Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 10. 15:10

Hatalmasra nő a hajlékony kijelzők piaca

Hatalmas sikert jósol a hajlékony kijelzők számára az IHS iSuppli piackutató vállalat, 2013-ben mindössze 3,2 millió ilyen kijelzőt adnak el, 2020-re ez a szám 800 millió közelébe fog emelkedni. A telefonok, okosórák, PC-k mellett akár az épületek görbe falait követő megjelenítőkben is hasznosítani lehet majd őket.

Az elektronikus készülékek lehetséges jövőjét bemutató koncepciók, fantáziarajzok egy ideje nem nélkülözik a hajlékony kijelzőket, amelyekkel kapcsolatban számos vállalat végez kutatásokat és fejlesztést. Az IHS iSuppli elemzőcég szerint ezek az erőfeszítések nem lesznek hiábavalóak, 2020-ra a hajlékony kijelzők piaca 800 millió darabra emelkedik, az eladások összértéke pedig meghaladja majd a 41 milliárd dollárt.

A hajlékony kijelzők fejlődése négy fontos állomáson megy keresztül az IHS szakértője, Vinita Jakhanwal szerint. Az első generációs kijelzőket már ma is kapni, igaz, kis példányszámban és nagyon drágán: ezek azok a rendkívül vékony megjelenítőpanelek, amelyeket a gyárban ívesre hajítanak, így jönnek létre például a felhasználót "körbeölelő" monitorok. Ezen kijelzők közös jellemzője, hogy valójában igen közel állnak a sík megjelenítőkhöz, mindössze néhány fokot hajlanak.

A második generációba tartoznak azok a hajlékony kijelzők, amelyeket akár egész nagy ívben is meg lehet hajlítani, tipikusan ezek lehetnek az okosórák, "okos karkötők" megjelenítői. A harmadik generációz azok a kijelzők képviselik, amelyeket már a felhasználó is tetszés szerint hajlíthat, akár fel is tekerhet majd - ilyen feltekerhető megjelenítős koncepciókat és rajzokat is régóta látni már, de hamaosan ezek valósággá is válhatnak. A negyedik generációs hajlékony kijelzők azok lesznek az IHS szerint, amelyek már annyira olcsók, hogy használat után egyszerűen el fogjuk dobni őket - gyakorlatilag leváltják a papírt.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

"A hajlékony kijelzők hatalmas lehetőséget tartogatnak, olyan új termékek és felhasználási lehetőségek egész sorát nyitják meg, amelyek korábban nem voltak praktikusak vagy egyenesen lehetetlenek voltak" - vélekedik Jakhanwal, aki az IHS iSupplinál a mobil kijelzők és feltörekvő új technológiák elemzője. Jakhanwal szerint "a hajlított kijelzős okostelefonoktól kezdve a csuklót átölelő okosórákon át a felcsavarható kijelzős PC-kig vagy az épületek homlokzatát követő hatalmas kültéri reklámkijelzőkig a hajlékony megjelenítők felhasználási területeit csak a tervezők fantáziája korlátozza".

Mint minden új típusú kijelző, először ezek is a kis méretű eszközökben, például telefonokban, zenelejátszókban vagy okosórákban fognak elterjedni, itt jönnek ki igazán az olyan képességeik mint a hajlékonyság vagy az ellenállóképesség. 2020-ben 351 millió olyan mobil eszköz kerül piacra az IHS szerint, amely hajlékony kijelzőt tartalmaz. Később azonban a nagyobb eszközök is alkalmazhatnak ilyen kijelzőket, azok megjelenhetnek monitorokban, tévékben, notebookokban,

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról