Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 24. 15:59

Masszív kapacitásbővítés a GlobalFoundriesnál

Új megrendelések miatt erőteljes kapacitásbővítést indított a GlobalFoundries. Új, nagy volumenű belépő lapkák gyártását a TSMC helyett már itt indítja a Rockchip és a pletykák szerint a Mediatek is.

Agresszívan növeli félvezetőgyártó sorainak kapacitását a GlobalFoundries - jelenti a Digitimes. A tajvani ipari lap szerint a gyártó szingapúri és new york-i gyáraiban végez kibocsátást növelő fejlesztéseket, kielégítendő a mobil lapkák iránt megugró keresetet. Az új megrendelések egy részéért a Rockchip felel, a belépő szintű alkalmazásprocesszorokkal sikeressé vált kínai cég a GlobalFoundries üzemeiben gyártatja majd új tabletes lapkáit.

Hol, mennyi?

A GlobalFoundries amerikai, New York államban található gyárában (Fab8) a havi kapacitás 60 ezer, 300 milliméteres átmérőjű szilíciumostyára nő. Ez az egység 28 nanométeres eljárással munkálja meg az ostyákat, ami a mobil lapkák esetében most (az Intelt leszámítva) az élvonalba tartozik. Gyorsan halad ugyanakkor a 20 nanométeres eljárás bevezetése, az első mintadarabokat már elküldték a megrendelőknek bevizsgálásra és tesztelésre - mondta el Michael Noonen, a vállalat értékesítésért és marketingért felelős alelnöke. Ez az eljárás elsőként szintén a Fab8-ban indul majd be a vállalaton belül.

 

Fab8 cleanroom belülről

Az amerikai gyártóegység mellett a szingapúri részleg (Fab7) is bővít, itt telepítik a ProMOS-tól olcsón megvásárolt, 300 milliméter átmérőjű ostyák feldolgozására alkalmas gyártósort. Mint ismeretes, a pénzügyi krízisbe került ProMOS gyártósorainak értékesítésére kényszerült, ezekből vásárolt meg mintegy ezer berendezést a GlobalFoundries. A vállalat számításai szerint ezzel a bővítéssel Fab7 kibocsátása egymillió ostya lesz 2014-ben, ami mintegy 83 ezer ostya/hónap kapacitásnak felel meg.

A hírek szerint a bővítésre az igen erős kereslet miatt szánta rá magát a gyártó, a pletykák szerint tajvani Mediatek és a kínai Rockchip is a GlobalFoundries üzemeiben fogja gyártatni legújabb alkalmazásprocesszorait. A múlt hét végén a Rockchip hivatalosan is bejelentette, hogy hagyományos partnerük, a TSMC helyett a jövőben a GlobalFoundriesnál készül az RK3188 és RK3168 jelű két és négymagos processzorok, a gyártó 28 nanométeres (SLP HKMG gate-first) eljárásán.

a címlapról