Szerző: Koi Tamás

2013. július 11. 10:23

Kartellezett az Apple az e-könyvek piacán

Öt nagy nemzetközi kiadóval egyezett meg az elektronikus könyvek árképzési modelljében az Apple, ezzel összességében az egész piacon felverte az árakat, ami egyértelműen kárt okozott a fogyasztóknak - áll egy tegnap született bírósági ítéletben. A kiadók már megúszták a büntetést, az Apple fellebbez.

Kellő mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, az Apple öt nemzetközi kiadóval olyan árszabályozásban egyezett meg, mely az elektronikus könyvek kiskereskedelmi árának növekedéséhez vezetett az Egyesült Államokban és más országokban - áll egy tegnap meghozott amerikai bírósági ítéletben. A pert az Amerikai Igazságügyi minisztérium és 33 állam kezdeményezte a kartellben résztvevő cégekkel szemben. A károkozás mértékét és büntetési tételt egy következő tárgyalás során határozzák meg.

A bíróság 159 oldalas ítélete szerint megállapítást nyert, hogy a könyvkiadók árképzésének kialakításában központi szerepet játszott az e-könyvek piacára 2010-ben belépő cupertinói cég. Az Apple célja deklarátlan az akkor több mint 90 százalékos piaci részesedéssel bíró Amazon dominanciájának a letörése volt, ezért egyedi árazási modellben állapodott meg a kiadókkal. Az érintett cégek, a Hachette, a HarperCollins, a Penguin, a Simon & Schuster és a Macmillan a megállapodás szerint összehangoltan határozták meg a kiskereskedelmi árakat, melyből 30 százalékot fizettek be az Apple-nek. Mivel az Amazon válaszul hasonló megállapodások megkötésére kényszerült, a kartell összességében az e-könyvek kiskereskedelmi árának jelentős növekedéséhez vezetett.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A könyvkiadók és az Apple lehetséges kartelljét az Európai Unió versenyjogi szerve is górcső alá vette, végül eltekintett a büntetés kiszabásától, mivel a felek vállalták, hogy megszüntetik a piaci versenyt hátrányosan befolyásoló, és az árak növekedéséhez vezető üzleti modell alkalmazását. A kiadók belementek abba is, hogy a következő ötéves ciklusban egyetlen kereskedővel sem kötnek olyan szerződést, mely az árazási politikát tekintve jelentősen eltérő feltételeket szab meg a számára.

A mostani, amerikai ügyben a kiadókat ugyanakkor már biztosan nem marasztalják el, az öt cég ugyanis peren kívüli megegyezésre jutott, melynek értelmében összesen 166 millió dollárnyi kártérítést kell fizetniük, melyből valamilyen módon az olvasóknak kell részesülniük. Az Apple a pert választotta, és a tegnapi döntés kapcsán azonnal közölte, fellebbez az ügyben, mivel továbbra sem fogadja el a kartellvádat. "Amikor 2010-ben megnyitottuk az iBookstore-t, nagyobb választási lehetőséget biztosítottunk a vevőknek, olyan versenyt és innovációt vittünk a piacra, amire régóta szükség volt, hogy megtörje az Amazon monopóliumát. Semmi rosszat nem tettünk" - áll az Apple által kiadott nyilatkozatban.

Az e-könyek piaca az iBookstore indulása óta jelentősen átalakult, az Amazon egyeduralma pedig számottevően csökkent. Egyes kutatások szerint a cég jelenleg a teljes piac 65 százalékát tartja kézben, 20 százalék felett rendelkezik a Barnes&Noble, míg az Apple egyszámjegyű részesedéssel bír. A piaci viszonyok a következő években jelentősen átalakulhatnak, amiben közrejátszhat a tény, hogy a Barnes&Noble könyvolvasója, a Nook az utóbbi időszakban messze nem fogy olyan jól, mint azt a cég várta, emellett az Amazon idén is újabb Kindle modellek piacra dobásával számol - az olvasók értékesítési volumenének a növeléséhez pedig az e-könyvek árának csökkentése a legkézenfekvőbb módszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról