Szerző: Koi Tamás

2013. július 2. 13:48

Megjött a korszakváltó Opera végleges verziója

Mától letölthető az Opera webböngésző legújabb, 15-ös verziójának végleges változata. Az új verzió korszakváltást hoz a norvég fejlesztőcég életében, a böngésző mostantól Chromiumra épül, a korábbi böngészőmotort nyugdíjazták a készítők.

HIRDETÉS

Mától végleges formában is elérhető a norvég Opera Software webböngészőjének új, 15-ös verziószámot viselő változata, mely a korábbi, 12.15-ös kiadáshoz képest nem csak verziószámban nagy ugrás, hanem az alapokban is. A fejlesztők februárban jelentették be, hogy a cég minden platformon lecseréli a korábbi böngészőmotort, a Prestót, melynek a helyére a WebKit megjelenítőmotor és a Chromium keretrendszer lép. A most érkezett verzió az első olyan Windows- és Mac-alapú kiadás, mely az új motort tartalmazza.

Az új motor mellett, az alkalmazás számos funkcióval bővült, az első szembetűnő újítás, a Speed Dial (gyorstárcsázó) felületen mutatkozik meg: a mai böngészők legnagyobb részére jellemző, a gyakran látogatott oldalak előnézeti képeit felvonultató kezdőképernyő szebb és okosabb lett. A képek immár mappákba rendezhetők, ami megkönnyíti az egyes weboldalak téma szerinti csoportosítását, egy mappa létrehozásához elég fogd és vidd módszerrel ráhúzni az egyik indítóképet a másikra. A Speed Dial elemei között mostantól kereshetünk is, ha netán nagyobb mennyiség halmozódna fel belőlük.


Az új Opera névjegye: lényeges változásokkal a motorháztető alatt

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kezdőképernyőn további két új opció is látható, egyikük a Discover (felfedezés) üzemmód. A funkció keresgélés nélkül juttat releváns tartalmakhoz, a beállított régiónak, illetve témának (legyen az technológia, gasztronómia, hírek, vagy bármi egyéb) megfelelő híreket gyűjti össze. A másik eddig nem látott lehetőség a Stash (tartalék) menüpont, aminek oldalára feltűzhetjük a kívánt weblapokat, így azok párhuzamosan is megtekinthetők, összehasonlíthatók. Természetesen itt is van lehetőség a tárolt tartalmak közötti, kulcsszó alapú kutatásra. Ha pedig már a keresésnél tartunk, a böngészőből eltűnt a keresőmező, elég az URL sávba bepötyögni mire vagyunk kíváncsiak.

Szintén újdonság, illetve a nagy léptékű verziószám-ugrást magyarázza, hogy az asztali és mobil böngészőt mostantól a motor sorszáma alapján számozzák. Fontos változás továbbá, hogy az Opera a korábban a böngészőbe integrált levelezőprogramot leválasztotta az alapprogramról, így a várakozások szerint valamelyes csökkenhet az alkalmazás memóriaigénye. Megmaradt viszont a böngészőben a korábban Turbo mode névre keresztelt proxyalapú elérés, ezt a sávszélesség-takarékos megoldást az Opera az új kiadásban "Rally" módnak hívja.

Az Opera legújabb verziója elérhető a fejlesztőcég weboldaláról (a korábbi verzióról nem működik az automatikus frissítés), a 12.15-ös, Presto-alapú változat korlátozott ideig továbbra is megtalálható ugyanezen az oldalon.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 03:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.