Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 2. 12:42

Megérkezett az első Firefox OS-t futtató telefon

Szerethető, kicsi, olcsó és gyors - írja a Firefox Engagement Team magyarországi tagja, Koren Balázs blogbejegyzésében, amiben hírt ad arról, hogy mától kezdve kereskedelmi forgalomban is kapható Firefox OS-t futtató mobil, igaz egyelőre csak Spanyolországban a Telefonica által.

A HTML5-re épített mobilos operációs rendszer erőssége, hogy könnyű és gyors tud maradni, miközben a hozzá szükséges hardver olcsó. Nyilván komplexebb feladatok megizzasztanák, de a mindennapi használatra ideálisnak ígérkezik az eszköz. Az első fizikailag is kézbevehető fejlesztői, Keon néven futó modell már hazánkban is járt, például a Telenor Okostelefon Akadémián próbálhatták ki az érdeklődők. Igaz az még valóban fejlesztői verzió volt, sok hibával, fagyásokkal és egyéb problémákkal.

A mostantól hivatalosan is kapható ZTE Open viszont elvileg ezeken a gyerekbetegségeken már túl van és érett arra, hogy bármilyen felhasználó birtokba vegye. A Telefonica üzleteiben az előfizetők 69 euróért kapják meg a csomagot, amiben egyrészt benne van a ZTE Open, másrészt egy 30 eurós egyenleg, illetve egy 4 gigabájtos microSD-kártya. Ezzel a kombinációban a mobil szinte ingyen van, a pár évvel ezelőtti ígéretek, miszerint jönnek a 100 dollár alatti okostelefonok, valószínűleg most válnak igazán valóra.

A Firefox OS készülék és egy nagyon olcsó Android között a különbség az, hogy míg az Android az erős hardverekre optimalizált, így az olcsó készülékeken gagyi hatást kelt és az elfogadhatónál sokkal több kompromisszumba kényszeríti bele a felhasználót, addig a Firefox OS eleve az alsó szegmensben gondolkodik. Az ígéret szerint a felület nem akadozik, nincs lassulás, de közben a webes és közösségi hálózatos funkciók ugyanúgy elérhetőek, de még térképszolgáltatás is van.

A Firefox OS abból indul ki, hogy az okostelefonos funkciók közül az átlagos felhasználó számára fontosakat integrálja a készülékbe, azok a bekapcsolás után azonnal elérhetőek, a rétegigények pedig könnyen kielégíthetőek HTML5 appok révén. A vékony operációs rendszerre épülő webes logika lehetővé teszi, hogy funkciókat akár egy egyszerű keresés révén el lehessen érni, ne kelljen telepíteni hozzá semmit. Ha egyszer egy logaritmus-kalkulátor kell, akkor miért kellene egy alkalmazással megterhelni a mobilt, ha elég meghívni egy optimalizált webes felületet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Firefox OS támogatottsága elég jó a mobilszolgáltatók szintjén is, Magyarországon tudomásunk szerint szeptembertől már biztosan kapható lesz a Telenornál Firefox OS-es készülék. Emellett a Firefox Marketplace is már most jó nevű alkalmazásokkal hívogat, az alapvetőnek számító Accuweather mellett már ott van az EA, a Facebook, a Nokia Here Maps, a SoundCloud, a Twitter, a Time Out magazin, Wikipedia, illetve sok-sok játék. Magyar appokat egyelőre nem találtunk, de remélhetőleg az itteni indulás idejére elkészül néhány.

A Mozilla több mint 20 hardvergyártóval és mobilszolgáltatóval kötött megállapodást világszerte, a cél az, hogy a most globálisan 21 százalékos okostelefon-penetrációt érdemben növelni lehessen a következő 1-2 évben. Hamarosan a HWSW is kipróbálhatja az első Firefox OS-es mobilt, a benyomásokról, tapasztalatokról pedig egy részletes bemutatóban számolunk majd be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról