Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 15. 16:57

Lejár az Apache 2.0 támogatása

Nem lesz több frissítés a legendás webes kiszolgáló 2.0-ás ágához. A használóknak sürgős migrálást javasolnak a készítők, maradt még hiba a kódban.

Megérkezett az Apache webszerver 2.0-s verziójának legutolsó frissítése - jelentette be a fejlesztőcsapat. A 2.0.65-ös verziószámú javítás lesz a legutolsó, amit ez az ág megkap, a jövőben minden használó számára a támogatott, 2.2-es vagy a februárban kiadott  2.4-es kiadásokra migrálást javasolják.

A most kiadott 2.0.65 hat biztonsági hibát orvosol, a javításokat a frissebb kiadásokból portolták vissza. Ezek között megtalálható a márciusban felfedezett rendkívül súlyos sebezhetőség is a naplófájlok kezelésében, ezen keresztül a támadók akár a szerver fölötti irányítást is átvehetik. A kiszolgálóban benne maradt ugyanakkor egy másik hiba, amelyen keresztül memóriaszivárgás idézhető elő egy különlegesen formázott .htaccess szabállyal - ennek a hibának a hatását a 2.2-es kiadáshoz kibocsátott javítás jelentősen korlátozza.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apache (httpd) webszerver 2.0-s hivatalos, 2.0.35 verziószámú kiadása 2002 áprilisában jelent meg, miután a fejlesztők alaposan átírták az úttörő Apache 1.x kódját. A fejlesztés legfontosabb célja az akkor már igen népszerű webszerver modularizálása és a hordozhatóságot biztosító réteg, az Apache Portable Runtime létrehozásáa volt. A kiadás újdonsága a nem-UNIX platformok jobb támogatása, új API-k és IPv6-kompatiblitás volt.

A W3Techs felmérése szerint Apache 2.0.x verziót a webes kiszolgálók mintegy 3,6 százaléka használja jelenleg. Ezeknek több mint negyede futtatja a legutolsó, 2.0.64-es, további 23-23 százalék pedig a 2.0.63 és 2.0.62-es kiadásokat használja.

a címlapról