Szerző: Koi Tamás

2013. június 21. 11:31

Újabb szög kerülhet a 3D-s tévé koporsójába

Könnyen elképzelhető, hogy a 2014-es labdarúgó világbajnokságot egyáltalán nem közvetíti, illetve rögzíti 3D-ben a jogtulajdonos, legalábbis erre utal a FIFA illetékes vezetőjének egy tegnapi nyilatkozata. Ezzel az otthoni 3D-s tévézés koporsójába újabb szög kerülhet.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség "átgondolja" a jövő évi futball világbajnokság közvetítésének technológiai aspektusait, így elsősorban azt, hogy lesz-e egyáltalán 3D-ben közvetített vagy rögzített meccs a tornán - jelentette be tegnap Niclas Ericson, a FIFA televíziós igazgatója. A szövetség illetékese szerint jelzésértékű, hogy a legnagyobb amerikai sportadó, az ESPN nemrég közölte, év végén megszünteti a 3D-s közvetítéseknek dedikált csatornáját, ezzel a térhatású sportműsorok legjelentősebb továbbítója esett ki a közvetítési láncból.

Ha a FIFA végül egyáltalán nem közvetít meccseket 3D-ben a jövőre esedékes, brazíliai világbajnokságról, azzal gyakorlatilag megadhatja a végső döfést a térhatású tévézés intézményének, legalábbis ami az élőben vagy felvételről sugárzott 3D-s műsorokat illeti. A labdarúgó világbajnokság a világ legnézettebb sporteseményei közé tartozik, hasonlóan az olimpiákhoz vagy a Formuila 1-es világbajnokság versenyeihez. A foci ráadásul tradicionálisan a legnézettebb 3D-s sportműsor, nem véletlen, hogy a legtöbb 3D-s (teszt)csatorna meccsekkel próbált népszerűséget szerezni.


A Sony 2010-es reklámja a 3D-s közvetítésről: becsúszásos szerelés

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Az akkor még szárnyait bontogató technológiát a 2010-es dél-afrikai VB-n karolta fel először komolyabban a FIFA. A szövetség akkor a 64 meccsből 25-öt adott át a műsorszóróknak a hagyományos SD-, vagy HD-adás mellett 3D-ben is, a mérkőzéseket egyebek mellett az ESPN, a TF1, a Eurosport és az Al Jazeera Sport közvetítette 3D-ben. Hasonló futballközvetítéssel Magyarországon is próbálkoztak a műsorszórók, legutóbb a Bajnokok Ligája május végi döntőjét közvetítette 3D-ben a Chellomedia tulajdonában álló Sport 1.

Ha 3D nem is, Ultra HD közvetítés szinte biztosan lesz a jövő évi világbajnokságról. A HD-hoz képest négyszer nagyobb pixelszámot elérő felbontású mozgókép közvetítésével mindenki jobban járhat, hiszen gyártási oldalon lényegesen kisebb költségvonzata van, emellett a szponzori érdekeket is jobban szolgálhatja az Ultra HD közvetítés, különösen ha a torna (fő)szponzora valamelyik tévékészülék-gyártó.

A tévépiacon a 3D ma már nem számít prémium funkciónak, erre a képességre építve egyre nehezebb eladni új tévét a piacon. Az Ultra HD ugyanakkor jellemzően az óriás képátlójú kijelzőkkel ellátott, felsőkategóriás tévék szegmensében valódi megkülönböztető jegy lehet, melyhez ráadásul sokkal könnyebb tartalmat előállítani, mint a 3D-s megjelenítőkhöz.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 12:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.