Szerző: Koi Tamás

2013. június 10. 15:11

Szeptemberi haladék a pénztárgépek online bekötésére

Szeptemberig haladékot kaphatnak az érintett kereskedők az üzleteikben üzemelő pénztárgépek lecserélésére - egy vonatkozó kormányrendelet értelmében a pénztárgépeket folyamatos online kapcsolattal kell bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe, az eszközök tesztelése és gyártása azonban több időt igényelt a vártnál.

Az illetékes miniszter szándékai szerint az eredetileg tervezett június végi időponthoz képest idén szeptember elejéig tarthat az a moratórium, melynek idején még nem büntetik azokat a kisvállalkozókat, akik üzleteiket nem szerelték fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai rendszereivel kommunikáló pénztárgépekkel. Hétvégi lapértesülések szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az új határidő kapcsán elmondta: ennyi idő mindenkinek elegendő lesz az átállásra. Az eredeti átállási céldátum május elseje volt.

Nem lesz meg a nyáron

A tavaly megalkotott, többször módosított pénztárgéprendeletben foglalt határidők már a kezdetektől fogva heves vitákat váltottak ki szakmai körökben, elsősorban a megvalósíthatósággal kapcsolatos kérdések, másrészt a költségvonzatok miatt. Bár a kormány a kereskedők terheit egy a rendszerbe utólag beillesztett támogatási megoldással próbálta csökkenteni egy március végén hozott döntéssel, a műszaki feltételek időbeli teljesíthetőségét így is gyakorlatilag kizárták az érintettek.

A kormányrendelet szövege szerint a pénztárgépeket az új rendszerben úgynevezett Adóügyi Ellenőrző Egységgel (AEE) kell ellátni, melynek feladata a nyugták tárolásán túl a biztonságos adatkapcsolat felépítése a NAV szervereivel, illetve az adatok átküldése mobilhálózaton keresztül. A rendelet értelmében az AEE-t be kell építeni a pénztárgépbe, az adott típus használatához pedig előzetes engedélyt kell beszerezni az adóhatóságtól.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kommunikációs egységeket, valamint a pénztárgépeket gyártó cégeket a szoros határidő, valamint a hiányos műszaki specifikációk rendkívül nehéz helyzetbe hozták. Az eszközgyártók korábban leszögezték, hogy a legjobb esetben is augusztusra tudnának olyan pénztárgépeket szállítani nagyobb volumenben, melyek megfelelnek a rendelet előírásainak, ezt az álláspontot több szakmai szervezet is osztotta. Áprilisban az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is a határidő kiterjesztése mellett érvelt (mind a PC-alapú, mind pedig a hagyományos kasszáknál az év végét jelölve meg az átállásra).

Kommunikációs huzavona

A műszaki feltételek teljesítésével kapcsolatosan más problémák is adódtak. Így például sokáig nem lehetett tudni, hogy az AEE-be pontosan melyik mobilszolgáltató SIM-je kerülhet és a kereskedőnek kivel kell az adatkommunikációs csatornára vonatkozóan szerződést kötnie. Emellett a tesztelést nehezítette, hogy még a NAV tesztkörnyezete sincs felkészítve a GSM-alapú kommunikációra, az AEE-ket ezért vezetékes hálózaton keresztül kell tesztelniük a gyártóknak.

Lapértesülések szerint a tesztelés kezdete - március eleje - óta összesen hét forgalmazó tizenhárom pénztárgépe érkezett be engedélyeztetésre a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH), a Népszabadság szerint az első engedélyt még ebben a hónapban kiadhatja a hivatal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról