kerül.

A HiMarketet üzemeltető 91 Wireless 57 százaléka a NetDragon nevű vállalat tulajdonában van, ezért az üzletrészért több mint 1 milliárd dollárt fizet a Baidu, a fennmaradó 43 százalékért pedig 900 millió dollárt fizet a többi részvényesnek - az ügylet a bejelentés alapján augusztus közepén zárulhat le. A NetDragon korábban azt tervezte, teljesen leválasztja és tőzsdére viszi a 91 Wirelesst, erre azonban értelemszerűen nem kerül sor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.