Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 3. 15:11

Nincs több frissítés a tavalyi HTC-re

A HTC hivatalosan is bejelentette, hogy a tavaly még a csúcskészülékkel, a One X-szel egyenrangúként beharangozott, szintén drága One S soha többé nem kap szoftverfrissítést, a jelenlegi Android 4.1 és Sense 4 a végleges. A bejelentés a One X-ről nem tesz említést, de elképzelhető, hogy az sem frissül tovább.

A HTC az elmúlt években rengeteg bírálatot kapott azzal kapcsolatban, ahogy a készülékeket megvásárló ügyfeleket kezeli, és valóban nehéz lenne letagadni, hogy a tajvani cég egy egyszerű gyáriparos, ami eladja a terméket és onnantól kezdve a munkát elvégzettnek látja. Egy évtizeddel ezelőtt a szoftverfrissítés, terméktámogatás és a fogyasztói hűség értékelése nem volt ennyire fontos, de egyrészt a termékmegjelenési ciklusok drasztikus rövidülése, másrészt a hardverpiacra beszálló nem klasszikus gyártók elszaporodásával a körülmények megváltoztak.

Ma már egy prémium terméket nem egyszerűen a felhasznált anyagok, a teljesítmény vagy a különleges dizájn tesz prémiummá, hanem a magasabb árhoz tartozó törődés is. Ahogyan az iPad 3 tulajdonosai is jogosan sértődtek meg, amikor az Apple néhány hónappal a modell megjelenése után kihozott egy újabb verziót azonos áron, de sokkal jobb specifikációkkal, úgy a HTC tulajdonosok is jogosan húzzák fel a szemöldöküket, amikor a megvásárolt drága készülékeikre a platformot fejlesztő Google újdonságai soha nem érkeznek meg, de még a gyártó saját felületének új képességeit sem érdemli az meg, aki nem hajlandó újabb 650 dollárt kiadni félévenként.

A közlemény belátja, hogy ez bizonyos vásárlókban csalódást fog kelteni, de a tajvani cég szerint “a HTC fogyasztóknak elégedettnek kellene lenniük, amiatt, hogy a gyártó a HTC One S-t a csodálatos kamera és audio élményekre optimalizálta”. Ez különösen annak fényében bosszantó magyarázkodás, hogy a HTC One S kameraminősége messze elmarad a HTC One X-éhez képest, illetve gyakori kritika éri a cég készülékeit a halk hangszórói miatt.

A megoldás: XDA-Developers

A HTC One S így bennemarad az Android 4.1.1 verzióban és a Sense 4-ben, ha valaki ennél újabb szoftvert szeretne használni, akkor a fejlesztői fórumokon (pl. XDA) kell keresgélnie és rootolás után saját maga kell feltelepítse a nem hivatalos firmware-változatok egyikét. Az eset egyébként egyáltalán nem újdonság a HTC életében, csak eddig tartózkodott a vállalat a nyílt beismeréstől. A korábbi időszakban minden esetben folyamatosan tolódó határidőkkel ígérgette a cég a fontos frissítéseket a mobilokra, amik aztán néha soha nem érkeztek meg. A One S elődjének tekinthető Desire S például soha nem kapta meg a 4.0-ás FOTA frissítést, mindössze egy fejlesztői változat jelent meg a mobilhoz való ROM-ból. A gyártó szerint a felhasználók nagy része nem igényli azt és sokkal szívesebben maradtak az elavult Gingerbread szoftveren.

A fórumok tanúsága szerint azonban komoly elvárásokat támasztanak a HTC-felhasználók és sokan igénylik azt, hogy a gyártó a vásárlás után is törődjön ügyfeleivel. Gyakran előfordult, hogy egyes modelleknél a működést jelentősen befolyásoló hibák kijavítása hónapokba telt, egyes teljesítménnyel, üzemidővel kapcsolatos problémák pedig megoldatlanok maradtak. Akiket ez valóban zavar, azok tényleg megtehetik azt, hogy  barkácsmódszerekkel maguk telepítenek egyedi szoftvert, illetve a Nexus-változatok megjelenésével tiszta megoldás is kínálkozik.

A platformmal nem rendelkező, csupán a készülékek dizájnját meghatározó és a hardverelemeket összeillesztő gyártó azonban könnyedén elveszítheti arcát azzal, hogy feladja a saját felületet, nem tudja értékesíteni az előtelepített szoftverhelyeket sem, illetve megszűnik mindenféle praktikus kötődés az adott gyártóhoz. A többi androidos gyártó sem teljesít sokkal jobban a szoftverfrissítés terén, a csúcskészülékeket leszámítva nagyon ritka, hogy a modellek 6-9 hónapnál hosszabb ideig rendelkezzenek aktív terméktámogatással.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A csalódott felhasználóknak ma már számos lehetősége van arra, ha egy mobilt nem fél, hanem mondjuk két évig szeretnének használni anélkül, hogy fel kellene adni az új szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az Apple az iOS esetében jelenleg három évre visszamenőleg támogatja az iPhone-t, a Nexusok esetében pedig két évnyi tartalék biztosan benne van minden modellben és csak akkor esik ki valami a listából, ha valóban elavult hardveresen az új főverzió vállalható futtatásához.

Nem éri meg törődni

A HTC gyenge eredményeit tekintve egyrészt megmagyarázható, hogy nem szán mérnöki munkaórákat olyan projektekre, amik nem hoznak közvetlen bevételt. Akármennyire rosszul hangzik, valószínűleg pénzügyileg jobban megéri elviselni a csalódott felhasználók nyavajgását, mint őket megnyugtatva lemondani az új szoftverért új hardvert vásárló fanatikusokról.

A Google hivatalos adatai szerint a Play Store-t az elmúlt 30 napban mobiljukon elindító, tehát aktív felhasználóknak is csupán 58 százaléka használ 4.0 vagy újabb Android verziót, a többi jelenleg is aktív androidosnak 2011 szeptemberi vagy annál régebbi operációs rendszer fut a mobilján.

Az eddigi pletykák egyébként arról szólnak, hogy az idei 4.3-as Android nem jelent majd nagy ugrást a mostani Jelly Beanhez képest, így a gyártók újra könnyebben megengedhetik majd maguknak, hogy ne adjanak ki frissítést, hiszen a legtöbb felhasználó számára értelmezhetetlen marad a különbség, a szoftverfejlesztők pedig a visszafelé kompatibilitásról gondoskodni fognak, hiszen a Nexus-közeg általában 1-5 százalékos részesedésére a teljes androidos piacon üzleti sikert építeni nem lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról