Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 17. 09:14

2018-ra már 2 milliárd LTE-előfizetés lesz

Évente 60 százalékkal növekszik a videós tartalmak által generált forgalom a mobilinternet-hálózatokon, az összes adatmennyiség 2018-ra tizenkétszeresére emelkedik - áll az Ericsson mobilitási jelentésében.

Sokan kétségbe vonják az egyre gyorsabb és nagyobb kapacitású mobilhálózatok létjogosultságát, s nem értik, hogy mi szükség lehet a néhány megabites másodpercenkénti teljesítmény többszörösét kínáló HSPA, LTE és egyéb technológiákra. Még egy-egy előfizető esetében is jelentős mértékben növekedhet a felhasznált adatmennyiség a rengeteg webes és cloud-szolgáltatás használata, illetve az online médiafogyasztás miatt, de az okostelefonok száma összességében is növekszik. 2012-ben 1,2 milliárd mobil-előfizetést használtak okostelefonnal, 2018-ra ez a szám a becslések szerint 4,5 milliárd lehet.

A videó uralja a mobilinterneten az adatforgalmat

Az Ericsson Mobilitási Jelentése szerint az adatforgalom növekedését jelenleg elsősorban a videós tartalmak terjedése határozza meg, főleg a rendelkezésre álló tartalom bővülése miatt, de az is igaz, hogy a HSPA és LTE fejlesztések eredményeképp egyre többen és egyre több helyen tehetik meg, hogy online videótartalmat fogyasztanak mobiljukon út közben is.

Douglas Gilstrap, az Ericsson alelnöke szerint 2018-ban az LTE-szolgáltatások a világ népességének 60 százaléka számára állnak majd rendelkezésre, az előfizetések száma pedig meghaladja majd az egymilliárdot. Ezáltal a felhasználók még kevésbé lesznek korlátok közé szorítva a mobilos adatforgalmazásnál, nagyobb adatmennyiséget és gyorsabban tudnak majd elérni. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy egyes hálózatokban előfizetőnként havonta akár 2,6 gigabájt adatforgalmat is kiad a videóátvitel. Időalapon viszont a videózással sokkal kevesebb időt töltenek a felhasználók, mint például a közösségi vagy kommunikációs oldalak használatával - a trend tehát nem azt jelenti, hogy a mobilozók állandóan filmeket néznek, inkább azt, hogy az eddigi statikus képek helyett sokkal jellemzőbbé válnak a megosztásokban is a videós tartalmak.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Ericsson jelentése szerint a globális mobilpenetráció 2013 első negyedévében már több mint 90 százalékos volt, ami 6,4 milliárd előfizetést jelent - igaz, az előfizetők száma mindössze 4,5 milliárd. A legnagyobb növekedés Kínában és a fejlődő országokban mutatkozik, míg Nyugat-Európa már szinte elért a csúcsra. Kínában nagyságrendileg ugyanannyi mobilelőfizetés volt 2013 első negyedévében, mint Európában összesen, de míg Nyugat-Európa 2 millió, Közép- és Kelet-Európa 10 millió új előfizetőt tud felmutatni 3 hónap alatt, addig Kínában 30 millió új szerződést kötöttek. Szélessávú előfizetésből már jelentősen kevesebb, 1,7 milliárd van világszerte, ez 45 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Ugyanezen időszak alatt LTE-s előfizetésből mindössze 20 milliót kötöttek világszerte, ezek száma a teljes bázison belül szinte kimutathatatlan jelenleg.

Az LTE még csak most ébred

Az Ericsson szerint az operátorok folyamatosan építik ki a fejlettebb hálózatokat, nem tapasztalható lassulás, a világon mindenhol LTE-hálózatokon dolgoznak a szolgáltatók. A becslések szerint 2018-ra már több mint 2 milliárd LTE-s előfizetés lesz a világon, s akkorra elkezdi kiszorítani a csak GSM/EDGE-képes előfizetéseket. A hagyományos telefonok száma még akkor is meghatározó lesz, de fokozatosan csökken majd és 2018-ban 4 milliárd alatt lesz már a számuk. A regionális különbségek persze nem változnak majd. A fejlett országokban már most is szinte csak okostelefonokat értékesítenek, néhány éven belül a használatból is teljesen kiszorulnak a butatelefonok, de Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában az okostelefon penetráció még akkor is csak 40-45 százalék lesz. Fontos megjegyezni, hogy a fejlett hálózatok egyre inkább alkalmasak PC-k vagy teljes háztartások internettel való ellátására, a jelenlegi 300-ról 850 millióra növekedhet a routerekben vagy PC-re kötött modemben használt előfizetések száma.

A teljes Ericsson Mobilitási Jelentés elérhető a cég hivatalos weboldalán, érdemes végigböngészni, széleskörű áttekintést nyújt a mobilos iparág szinte teljes horizontjáról.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.