Szerző: Koi Tamás

2013. július 4. 09:39

Bázisállomások, az új helyi tartalomközvetítők

A szakmában senki számára nem ismeretlen tény, hogy a mobilhálózatokon keresztül bonyolított adatforgalom a következő években drasztikusan nő majd, erre jó előre fel kell készülniük az operátoroknak. A cégeknek ezzel együtt meg kell küzdeniük azért is, hogy az telekommunikációs hálózatokra ne közműszerűen tekintsenek a felhasználók.

A fejlett országokban a mobilelőfizetők közel 65 százaléka aktívan használja a modern internetalapú szolgáltatásokat – derült ki a Nokia Siemens Networks "Előfizetők Megszerzése és Megtartása 2013-ban" elnevezésű jelentéséből. A dokumentum emellett arra a nyilvánvaló trendre is felhívja a figyelmet, hogy a mobilhálózatokon keresztül bonyolított adatforgalom a következő években a többszörösére növekszik majd.

Okos bázisállomások

Ezen iparági trendekre válaszolva a Nokia Siemens Networks új termékek sorát mutatta be tegnap Budapesten, továbbá olyan szolgáltatásokat és fejlesztéseket jelentett be, amelyek lehetővé teszik a mobilszolgáltatók számára, hogy a jelenleginél számottevően nagyobb adatmennyiséget tudjanak kezelni a hálózaton. A gyártó - melyből éppen most száll ki a Siemens - a bázisállomások új funkciókkal történő ellátásán is dolgozik, így azok a jövőben a mobilhálózatok "okos" részeként funkcionálhatnak, ami lehetővé teszi többek közt a helyi tartalom biztosítását.

A Nokia Siemens Networks még a februári Mobile World Congress idején mutatta be a Liquid Applications névre keresztelt technológiát, melynek részleteibe a tegnapi, budapesti sajtótájékoztatón avatták be a sajtót a helyi irodája képviselői. A platform érdekessége, hogy részben hazai fejlesztéssel készült, ennek ellenére rövidtávon nem valószínű, hogy bármelyik magyar szolgáltató hálózatában megjelenik, a Nokia Siemens Networks ugyanis ma már egyik magyarországi mobilszolgáltatónak sem szállít maghálózati elemeket és bázisállomásokat (a vállalat korábban a Telenornak és a Vodafone-nak is beszállítója volt).


Bázisállomás-komponensek a Nokia Siemens Networkstől: okosodnak

A bázisállomás a jövőben a Nokia Siemens Networks víziója szerint nem csupán (adat)forgalmat lebonyolító funkciót tölt be, hanem lokális adatok tárolására, kvázi gyorsítótárazására is alkalmas lesz - mindez növelheti az elérés gyorsaságát és csökkentheti a háttérhálózat terheltségét.A WAN-gyorsítás ugyanakkor nem a cég találmánya, a Budapesten dolgozó magyar mérnökök is úgy vélik, hogy a jövőben várhatóan szabványosított technológia a többi gyártó kínálatában is megjelenhet.

A bázisállomások segítségével azt is nyomon lehet követni, hogy a felhasználók hol és milyen célból használják az okostelefonjukat és a tabletjüket, ezeket az információkat pedig - a vonatkozó adatvédelmi előírások betartásával - harmadik félnek, jelen esetben alkalmazásfejlesztőknek is ki lehet adni. A fejlesztők egy a gyártó(k) által biztosított API-n keresztül a jelenlegi megoldásoknál jóval pontosabb helymeghatározásra és mozgáskövetésre alkalmas mobilos alkalmazásokat készíthetnek.

A Nokia Siemens Networks emellett igyekszik olyan hálózatdiagnosztikai rendszereket is a szolgáltatók rendelkezésére bocsátani, mely nem pusztán műszaki paraméterek figyelembe vételére képes, hanem a felhasználók által a nyilvános közösségi csatornákon (Twitter, Facebook) közzétett állapotjelentéseket is szűri. A gyártó által fejlesztett megoldás szervesen integrálható a szolgáltatók ügyfélkezelési rendszereibe, így a platform a komplett problémaanalízisen túl akár az ügyfélszolgálatok által hasznosítható javaslatok megadására is képes (például egy az adatforgalmi keretét rendszeresen túllépő előfizetőnél a rendszer automatikusan javaslatot tesz az ügyfél átmigrálására egy nagyobb díjcsomagra).

El kell vinni a forgalmat

Ahogy számos más iparági szereplőnél, úgy a Nokia Siemens Networksnél is úgy látják, hogy a mobiladat-forgalom a következő években drasztikusan nő majd - a cég szerint 2020-ra a havi 1 gigabájtos átlagból napi 1 gigabájtos átlagfogyasztás lesz, ezt pedig a jelenleg rendelkezésre álló, illetve rövidesen felszabaduló spektrumok, valamint nem licencelt spektrumot használó rendszerek (Wi-Fi) segítségével tudni kell kezelniük a szolgáltatóknak.

Erre számos, ma még széles körben nem használt megoldást fejlesztenek a beszállítók, kezdve a mikrocelláktól (femto- és pikocellák, melyek jellemzően kisebb hálózati gócpontok, beltéri területek lefedésére, tehermentesítésére alkalmasak) a dinamikus hálózatierőforrás-menedzsmentig. Utóbbiból jelenleg olyan megoldások állnak fejlesztés alatt, mely a rendelkezésre álló kapacitást az aktuális terheltségtől függően tudja akár egész városrészek, kerületek közt átcsoportosítani.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról