Szerző: Koi Tamás

2013. július 2. 13:48

Megjött a korszakváltó Opera végleges verziója

Mától letölthető az Opera webböngésző legújabb, 15-ös verziójának végleges változata. Az új verzió korszakváltást hoz a norvég fejlesztőcég életében, a böngésző mostantól Chromiumra épül, a korábbi böngészőmotort nyugdíjazták a készítők.

Mától végleges formában is elérhető a norvég Opera Software webböngészőjének új, 15-ös verziószámot viselő változata, mely a korábbi, 12.15-ös kiadáshoz képest nem csak verziószámban nagy ugrás, hanem az alapokban is. A fejlesztők februárban jelentették be, hogy a cég minden platformon lecseréli a korábbi böngészőmotort, a Prestót, melynek a helyére a WebKit megjelenítőmotor és a Chromium keretrendszer lép. A most érkezett verzió az első olyan Windows- és Mac-alapú kiadás, mely az új motort tartalmazza.

Az új motor mellett, az alkalmazás számos funkcióval bővült, az első szembetűnő újítás, a Speed Dial (gyorstárcsázó) felületen mutatkozik meg: a mai böngészők legnagyobb részére jellemző, a gyakran látogatott oldalak előnézeti képeit felvonultató kezdőképernyő szebb és okosabb lett. A képek immár mappákba rendezhetők, ami megkönnyíti az egyes weboldalak téma szerinti csoportosítását, egy mappa létrehozásához elég fogd és vidd módszerrel ráhúzni az egyik indítóképet a másikra. A Speed Dial elemei között mostantól kereshetünk is, ha netán nagyobb mennyiség halmozódna fel belőlük.


Az új Opera névjegye: lényeges változásokkal a motorháztető alatt

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kezdőképernyőn további két új opció is látható, egyikük a Discover (felfedezés) üzemmód. A funkció keresgélés nélkül juttat releváns tartalmakhoz, a beállított régiónak, illetve témának (legyen az technológia, gasztronómia, hírek, vagy bármi egyéb) megfelelő híreket gyűjti össze. A másik eddig nem látott lehetőség a Stash (tartalék) menüpont, aminek oldalára feltűzhetjük a kívánt weblapokat, így azok párhuzamosan is megtekinthetők, összehasonlíthatók. Természetesen itt is van lehetőség a tárolt tartalmak közötti, kulcsszó alapú kutatásra. Ha pedig már a keresésnél tartunk, a böngészőből eltűnt a keresőmező, elég az URL sávba bepötyögni mire vagyunk kíváncsiak.

Szintén újdonság, illetve a nagy léptékű verziószám-ugrást magyarázza, hogy az asztali és mobil böngészőt mostantól a motor sorszáma alapján számozzák. Fontos változás továbbá, hogy az Opera a korábban a böngészőbe integrált levelezőprogramot leválasztotta az alapprogramról, így a várakozások szerint valamelyes csökkenhet az alkalmazás memóriaigénye. Megmaradt viszont a böngészőben a korábban Turbo mode névre keresztelt proxyalapú elérés, ezt a sávszélesség-takarékos megoldást az Opera az új kiadásban "Rally" módnak hívja.

Az Opera legújabb verziója elérhető a fejlesztőcég weboldaláról (a korábbi verzióról nem működik az automatikus frissítés), a 12.15-ös, Presto-alapú változat korlátozott ideig továbbra is megtalálható ugyanezen az oldalon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.