Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 1. 11:44

Kölcsönadja szemeit a Google

Bárki kölcsönkérheti a Google Trekker névre keresztelt gömbpanoráma-készítő hátizsákját. Az óriáscég önkéntesek segítségével, a járművel megközelíthetetlen területek fotóival bővítené tovább a Street View szolgáltatásával virtuálisan bejárható területek számát.

A Google kellemes meglepetést tartogat a vadon szerelmesei számára akik kalandjaikat nemcsak minél részletesebben szeretik dokumentálni, de az egész világgal is megosztanák: egy rövid dokumentum kitöltésével mostantól bárki jelentkezhet, hogy elvigye egy körre a vállalat Trekker nevű, gömbpanoráma-készítő hátizsákját. A vállalkozó szelleműek így hozzájárulhatnak a Google Street View adatbázisának bővítéséhez a nehezen elérhető, de annál látványosabb területek képeivel, ahova az óriáscég hasonló kamerákkal felszerelt autói, motorosszánjai, triciklijei, és kiskocsijai nem tudnak eljutni.

"Bárki jelentkezhet, hogy kölcsönkérje a Trekkert, legyen az Idegenforgalmi, non-profit, egyetemi, esetleg kutató szervezet képviselője, vagy bármilyen harmadik fél aki nehezen megközelíthető helyekre is el tud jutni, és segítene a világ feltérképezésében” - bátorít a részvételre a Google. A túrázás során a hátizsák ráadásul a maga csaknem húsz kilójával kellemes ballasztot is biztosít. A Yoda-élmény már csak akkor lenne teljesebb, ha a járművel megközelíthetetlen ingoványok bejárása közben, a készülék hátunkon ülve a sötét oldal veszélyeire is figyelmeztetne.

00:57
 

Trek the world with Google Maps

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Trekker azonban csöndben figyel, méghozzá nem kevesebb mint tizenöt objektívvel, és nagyjából két és fél másodpercenként készít fényképeket. A fotókból később 360 fokos panorámakép állítható össze, így a Street View-ból már jól ismert módon a számítógép előtt ülve járhatjuk be a világot. Az eszközt természetesen egy androidos készülék vezérli.

A Google már 2012 júliusában leleplezett fotó-hátizsákjának első útjára idén januárban került sor, az arizonai Grand Canyon sziklás vidékén. De a Trekkernek köszönhetően már a japán Gunkanjima szigeten - ami a legutóbbi James Bond filmből lehet ismerős - is tehetünk virtuális túrát, sőt, néhány vakmerő vállalkozó a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burj Khalifát is megmászta a Google high-tech kameráival a hátán.

A jelentkezéshez egy meglepően rövid Google dokumentumot kell kitölteni, amelyben a vállalat az elérhetőségek mellett a megörökítendő területre, valamint az odajutáshoz szükséges megfelelő engedélyekre kíváncsi. A pályázatokat a következő néhány hónapban bírálják el.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.