Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 17. 16:59

Itt az idő, költözni kell Google Readerből!

Közeleg a végdátum, pontosan kettő hét múlva a Google Reader örökre bezár, ami azt jelenti, hogy lassan ideje gondoskodni az RSS-feedjeink biztonságos és kényelmes elhelyezéséről. A Reader elkaszálásának hírére tucatnyi szolgáltatás jelentkezett be, mint lehetséges kimenet, de végül a Feedly győzött.

A Feedly már a nagy bejelentés után azonnal megígérte, hogy még mielőtt a Reader elbúcsúzik, és a szolgáltatást üzemeltetők létrehoztak egy saját cloud-hátteret, ami kezeli majd a felhasználók RSS-feedjeit. Eddig ugyanis a Feedly egy egyszerű Google Reader mashup volt, ami azt jelenti, hogy valójában nem tárolt és nem kezelt híreket, csupán a Google Readert szinkronizálta két irányba. A nagy előnye mindössze annyi volt eddig, hogy a Reader avítt felületéhez képest egy sokkal látványosabb, barátságosabb interfészt és több funkciót kínálta felhasználóknak.

Két hét múlva azonban már nem lesz mit tükrözni, ezért itt volt az ideje, hogy a Feedly valóban piacra dobja a cloud backendjét, ami leválthatja a Readert. Ez ma reggel meg is történt, a hivatalos tájékoztatás szerint a felhasználókat folyamatosan, véletlenszerűen migrálják át a dedikált szolgáltatásba. Ehhez nem kell semmit tenni, mindössze minden eszközön, böngészőben meg kell győződni arról, hogy a legfrissebb 16-os verziójú kliens van telepítve, illetve mobilon is a piactérből elérhető frissítéseket illik telepíteni. Amennyiben ez megvan, akkor a háttérben amikor sorra kerül az illető, akkor a Feedly átszívja a felhasználó feedjeit és maximum 1000 darab megjelölt elemet.

Zöld utat kapott a teljes Feedly

A következő 2-3 napban mindenkinek megjelenik majd a mostani sárga figyelmeztető banner helyett egy zöld információ csík, ami arról tájékoztat, hogy az összes Readerben feliratkozott feed átkerült a Feedly-be is a kategóriákkal, szövegekkel és jelölésekkel együtt. Ezt követően csak újra kell indítani minden eszközön a Feedly klienst és onnantól kezdve a Google Reader már csak egy halvány emlék lesz a múltból, mondhatni egy archivált bejegyzés a webes történelem feedjében.

Arra sajnos még a Feedly sem vállalkozik, hogy a Readerből minden eddigi aktivitást átmentsen, hiszen ez túl nagy mennyiségű adat átmigrálását jelentené. Az üres előzményekért, illetve az olvasott-olvasatlan jelölések hiányáért persze nem a Feedly-t kell szidni, hiszen végülis egy megszűnt szolgáltatásból alig két hónap alatt teljesen fájdalommentes átállást tesznek lehetővé. Fontos viszont, hogy eddig a Google Readerrel kellett összekötni a Feedly-t, mostantól viszont saját helyi profil jön létre értelemszerűen. Az egyszerűség kedvéért a Feedly továbbra is fogadja a Google-fiók autentikációt, sőt, a jövőben lehet egy kattintással regisztrálni Twitter, Facebook vagy LinkedIn fiókkal is.

Az átállás remélhetőleg zökkenőmentes lesz, bár a szolgáltató előre jelezte, hogy előfordulhatnak hibák, késések vagy nem frissülő feedek az első időkben. Az egyik probléma, hogy vannak olyan RSS-esk, amik egyelőre még nem ismerik meg a Feedly-t és nem szolgáltatnak működő kimenetet, ezek nem vagy csak lassan fognak frissülni az átállás után. Ha valaki ilyenbe fut, akkor azonnal írjon a care@feedly.com címre, az üzenet tárgya legyen a feed neve, a levélben pedig szerepeljen az URL. Jelenleg a Feedly már 20 millió RSS-feedet szinkronizál, de egészen 100 millióig skálázható a rendszer, erre adott esetben szükség is lehet majd, ha további milliók menekülnek oda a Google-től. A 20 millióból most azonban még csak 7 millió frissül valós időben.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Több probléma lehet iOS-en is, ugyanis az Apple módszere miatt a hibajavításokat csak 7-10 nap késéssel tudják élesíteni az App Store-ban a fejlesztők. Ezen felül rengeteg apró hiba és fura jelenség kíséri az óriási migrációt, de a Feedly gárdája egyelőre kitart. A hivatalos blogbejegyzés szerint az egész csapat szinte 7/24-ben dolgozott az elmúlt két hónapban, hogy felkészüljön erre a váltásra, bízzunk benne, hogy mindenre gondoltak ez idő alatt.

A Feedly vitte a legtöbb Reader-felhasználót

Az első nagy hullámot azok a felhasználók jelentik, akik már korábban hallgattak a tanácsokra és már átálltak a Feedly-re, a második hullám pedig akkor várható, amikor a Google Reader végleg megszűnik július 1-én. A Feedly-n kívül ugyan van több más RSS-kezelő megoldás, néhány rétegigény számára előfordulhatnak inkább megfelelő megoldások, de jelenleg a Feedly az egyetlen, ami teljesértékű módon pótolni képes a Readert úgy, hogy nem fizetős alapból. Az továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a Feedly üzleti modellje, valószínű, hogy erre a kérdésre a cég visszatér azután, hogy konszolidálta a Google Reader-károsultakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról