Szerző: Koi Tamás

2013. július 16. 09:42

Ti kérdeztetek, az Opera válaszolt

Július elején korszakváltás következett be az Opera Software történelmében, megjelent az első olyan PC-s böngészője a cégnek, mely a saját fejlesztésű Presto-motor helyett Chromiumra épül. Az új verzióval kapcsolatban tehettetek fel kérdéseket a cég vezetőinek.

A HWSW olvasóinak kérdéseire Krystian Kolondra, az Opera Software asztali termékekért felelős alelnöke válaszolt.

A logón kívül most mi a különbség a Chrome és az Opera közt?

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új, windowsos és maces Opera vadonatúj fejlesztés, ami elsősorban azt jelenti, hogy az interfészt és a funkciók nagy részét teljes egészében mi hoztuk össze a nulláról. A Chromium motor mellett az új Opera számos olyan egyedi funkciót tartalmaz, amit a korábbi verziókban is használtunk, ilyen az Off-road mód (régi nevén Turbo - HWSW), a Discover mód és a kiterjesztett funkciókkal ellátott Speed Dial. Ezek a funkciók semelyik más böngészőben nem találhatók ma meg.

Tervezitek, hogy a Presto motort nyílt forráskódúvá teszitek?

Az ezzel kapcsolatos terveinket egyelőre nem szeretnénk nyilvánosságra hozni.

Lehet számítani arra, hogy rövidesen visszatérnek az új Operába olyan funkciók, melyek a régiben jól működtek (pl. Wand)?

A fejlesztés előrehaladtával hozzá fogunk adni az új verzióhoz számos olyan funkciót, melyet a felhasználóink szerettek és használtak a korábbi változatokban.

Mik a terveitek a Linux-verzió kiadásával kapcsolatban? A windows/Mac vonallal párhuzamosan jönnek majd új linuxos verziók?

Az első linuxos kiadást követően az a tervünk, hogy az összes platformra egyszerre jelenik majd meg az Opera.

Vissza fogjátok állítani a szinkronizálási funkciót?

Igen, dolgozunk rajta.

Mikor fog a Discover funkció tartalmazni magyar lokalizációt?

Tervezzük, hogy a jövőben újabb területeket, régiókat és nyelveket csatornázunk be a rendszerbe. Készüljetek!

Miért vettétek ki a "feeds" funkciót az új verzióból?

A feedeket továbbra is el lehet érni az Opera Mailből. Ha csak a böngészőt használod, akkor azt javasoljuk, hogy tölts le hozzá egy erre a célra létrehozott kiegészítőt, például a Feedly-t.

Meddig támogatjátok a Presto-motorral működő régi Operát?

Nem árulhatok el pontos részleteket, dátumokat, de egy darabig még él a támogatás, a kritikus biztonsági frissítéseket megkapja ez a verzió is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról