Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 18. 13:08

Bemutatkozott a középkategóriás HTC

Gyengébb processzort, de hasonló felhasználói élményt kapott a HTC új középkategóriás modellje, mint a zászlóshajónak számító One. A One mini szoftveresen szinte azonos, a hardverben azonban több fontos helyen enged.

Formatervében a One mini szorosan követi a nagytestvér HTC One-t, nagyon hasonló az alumínium ház, az előlap és a hátoldal is. Ez mindenképp előny, a One kiemelkedően szép ipari designt kapott, amely (szubjektív értékelésünk szerint) köröket ver a Galaxy S4 műanyag borítására. A külföldi sajtó szerint a One mini kicsit több műanyagot használ, mint a zászlóshajó, de összességében a minőség élménye szinte azonos.

Ez már nem csúcstelefon!

A formaterven kívül azonban kevés közös van a két telefonban, annak ellenére, hogy a HTC One kompakt kiadásaként aposztrofálja a minit. A legnagyobb visszalépést a processzor képezi, a One-ban dolgozó négymagos Snapdragon 600 helyére kétmagos Snapdragon 400 került, 1,4 GHz-es névleges órajelen. Ez az MSM8930 jelű lapka, két Krait 200 processzormaggal és harmatos teljesítményű Adreno 305 GPU-val szerelve, ugyanez dolgozik a HTC másik középkategóriás eszközében, a "Facebookfon" HTC Firstben is.

A nagy versenytárs Samsung ugyanakkor az Galaxy S4 miniben a lapka számottevően gyorsabb változatát használja, Krait 200 helyett Krait 300 magokkal, utóbbi órajelenként mintegy 10 százalékkal gyorsabb a finomított memóriavezérlőnek betudhatóan, ráadásul 1,4 GHz helyett pedig 1,7 GHz-en futtatva. A HTC a Samsunghoz képest a rendszermemórián is spórolt, 1,5 gigabájt helyett csak 1 gigabájt jár, ez egy-másfél év múlva, a telefon élettartamának felénél már érzékeny különbséggé válhat.

One és One mini - annyival nem is kisebb

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szerencsére a HTC megőrzött néhányat a One különleges hardveres képességeiből. A kamera érzékelője például azonos, a 4 megapixeles egység ugyanúgy 2 mikrométeres "ultrapixel" elemekből áll, mint a nagy testvér esetében, az optikai képstabilizátornak azonban a költségcsökkentés miatt mennie kellett. Maradt az előlapon a dupla hangszóró, amely tájkép módban egészen élvezhető sztereó hangot nyújt, a hátlapon pedig a második mikrofon, ennek a zajszűrésben van szerepe. A veszteséglistára az infravörös-érzékelő és az NFC-képesség iratkozott fel, bővíthető háttértár pedig továbbra sincs.

A kisméretű One-ra vágyók számára kissé fanyar hír lehet, hogy a One mini annyira nem is apró. A telefon bennfoglaló méretei: 132x63 milliméter, vastagsága 9,25 milliméter, tömege 122 gramm (összehasonlításképp az iPhone 5 hasonló értékei: 123x58 milliméter, vastagsága pedig 7,6 milliméter, tömege 112 gramm. A kijelző a specifikációk alapján ígéretesnek tűnik, a 720p felbontású, 4,3 hüvelyk átmérőjű Super LCD panel pixelsűrűsége 341 pixel/hüvelyk, ez igen jónak számít. A versenytárs S4 mini a kijelzőn alaposan elcsúszik, a 960x540 pixel felbontású (256 ppi) Super AMOLED egységet a HTC panelje felülmúlja.

A HTC One mini az Android legutolsó, 4.2.2-es kiadású verzióját futtatja, erre a gyártó saját Sense 5 felületét építi. Szoftveresen a két modell között nem nagyon van különbség, az izgalmasnak hangzó, de jobbára haszontalan funkciók, mint a BlinkFeed és a Zoe itt is megtalálhatóak.

One S vagy One V?

A HTC tavaly két modellt is kihozott a One X alá pozicionálva az egységes One márka alatt. A One S az X kisebb méretű és némileg olcsóbb kiadása volt (gyengébb kijelzővel de azonos hardveres alapokkal), míg a One V minőségi házba tett gyakorlatilag elavult hardvert. A most bemutatkozott One mini nem a csúcsmodell hardverének újracsomagolása (mint a One S volt) és nem is használ idős hardvert (mint a One V), inkább egy olyan középkategóriás telefon, amely aktívan törekszik kihasználni a One pozitív visszhangját. Ez ugyanaz az üzleti modell, mint amit a Samsung követ az Sx minik piacra dobásával.

A HTC magyarországi képviselete szerint a telefon 150-160 ezer forintért kerül kiskereskedelmi forgalomba. A "nagy" One hasonló hivatalos ára mintegy 200 ezer forint, miközben legitim forrásból ennél jó 20-25 százalékkal olcsóbban el lehet érni, hasonló módon a One mini 110-120 ezer körül lehet majd a boltokban, ha megjelenik.

a címlapról