Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 19. 11:07

Tovább terjeszkedik Európában a Netflix

Ugyan 2013-ra a terjeszkedés drasztikus visszafogását ígérte a cég, most úgy tűnik mégis új országokban jelenhet meg a Netflix. Hosszú hallgatás után a következő ország Hollandia, ahol legálisan hozzáférhető az átalánydíjas videózás.

Az amerikai Netflix online on-demand videószolgáltató bejelentette, hogy hamarosan hetedik európai országként Hollandiában is elérhetővé teszi tartalmait. A cég a tavalyi veszteségeket követően idén hihetetlenül óvatossá vált és szinte teljesen felhagyott a területi terjeszkedéssel. Az eredetileg csak az USA-ban és Kanadában elérhető szolgáltatás ma már az Egyesült Királyságban, Írországban, Norvégiában, Dániában, Svédországban és Finnországban is előfizethető, hozzájuk csatlakozik most a 15 milliós Hollandia is. 2013 első fél évében a Netflix egyetlen országot sem kapcsolt be, ígéreteinek megfelelően, lehetséges, hogy most mégis megtörik a jég.

A második negyedéves jelentése alapján a cégnek sikerült 149 millió dollárra növelnie a streaming üzletágból származó profitját az Egyesült Államokból, amihez még hozzájön egy 112 milliós további haszon a klasszikus postán keresztüli DVD-kölcsönzéses üzletágból. A nemzetközi piacokon azonban 81 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a 40 további országban, s egyelőre az újabb országok bekapcsolása csak növeli a veszteségeket.

A legutóbbi adatok szerint a Netflixnek 29,2 millió előfizetője van az Egyesült Államokban, viszont a kanadai, skandináv, brit, dél-amerikai és karibi térségek 40 országában összesen is csupán 7,1 milliós tábort sikerült megszólítani. A fix átalánydíjas szolgáltatásként elérhető online videotéka üzleti modellje nyilván akkor működik, ha az előfizetői szám elér egy kritikus tömeget és nem csak a sokat fogyasztó heavy userek vannak a rendszerben, hanem a 8 dolláros árnak megfelelő átlagos réteg is jelen van.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Netflix problémája ugyanaz, mint minden online streaming szolgáltatói, legyen szó zenéről vagy filmes tartalomról: a tartalomgyártóknak és jogtulajdonosoknak fizetett jogdíjak felemésztik a bevételeket, a működés pedig a növekedést meghaladó ritmusban drágul.

Hollandia szélessávú internet és a tartalomszolgáltatások szempontjából is fejlett országnak számít, így a Netflix bízhat benne, hogy a helyi- és amerikai filmekkel, sorozatokkal feltöltött katalógus jól működik majd. A szolgáltatás természetesen okostévéken, PC-n, mobilokon és játékkonzolokon is elérhető lesz, ahogy a többi országban is. Magyarországi bevezetésben reménykedni nem érdemes, kizárólag akkor lenne rá esély, ha az EU képes lenne egy egységes, közös jogi környezetbe terelni a szerzői jogok kezelését is.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról