Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 15. 11:28

Megszűnik a Skype Desktop API

Arra figyelmezteti a Skype Desktop API-t használó fejlesztőket a Microsoft, hogy a programozási interfész támogatása hamarosan megszűnik. Az API helyére a Skype URI lép majd.

Év végén megszűnik a Skype Desktop API, amelyen keresztül külső alkalmazások működhetnek együtt a népszerű kommunikációs platformmal. A Desktop API helyét a korlátozottabb Skype URI (unified resource identifier, gyakorlatilag link) veszi át, amely egységes felületet biztosít a külső alkalmazások felé minden platformon, mobilon, asztalon és weben is - áll a Microsoft fejlesztőknek kiküldött, és a GigaOM által megszerzett levelében.

Néhány hónap haladék

A Skype Public API 2004-ben indult, 2011-ben nevezték át Desktop API-ra, 2013 végére pedig meg is szűnik. Az API (application programming interface, alkalmazásprogramozási felületen keresztül a Skype alkalmazás egyes funkciói elérhetőekké váltak külső szoftverek számára is, így virtuális PBX-től szuperbiztonságos csevegésig és online rajztábláig számos alkalmazás épült a Skype rendszerére. A Desktop API használatához szükség volt a gépre telepített Skype-kliensre, az alkalmazások azonban a videohívást például beágyazhatták saját felületükbe.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft bejelentése szerint a Desktop API 2013 végéig működőképes marad, az év utolsó részében azonban a felhasználók rendszeres figyelmeztetést kapnak a Skype rendszeréből. A tervezett leállás részeként szeptembertől bezár az App Catalog, amely a Skype-pal együttműködő alkalmazások piactere és hívásrögzítő, hívástörténet-elemző, fax és számos egyéb alkalmazást tartalmaz, ezen alkalmazások működése jórészt ellehetetlenül a Desktop API kivezetésével.

App Directory - bezár a bazár

A Skype URI egységes és interfészt kínál a jövőben a kliensalkalmazás kezeléséhez, a speciálisan formált link átadja a fókuszt a Skype alkalmazásnak a hívás metaadataival (hívott fél, konferenciahívás témája) együtt. A Skype URI használatához értelemszerűen szükség van a kliensgépre telepített Skype alkalmazásra is, aktív felhasználói fiókkal. A beléptetés a Skype oldalán történik, az összes kommunikáció (audió és videó) pedig a telepített kliensen keresztül folyik. Az URI előnye, hogy a Desktop API-val ellentétben nem csak asztali operációs rendszereken, hanem mobileszközökön is használható, egységesen, valamint használatához nem szükséges előzetes jelentkezés és minősítés. Hátránya, hogy audio- és videóhívások, valamint szöveges csevegés indításán kívül más képességekkel nem rendelkezik, így a komplex vállalati Skype-alkalmazások által igényelt funkciók (audio- és videórögzítés, stb.) ezen keresztül nem érhetőek el.

Konzisztens élmény

A Skype korábban a gyorsabb növekedés érdekében szabad kezet adott a fejlesztőknek a kommunikációs platform használatára. Ennek legjobb példája a SkypeKit, amellyel bárki építhetett magának kliensalkalmazást. A SkypeKit teljesen "headless" kliens, vagyis a felhasználói felületet a fejlesztőnek kellett elkészítenie hozzá - például a tévégyártók nagy örömére. A Desktop API-val ellenben a SkypeKit továbbra is működőképes marad, új résztvevőket a program azonban már nem fogad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról