Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Felpuhult a francia kalóztörvény

Koi Tamás, 2013. július 10. 12:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Felpuhította a kormány Franciaországban azt a több mint három évvel ezelőtt hatályba lépett törvényt, melynek célja az illegálisnak ítélt internetes letöltések visszaszorítása volt.

Kormányrendeletben módosította a kormány azt a törvényi rendelkezést, melynek célja az illegálisnak vélt internetes letöltések, illetve a kalózkodás háttérbe szorítása volt. A 2010-ben hatályba lépett, Nicolas Sarkozy volt elnök nevéhez fűződő "Création et Internet" (Alkotás és internet) nevű törvény, vagy ahogy a szlengben nevezték, kalóztörvény több figyelmeztetést követően szankciókat alkalmazott a beazonosított elkövetők ellen - ezekből a szankciókból törölt el egy lényeges elemet a szocialista kormány.

A módosított kalóztörvény értelmében a bíróság a jövőben senkit nem foszthat meg az internethez való hozzáférés jogától, ahogyan az szerepelt a törvény korábbi változatában. A bíróság azután hozhatott ilyen eltiltó határozatot magánszemélyek ellen, ha azok többszöri figyelmeztetés után is folytatták illegális tevékenységüket. A passzus ezen pontját már a törvény megszületésekor is hevesen bírálta az ellenzék és több jogvédő szervezet is, mondván az internethozzáférést a mai modern társadalmakban alkotmányos alapjognak kell tekinteni.

Erre hivatkozva szüntette meg ezt a szankciót a jelenlegi vezetés: "Azért volt szükség a változtatásra, mert egy olyan büntetést szüntet meg, amely nem illik a mai környezetbe, és mert a kormány azon szándékait tükrözi, hogy új fronton kívánja felvenni a harcot az online kalózkodással" - nyilatkozta az új szabályozás megszületése kapcsán Aurelie Filippetti kulturális miniszter. Az említett irányváltás a miniszter elmondása szerint elsősorban azt jelenti, hogy a francia igazságszolgáltatás mostantól nem az illegális letöltésen ért magánszemélyeket kívánja elsősorban szankcionálni, hanem azokat, akik üzletet csinálnak az illegális letöltésből.

A 2010-es kalóztörvény által létrehozott kormányzati szerv, a HADOPI (Haute Autorite pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des Droits sur Internet) működését ez a módosítás nem érinti, miként a többi szankció is érvényben marad, így hatályban marad a pénzbüntetés, illetve különösen súlyos esetben a szabadságvesztés is. Az internethozzáférési lehetőség megvonását, mint büntetési tételt egyébként eddig egyetlen esetben alkalmazták a kalóztörvény hatályba lépése óta.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.