Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Csatasorba állt a Red Hat platformfelhője

Bodnár Ádám, 2013. június 11. 15:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hosszas béta fázist követően elindult a Red hat platformfelhője, az OpenShift, amely a Ruby, PHP, Node.js, Python, Perl, valamint Java nyelveken fejlesztők számára kínál skálázható "otthont".

hirdetés

A kizárólag nyílt szoftverekben utazó Red Hat még 2011-ben jelentette be, hogy beáll a platformszolgáltatók közé és elindítja az OpenShiftet, amely a nyílt forrású eszközökkel dolgozó fejlesztők számára szeretne platformot adni a felhőben. A hosszas tesztelést követően a szolgáltatás tegnap élesedett teljesen.

A platformfelhők célja, hogy a fejlesztőknek ne kelljen az infrastruktúra kialakításával és üzemeltetésével foglalkoznia, hanem az alkalmazásra koncentrálhassanak és ezt egyből egy globális piacra vihessék. Egy cloudban működő alkalmazásplatform előnyei leginkább akkor domborodnak ki, ha egy vállalat új alkalmazást vagy szolgáltatást vezet be. Ha valaki egyből a felhőben kezd,  nincs szüksége beruházásra, saját szerverre és infrastruktúrára, üzemeltetési szakértelemre. A cloud előnye emellett a rugalmas, gyakorlatilag végtelen skálázhatóság, valamint a földrajzi elosztottságból adódó megbízhatóság és elérhetőség.

Platformszolgáltatás számos van a világon már ma is, például a Heroku, a Google App Engine vagy a Windows Azure. A Red Hat szerint az OpenShift egyedülálló abból a szempontból, hogy integrálható a JBoss-szal az olyan nagyvállalati funkciók megvalósításához mint a tranzakció- és az üzenetkezelés, illetve többféle fejlesztői keretrendszert (pl. Spring, Seam, Weld, CDI, Rails, Rack, Symfony, Zend, Twisted, Django) támogat. Az OpenShiftre számos különféle nyelven lehet fejleszteni, a támogatottak között van a Ruby, a PHP, a Node.js, a Python, a Perl, valamint természetesen a Java.

Az OpenShift esetében a megvásárolható egység az alkalmazáskonténer ("gear"), az előfizetők havi 20 dollárért három ilyet kapnak, egyenként 6 gigabájtos tárhellyel. A konténerek közül a kisebbik 512 megabájt memóriát tartalmaz és óránként 4 dollárcentet számláz utána a Red Hat, a közepes gear 1 gigabájt memóriával 10 centbe kerül ugyanennyi időre, ha pedig JBoss Enterprise Application Platform 6-ra is szüksége van az ügyfélnek, további 3 centet kér tőle a konténer árán felül a Red Hat. Persze létezik ingyenes csomag is, ebben csupán 3 kis konténer található, nem jár hozzá támogatás és 16 helyett csak 3 konténerig működik az "auto-scaling", ami előre beállított értékeknél képes az alkalmazást futtató konténerek számát növelni vagy csökkenteni, attól függően, hogy a terhelés nő vagy csökken.

Az OpenShift egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, ezért is vannak az árak dollárban megadva, de a cég állítása szerint közeleg az európai rajt ideje is. A vállalat lehetővé teszi az ügyfelek számára azt is, hogy az OpenShift platformot saját telephelyükön üzemeltessék, ehhez kínálja az OpenShift Enterprise-t, amely lényegében egy saját üzemeltetésű platformfelhő.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!