Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 25. 13:35

Mától rendelhető az Ouya játékkonzol

Ugyan a játékiparban szinte minden figyelem a két nagy konzol megjelenésére fókuszál, de közben az alacsonyabb géposztályban is zajlanak az események. Ma hivatalosan is megindul a 99 dolláros androidos videojáték konzol, az Ouya értékesítése.

HIRDETÉS

Az Ouya váratlanul érkezett a konzolpiacra tavaly, eredetileg csak egy ötletként, ami sikeresen gründolt tőkét magának a Kickstarter közösségi finanszírozási rendszerében. Az ötletgazdák a pénzért cserébe azt ígérték, hogy nagyon olcsón egy nyílt-forrású szoftverekkel operáló, nyílt piactérrel rendelkező konzolt dobnak piacra, ami igény szerint akár modulárisan fejleszthető is. A kampány annyira sikeres volt, hogy 8,5 millió dollárt sikerült összegyűjteni, majd valódi befektetőktől további 15 milliót, így a termékfejlesztésnek nem volt semmi akadálya. Mától pedig bárki megvásárolhatja a terméket, az USA-ban a nagyobb kereskedelmi hálózatok közül több, például az Amazon, BestBuy vagy a Target is értékesíti az Ouyát.

Kicsi-olcsó

A 99 dolláros kocka-konzolhoz jelenleg 150 játék elérhető, ez a jövőben várhatóan jelentősen bővül majd. Azzal kapcsolatban se legyenek illúziói senkinek, hogy lesznek-e nagy nevek a játékhoz. Mivel az Ouya éppen a mostanra kialakult óriáskiadói nyomás ellen próbál küzdeni, ezért értelemszerűen nincs is arról az oldalról támogatása. A megjelenő játékok többsége az indie kategóriából kerül ki, de előfordulnak nagyobb nevek is, mint például a Final Fantasy sorozat. A fejlesztők reményei szerint amint kellő számú eszköz lesz kint a piacon, megjelenik sokkal több kiadó és sokkal több játék és egyéb szórakoztató app is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az Ouya ugyan hardveresen is jóval kevesebb, mint az év végén érkező Xbox One és PS4, a játékkínálat is messze elmarad az ottanitól, illetve a háttérrendszer sem olyan erős, mint a két nagy platform esetében, viszont maga az eszköz jelentősen olcsóbb, mint a konkurensek. A 4-500 dolláros határon mozgó konzolárakhoz képest a 100 dollár annyira alacsony, hogy egészen új, még a Nintendo Wii által sem megszólított rétegeket is megszólíthatja. Az Ouya koncepció szerint sem a hardcore játékosok számára készült, hanem azoknak, akik eseti jelleggel szeretnének játszani a nappaliban, de a tévére kötött okostelefon korlátain azért túlnyúlnának.

Siker lehet

Az alacsony ár miatt az Ouya sokkal rövidebb termékéletciklusokat is használhat, mint a konzolpiacon megszokott 4-6 év, így a mostani hardveres hátrányból pár év alatt nagyon sokat tud majd faragni. Az Ouya alapítói persze tisztában vannak azzal, hogy a nagy konzol platformok rendelkezéséra álló számítási kapacitás nagyon távol van, de az Ouya alapítói azt mondják, hogy a csilli-villi grafika nem mindig számít, a lényeg az, hogy a felhasználó mennyire tartja szórakoztatónak a játékot. Ebben pedig igazuk van és a mostani játékiparral kapcsolatosan a leggyakoribb kritika, hogy a vizuális sokkoláson túl a mostani szoftverek nagyon igénytelenek, nem adnak igazi játékélményt és alig pár óra után kidobhatóak.

Az Ouya harca a nagy konzolok mellett frontot nyit az okostelefonok, tabletek és egyéb androidos eszközök piacával szemben is, ami talán veszélyesebb az új platform sikerességét nézve, mint az Xbox vagy a PS. Az eseti játékosok egy részét meg kell győzni arról, hogy szüksége van dedikált eszközökre a játékhoz. A saját kontroller, a saját terjesztési platform, a HDMI-csatlakozó mind az erősségek közt említhető, de az Ouya annyira közel van a piaci minimumokhoz, hogy túl könnyen másolhatóvá válik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 16:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.