:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 13. 11:37

A cloudokra gyúr a Red Hat

A Bostonban a héten zajló Red Hat Sumit eseményen bemutatkozott a vállalat legújabb virtualizációs környezete, a RHEV 3.2, valamint két OpenStackre épülő infrastruktúracloud-megoldás, amelyek a nyáron kerülnek piacra.

A Red Hat Enterprise Virtualization platformnak több mint egy éve jelent meg a több ezer kisebb-nagyobb újdonságot felvonultató 3.0 verziója, amit tavaly év végén követett a 3,1, most pedig befutott a 3.2 is. Az újdonságok listája nem olyan hosszú mint korábban, de azért érdemes vetni rájuk egy pillantást.

RHEV újdonságok

A KVM-alapú Red Hat Enterprise Virtualization 3.2 támogatja a legújabb Intel és AMD szerverchipeket, köztük a már kiadott és hamarosan érkező Haswell-alapú Xeonokat, illetve a Piledriver-alapú Opteronokat, derül ki a Red Hat által közzétett információkból. A RHEV 3.1-ben még kísérleti technológiaként volt jelen a "storage live migration", amely egy virtuális gép leállítás nélküli mozgatását teszi lehetővé két storage domain között, a virtualizációs platform 3.2-es verziójában ez a technológia éles felhasználásra alkalmassá érett.

Az új platform legnagyobb dobása azonban a külső gyártók számára nyitott felügyeleti framework, amely lehetővé teszi új képességek beillesztését a Red Hat Enterprise Virtualization menedzsment-interfészébe, mégpedig teljesen natív kinézettel is viselkedéssel - a felhasználók ugyanolyan stílusú paneleket, szövegdobozokat és párbeszédablakokat látnak, ha egy külső gyártó eszközeit menedzselik, mint amikor a RHEV-et kezelik. A Red Hat már meg is állapodott több céggel, a NetApp a Storage Virtual Console-t, a Symantec a Veritas Cluster Servert, a HP pedig az Insight Controlt viszi el a RHEV menedzsment-felületébe hamarosan. A plugin framework folyamatosan fejlődik a visszajelzések beépítésével, illetve további gyártók csatlakozása is várható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IBM-től is kap egy kis támogatást a RHEV: a Nagy Kék portolni fogja azt POWER-alapú rendszereire és a saját PowerVM hypervisora mellett a RHEV-et opcióként kínálja azon szervezetek számára, amelyek PowerLinux szervereket vásárolnak. A RHEV 3.2 egyelőre technológia előzetesként létezik POWER platformon, kereskedelmi forgalomba az IBM tájékoztatása szerint viszont csak jövőre kerül. A RHEV 3.2 x86 platformon 60 napig használható ingyenes próbaváltozata regisztráció után viszont már letölthető, a részletes dokumentáció pedig itt érhető el.

OpenStack!

A Red Hat Summiton mutatkozott be a vállalat OpenStack-alapú cloudplatformja is, amely a hangzatos Red Hat Enterprise Linux OpenStack Platform nevet kapta. A teljesen nyílt forrású komponensekből (KVM hypervisor, Red Hat Enterprise Linux, OpenStack) álló szoftverrendszerből saját infrastruktúracloudok építhetők. A megoldás nagy előnye a versenytársakkal szemben, hogy a licenc korlátlan mennyiségű RHEL példányt tartalmaz, ami biztosan nagy tetszést arat majd a felhasználók körében - az árakat egyelőre nem lehet összevetni, mivel azt a Red Hat a saját megoldásáét még nem hozta nyilvánosságra. Hasonló rendszert egyébként a SUSE is kínál tavaly óta, SUSE Cloud néven.

Aki nem csak saját infrastruktúrát szeretne, hanem szolgáltatást építene Red Hat és OpenStack alapokon, annak lehet érdekes a Red Hat Cloud Infrastructure, amely a KVM-RHEL-OpenStack hármast a CloudForms és a tavaly ősszel megvásárolt ManageIQ technológiáival egészíti ki. Ezek integrációjával egy teljesen automatizált, önkiszolgáló infrastruktúraszolgáltatást lehet építeni, amelyen még a használata mérése és a számlázás is megoldott, mindez teljesen nyílt forrású szoftverekkel. A fentihez hasonlóan ennek a pontos árát sem közölte a Red Hat egyelőre, de a vállalat ígéri, a VMware portfóliójával szemben "nagyon versenyképes" lesz az árazás.

A RHEV 3.2 azonnal elérhető, a Red Hat Enterprise Linux OpenStack Platform és a Red Hat Cloud Infrastructure pedig júliusban jelenik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.