Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 19. 16:57

Végleges a MySQL Cluster 7.3

Hasznos eszközökkel és teljesítménynövekedéssel érkezik a MySQL Cluster 7.3. A rendszer része immár a Node.js-ben meghívható JavaScript konnektor, az idegen kulcsok támogatása és a fürtök automatizált beüzemelése. A teljesítményt az egyes adatkapcsolatok áteresztőképességének növekedése fokozza.

Kiadta az Oracle a MySQL Cluster 7.3 szoftver végleges, támogatott kiadását. Az elmúlt 12 hónapban előnézeti formában elérhető rendszer legfontosabb újdonsága az új NoSQL JavaScript konnektor és a külső kulcsok natív támogatása, valamint hogy alapjául immár a MySQL 5.6 szolgál (az előző kiadás alatt MySQL 5.5 dolgozott).

A Node.js népszerű szerveroldali JavaScript keretrendszer, elsősorban webes alkalmazásokhoz. Ehhez készült most egy JavaScript konnektor, amely a natív API-könyvtárát használja, így közbeiktatott MySQL-kiszolgáló nélkül képes elérni az adatokat. Ez a fejlesztő számára azt jelenti, hogy Node.js-ben kell elkészíteni egy JavaScript párosító (mapping) osztályt és ezt alkalmazni a MySQL Cluster adatbázisra. Az eszköz használatához itt érhető el jó leírás.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az idegen kulcsok (Foreign Keys, FK) segítségével konzisztencia-kritériumokat állíthatunk fel az adatbázishoz, a fenti példában a városokat csak olyan megyéhez adhatjuk hozzá, amelyek a szülőtáblázatban is megtalálhatóak, illetve a szülőtáblából nem távolíthatunk el megyéket, amíg ahhoz városok tartoznak. Az idegen kulcsok használatával automatizálható a integritás-ellenőrzés és a referenciavizsgálat alacsonyabb szintre kerül az adatbázis-rendszerben. Az idegen kulcsok alkalmazásokon keresztül történő érvényesítése a fürtön belül SQL és NoSQL illesztőkkel is megvalósulhat.

A fürtözött rendszer minden rétegén párhuzamos, az alkalmazásszálak, a MySQL Serverek és az adattárolók (data node) szintjén is. A rendszer egyik korlátozó eleme, hogy a data node-okhoz futó kapcsolatok száma 256-ra korlátozott, ami a skálázódást megnehezítette. A fejlesztés során ez a szűk keresztmetszet is figyelmet kapott, az egyes kapcsolatok áteresztő képessége az Oracle szerint 1,5-7,5-szörös növekedést mutat. A jelentős teljesítménynövekedést a kölcsönönös kizárások (mutex) belső kapcsolati API-kban történő felosztásával érték el, ez a futó alkalmazások számára transzparens.

További újdonság az automatizált telepítő, amellyel az Oracle ígérete szerint néhány perc alatt, böngészőből is beüzemelhető egy-egy újabb fürt. A rendszer ilyenkor felkínálja a konfigurációs és jogosultságkezelési beállításokat, valamint automatikusan a környezethez és terheléshez igazítja az új fürtöt. A telepítő a fejlesztés során nagy hangsúlyt kapott, használatával erősen lerövidíthető egy-egy új fürt munkába állításának időigénye.

A MySQL Cluster két formában is elérhető, kereskedelmi, valamint GPL licenc alatt szabad szoftverként. A kereskedelmi kiadás a MySQL Enterprise Edition összes funkciójával rendelkezik, az ingyenes szabad szoftveres verzió korlátozottabb tudású. A változások részletes listája itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.