Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 15. 11:17

Izraeli startupot vásárolt az EMC

Az EMC nem nyilvános összegért megvásárolta a ScaleIO vállalatot, amely Elastic Converged Storage nevű virtuális SAN technológiájával tört be az iparba.

Az izraeli ScaleIO vállalatot 2011-ben alapították olyan tárolóipari veteránok, akik korábban a NetApp által 2006-ban felvásárolt Toplo születésénél is ott bábáskodtak. A kezdetben az alapítók pénzéből élő cég tavaly decemberben 12 millió dollár tőkét vont be többek között a Norwest Venture Partners és Greylock Partners befektetési cégektől. A vállalatot most az EMC vásárolja fel.

A ScaleIO olyan technológiát fejleszt, amely segítségével a vállalatok "virtuális SAN-t" alakíthatnak ki az alkalmazásszerverekben található tárolókból. A szoftveres megoldás révén az adatok közelebb lehetnek a tényleges feldolgozásuk helyéhez, így a cég szerint csökkennek a válaszidők, a teljesítmény pedig a további alkalmazásszerverek bevonásával együtt lineárisan növekedik. Az Elastic Converged Storage olyan képességeket is felvonultat mint a snapshot-készítés, "thin provisioning", diszk- és csomópontszintű redundancia, öngyógyítás és szolgáltatási szintek kezelése.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A vállalat szerint a SAN-ok nehezen és drágán skálázhatók, a ScaleIO tisztán szoftveres megoldása viszont tetszőleges tömegszerveren futtatható, ezekből pedig akár ezres nagyságrendben képes hibatűrő, skálázódó fürtöt képezni. Az Elastic Converged Storage egyaránt kezel pörgő diszkeket és flash memóriakártyákat vagy SSD-ket, utóbbiakat önálló tárolórétegként is használhatja, vagy a diszkek cache-elésére vetheti be. Az EMC a flashmemória-alapú termékekkel foglalkozó részlegébe olvasztja be a ScaleIO-t, a vállalat szerint ugyanis elsősorban a PCI Express felületű flashmemória-kártyákkal együtt használva tudja magát kifutni a szoftver.

A ScaleIO árát a felek nem hozták nyilvánosságra, de izraeli üzleti lapok 200-300 millió dollár közé becslik az összeget. A tervek szerint az akvizíció lezárása után is Izraelben marad a ScaleIO központja, mégpedig a szintén az EMC által felvásárolt XtremeIO helyi központjába olvadva.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról