:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 1. 11:44

Kölcsönadja szemeit a Google

Bárki kölcsönkérheti a Google Trekker névre keresztelt gömbpanoráma-készítő hátizsákját. Az óriáscég önkéntesek segítségével, a járművel megközelíthetetlen területek fotóival bővítené tovább a Street View szolgáltatásával virtuálisan bejárható területek számát.

A Google kellemes meglepetést tartogat a vadon szerelmesei számára akik kalandjaikat nemcsak minél részletesebben szeretik dokumentálni, de az egész világgal is megosztanák: egy rövid dokumentum kitöltésével mostantól bárki jelentkezhet, hogy elvigye egy körre a vállalat Trekker nevű, gömbpanoráma-készítő hátizsákját. A vállalkozó szelleműek így hozzájárulhatnak a Google Street View adatbázisának bővítéséhez a nehezen elérhető, de annál látványosabb területek képeivel, ahova az óriáscég hasonló kamerákkal felszerelt autói, motorosszánjai, triciklijei, és kiskocsijai nem tudnak eljutni.

"Bárki jelentkezhet, hogy kölcsönkérje a Trekkert, legyen az Idegenforgalmi, non-profit, egyetemi, esetleg kutató szervezet képviselője, vagy bármilyen harmadik fél aki nehezen megközelíthető helyekre is el tud jutni, és segítene a világ feltérképezésében” - bátorít a részvételre a Google. A túrázás során a hátizsák ráadásul a maga csaknem húsz kilójával kellemes ballasztot is biztosít. A Yoda-élmény már csak akkor lenne teljesebb, ha a járművel megközelíthetetlen ingoványok bejárása közben, a készülék hátunkon ülve a sötét oldal veszélyeire is figyelmeztetne.

00:57
 

Trek the world with Google Maps

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Trekker azonban csöndben figyel, méghozzá nem kevesebb mint tizenöt objektívvel, és nagyjából két és fél másodpercenként készít fényképeket. A fotókból később 360 fokos panorámakép állítható össze, így a Street View-ból már jól ismert módon a számítógép előtt ülve járhatjuk be a világot. Az eszközt természetesen egy androidos készülék vezérli.

A Google már 2012 júliusában leleplezett fotó-hátizsákjának első útjára idén januárban került sor, az arizonai Grand Canyon sziklás vidékén. De a Trekkernek köszönhetően már a japán Gunkanjima szigeten - ami a legutóbbi James Bond filmből lehet ismerős - is tehetünk virtuális túrát, sőt, néhány vakmerő vállalkozó a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burj Khalifát is megmászta a Google high-tech kameráival a hátán.

A jelentkezéshez egy meglepően rövid Google dokumentumot kell kitölteni, amelyben a vállalat az elérhetőségek mellett a megörökítendő területre, valamint az odajutáshoz szükséges megfelelő engedélyekre kíváncsi. A pályázatokat a következő néhány hónapban bírálják el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.