Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megnyílik a XenServer kódja

Bodnár Ádám, 2013. június 28. 12:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megérkezett a XenServer virtualzációs platform 6.2-es verziója és ezzel párhuzamosan a gyártó Citrix bejelentette, nyílt forrásúvá teszi a szoftvert.

hirdetés

A XenServer története az évezred elejéig nyúlik vissza, ekkor jelent meg a Xen hypervisor első publikus verziója, amelyet a Cambridge egyetemen fejlesztett Ian Pratt és Simon Crosby. A nyílt forrású szoftver gyorsan terjedni kezdett, ezért alkotói céget is alapítottak XenSource néven, amely támogatást biztosított az előfizetők számára. A XenSource-ot aztán 2007-ben felvásárolt a Citrix, amely megtartotta a nyílt forrású Xent, azonban arra építve létrehozott egy vállalati, támogatott verziót is XenServer néven, amely a Xen hypervisor mellett egy módosított CentOS Linux operációs rendszert, illetve zárt menedzsment-eszközökből áll.

A nyílt Xen csillaga akkor még töretlenül ívelt a szabad szoftverek világában, a zárttá tett, fizetős XenServer azonban nemigen tudott megkapaszkodni a virtualizációs szoftverek egyre népesebb mezőnyében, ahol a mai napig domináns VMware mellett már ott tolakodott a Microsoft Hyper-V, a KVM-alapú Red Hat Enterprise Virtualization vagy éppen az Oracle VM, amely egyébként Xen technológiára épül. A Citrix idén áprilisban a Xen feletti őrködést átadta a Linux Foundationnek, azzal a céllal, hogy beindítsa a pezsgést és minél nagyobb fejlesztői közösséget építsen ki köré - a cégnek ugyanez a célja a XenServer megnyitásával is. A nyitás okairól és a várható következményeiről bővebben a hivatalos Xen blogon lehet olvasni.

A XenServer 6.2 verziója egyébként a korábbinál jobb skálázódási lehetőségeket nyújt, egy hoszt operációs rendszer akár 4000 virtuális processzorig is nyújtózhat elméletileg, illetve 500 VM-et futtathat legfeljebb. A cég állítása szerint a teljesítményen is javítottak, csökkent az erőforrásigény, valamint már nem csak kísérleti fázisban, hanem "élesben" is támogatottak a legújabb Microsoft operációs rendszerek vendégként: a Windows 8 és a Windows Server 2012.

A XenServer ingyen letölthető a XenServer.org weboldalról, de elérhető belőle egy kereskedelmi, 7x24 órás támogatást élvező változat is, amelyhez rendszeresen érkeznek frissítőcsomagok. Az új verzió érkezésével együtt a licencelési feltételek is változtak, a XenServer immár processzormag-alapon vásárolható meg, azonban a pontos árak egyelőre nem találhatók meg a Citrix oldalán, a cég állítása szerint a 6.2 forgalmazása ugyanis csak július közepén kezdődik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.