:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 18. 13:08

Bemutatkozott a középkategóriás HTC

Gyengébb processzort, de hasonló felhasználói élményt kapott a HTC új középkategóriás modellje, mint a zászlóshajónak számító One. A One mini szoftveresen szinte azonos, a hardverben azonban több fontos helyen enged.

Formatervében a One mini szorosan követi a nagytestvér HTC One-t, nagyon hasonló az alumínium ház, az előlap és a hátoldal is. Ez mindenképp előny, a One kiemelkedően szép ipari designt kapott, amely (szubjektív értékelésünk szerint) köröket ver a Galaxy S4 műanyag borítására. A külföldi sajtó szerint a One mini kicsit több műanyagot használ, mint a zászlóshajó, de összességében a minőség élménye szinte azonos.

Ez már nem csúcstelefon!

A formaterven kívül azonban kevés közös van a két telefonban, annak ellenére, hogy a HTC One kompakt kiadásaként aposztrofálja a minit. A legnagyobb visszalépést a processzor képezi, a One-ban dolgozó négymagos Snapdragon 600 helyére kétmagos Snapdragon 400 került, 1,4 GHz-es névleges órajelen. Ez az MSM8930 jelű lapka, két Krait 200 processzormaggal és harmatos teljesítményű Adreno 305 GPU-val szerelve, ugyanez dolgozik a HTC másik középkategóriás eszközében, a "Facebookfon" HTC Firstben is.

A nagy versenytárs Samsung ugyanakkor az Galaxy S4 miniben a lapka számottevően gyorsabb változatát használja, Krait 200 helyett Krait 300 magokkal, utóbbi órajelenként mintegy 10 százalékkal gyorsabb a finomított memóriavezérlőnek betudhatóan, ráadásul 1,4 GHz helyett pedig 1,7 GHz-en futtatva. A HTC a Samsunghoz képest a rendszermemórián is spórolt, 1,5 gigabájt helyett csak 1 gigabájt jár, ez egy-másfél év múlva, a telefon élettartamának felénél már érzékeny különbséggé válhat.

One és One mini - annyival nem is kisebb

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szerencsére a HTC megőrzött néhányat a One különleges hardveres képességeiből. A kamera érzékelője például azonos, a 4 megapixeles egység ugyanúgy 2 mikrométeres "ultrapixel" elemekből áll, mint a nagy testvér esetében, az optikai képstabilizátornak azonban a költségcsökkentés miatt mennie kellett. Maradt az előlapon a dupla hangszóró, amely tájkép módban egészen élvezhető sztereó hangot nyújt, a hátlapon pedig a második mikrofon, ennek a zajszűrésben van szerepe. A veszteséglistára az infravörös-érzékelő és az NFC-képesség iratkozott fel, bővíthető háttértár pedig továbbra sincs.

A kisméretű One-ra vágyók számára kissé fanyar hír lehet, hogy a One mini annyira nem is apró. A telefon bennfoglaló méretei: 132x63 milliméter, vastagsága 9,25 milliméter, tömege 122 gramm (összehasonlításképp az iPhone 5 hasonló értékei: 123x58 milliméter, vastagsága pedig 7,6 milliméter, tömege 112 gramm. A kijelző a specifikációk alapján ígéretesnek tűnik, a 720p felbontású, 4,3 hüvelyk átmérőjű Super LCD panel pixelsűrűsége 341 pixel/hüvelyk, ez igen jónak számít. A versenytárs S4 mini a kijelzőn alaposan elcsúszik, a 960x540 pixel felbontású (256 ppi) Super AMOLED egységet a HTC panelje felülmúlja.

A HTC One mini az Android legutolsó, 4.2.2-es kiadású verzióját futtatja, erre a gyártó saját Sense 5 felületét építi. Szoftveresen a két modell között nem nagyon van különbség, az izgalmasnak hangzó, de jobbára haszontalan funkciók, mint a BlinkFeed és a Zoe itt is megtalálhatóak.

One S vagy One V?

A HTC tavaly két modellt is kihozott a One X alá pozicionálva az egységes One márka alatt. A One S az X kisebb méretű és némileg olcsóbb kiadása volt (gyengébb kijelzővel de azonos hardveres alapokkal), míg a One V minőségi házba tett gyakorlatilag elavult hardvert. A most bemutatkozott One mini nem a csúcsmodell hardverének újracsomagolása (mint a One S volt) és nem is használ idős hardvert (mint a One V), inkább egy olyan középkategóriás telefon, amely aktívan törekszik kihasználni a One pozitív visszhangját. Ez ugyanaz az üzleti modell, mint amit a Samsung követ az Sx minik piacra dobásával.

A HTC magyarországi képviselete szerint a telefon 150-160 ezer forintért kerül kiskereskedelmi forgalomba. A "nagy" One hasonló hivatalos ára mintegy 200 ezer forint, miközben legitim forrásból ennél jó 20-25 százalékkal olcsóbban el lehet érni, hasonló módon a One mini 110-120 ezer körül lehet majd a boltokban, ha megjelenik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.