Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 3. 13:46

Extrákat rakna az e-könyvekre az Amazon

Az online média igen változatos, de valahogy az e-könyvekre ez egyáltalán nem ragadt át. Ma, ha vásárolunk egy e-könyvet, akkor gyakorlatilag ugyanazt kapjuk mintha ki lenne nyomtatva, azzal a különbséggel, hogy nincs kinyomtatva. Az Amazon most változtat ezen.

Az eredetileg könyvkereskedéssel foglalkozó Amazon számára a mostani e-book formátumok képességei nem elegendőek. 2013-ban egyszerűen kevés az, hogy egy teljesen online infrastruktúrán működő könyvszolgáltatásban a tartalom maga ugyanolyan buta, mint száz évvel ezelőtt. Ha veszünk egy könyvet, akkor elvárhatjuk, hogy a szövegeken és illusztrációkon kívül az e-book tartalmazzon háttérinformációt és jegyzeteket, esetleg néhány linket, ha egy-egy irodalmi alkotás körül igazi zsongás alakul ki a weben. Ezt azonban a mostani formátumok képtelenek meglovagolni, a könyv ugyanolyan statikus forma, mint régen.

Az Amazon még 2010-ben folyamodott egy szabadalomért, amit mostanra sikerült megkapnia: ebben az online kereskedő egy olyan módszert ír le, amivel az elektronikus olvasási élmény fejleszthető további extra, személyre szabott tartalmakkal. Ezek az extrák nem kizárólag a kiadótól származhatnának, hanem akár ismerősöktől vagy más rajongóktól, egyéb szerzőktől is.

Mindenki azt, kapja ami érdekli

A “testreszabott elektronikus könyv kiegészítő tartalommal” nevű szabadalom értelmében az Amazon arra készül, hogy a nála vásárolt könyvek a szerkesztett tördelt tartalmi oldalakon felül kiegészülhessenek külső forrásokból származó extrákkal is. A hatás hasonló lenne, mint a DVD-extrák esetén, azzal a különbséggel, hogy itt nincs kőbe vésve, hogy egy adott könyvhöz mi jár. Sőt, az idő múlásával bővülhet, színesedhet a kínálat. Ráadásul az extrák egyediek, személyre szabhatóak, azaz nem mindenkinél ugyanaz jelenik meg, hanem a saját érdeklődésnek és előzményeknek, illetve baráti hálózatnak megfelelő tartalmat kaphatja. A Game of Thrones regényekhez készülhet rajongók által egy új, részletes térkép, vagy egy adott rész eseményeit bemutató illusztráció, de az sem kizárt, hogy a karakterekről indult mémek is bekerülnek valamilyen formában. A tartalmak közvetlenül a könyvből is elérhetőek, nem szükséges a Kindle-t letenni, platformot vagy alkalmazást váltani.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez nem jelenti azt persze, hogy pár év múlva úgy fog kinézni egy e-book, mint ma egy Tumblr-bejegyzés, a publikálás ésszerű korlátok közé van terelve. Alapesetben maga a kiadó publikálhat csak extrákat, illetve adott esetben további jóváhagyott, megbízható források. Egy könyvből ha készül például egy tévésorozat vagy egy mozifilm, akkor az ott keletkező anyagok is bekerülhetnek a könyvbe, természetesen a jogtulajdonosok áldásával. Ez azonban még nem lenne túl izgalmas, de szerencsére a kiadó csapásai mellett a rajongói tartalmak és a barátok ajánlásai is érvényesülnek. Ha valaki ír egy kiegészítő novellát kedvenc fikciós univerzumához, akkor az az írás ajánlásként megjelenik az adott könyvben, ha a felhasználó követi a szerzőt vagy a barátai vagy olvasási előzményei révén kapcsolódik hozzá.

Új fejezet

Ez a fejlesztés leginkább a sci-fi irodalomnak, történelmi könyveknek adhat extra lökést, hiszen ott a könyv története körüli világ mindig érdekes és tartogathat további részleteket. Ugyanakkor az oktatás számára is fontos lehet egy olyan könyvformátum, amihez a szerkesztők, szerzők és akár az oktatók képesek hozzáadni akár később is tartalmat. Az oktató például saját diákjai számára a könyvön belül tehet közzé az órához kapcsolódó magyarázatokat, jegyzeteket.

Mindezt az Amazon a szabadalmában is leírt többszintű e-könyv keretrendszerben képzeli el. A központi tartalom kezelése hasonló lenne a mostani rendszerhez, ehhez csatlakozna egy másodlagos réteg, aminek a különlegessége, hogy egy adott felhasználó készülékére letöltött könyvobjektumba kizárólag azok az extrák töltődnének le, amik számára relevánsak. Remélhetőleg a megoldás hamarosan élesben is megjelenik a Kindle Store-ban.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.