Szerző: Koi Tamás

2013. június 7. 11:54

Véget vet a konzolos szürkezónának a Microsoft

Komoly csapást mér a Microsoft a szürkezónában mozgó konzolos játékboltokra az Xbox One szoftverlicenc-politikájával. Redmond gyakorlatilag teljes kontrollt szerezhet a használtpiac felett, de az új licencpolitika számos kényelmi funkciót is hoz a játékosoknak.

Számos, korábban legfeljebb homályos utalásokkal megválaszolt kérdésre adott választ tegnap a Microsoft az Xbox One konzol szotfverlicenc-politikáját illetően. A vállalat hivatalos Xbox blogján közzétett poszt egyebek mellett tisztázza, hogy az új generációs játékgépnek valóban szüksége van-e állandó internetkapcsolatra, emellett a használt játékok kereskedelmével kapcsolatos lényeges kérdéseket is tisztázza. Az Xbox 360-nál tapasztalt üzletszerű másolásnak és kölcsönzésnek az Xbox One esetében biztosan vége.

Felhasználóhoz kötődő licencek

Az új licencpolitika teljesen új szemléletet visz a konzolos világba, már ami a fizikai adathordozókon (is) terjesztett kiadványokat illeti. Az Xbox One esetében kétféleképp juthatunk játékokhoz: fizikai adathordozón (Blu-ray lemezen), illetve az Xbox Live online felületen keresztül. A fizikai hordozón megvett játékok is hozzátapadnak a felhasználóhoz és bekerülnek a játékos online gyűjteményébe, vagyis egy megvásárolt és telepített (aktivált) játékot tetszőleges Xbox One konzolon futtathat majd a felhasználó, ha arra az aktiváláskor használt felhasználói azonosítóval lépett be.

Az Xbox One esetében a felhasználó által vásárolt és az adott gépen aktivált játékokkal bárki játszhat az aktiválásra használt konzolon, emellett újdonság, hogy a felhasználó által kiválasztott legfeljebb tíz családtag tetszőleges Xbox One konzolon futtathatja a megosztott játékokat. Nem lesz ugyanakkor ilyen egyszerű a fizikai adathordozók át- és kölcsönadása a barátoknak, ismerősöknek, az egyszer már aktivált játékot ugyanis csak olyan felhasználók telepíthetik az Xboxukra, akik az eredeti vásárlónak legalább 30 napja szerepelnek a barátlistáján, ráadásul minden játékot csak egyszer lehet kölcsönadni.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A megunt játékok értékesítése szintén új feltételekhez kötődik majd, a használt játékokat kizárólag a Microsofttal kapcsolatban álló kereskedők vehetik át, ráadásul a külső kiadók (a Microsoft Studiost leszámítva az összes kiadó) egyedileg korlátozhatják a használt szoftverekkel történő kereskedelmet, vagy egyedileg meghatározott jutalékot kérhet a kereskedőtől az értékesítés után. Ezzel a licencpolitikával a Microsoft gyakorlatilag teljesen kiütheti a nyeregből azokat a kisebb konzolboltokat, melyek a használt játékok kereskedelméből is igyekeznek hasznot húzni.

Kell az internet, de nem úgy

Az új licencrendszer értelemszerűen csak rendszeres validáció mellett tartható fent, ezért az Xbox One konzoloknak adott időközönként fel kell jelentkezniük a Microsoft szervereire, jóllehet a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem igényel a játékgép 24 órás internetkapcsolatot. Az új rendszer naponta egyszer végzi el a konzolra másolt tartalmak összevetését a licencnyilvántartási rendszerrel a felhasználó saját Xboxán, ha egy másik gépre jelentkezik be valaki, akkor az ellenőrzés óránként zajlik. Ha a konzol ebben az időintervallumban valamilyen oknál fogva nem tud csatlakozni az internetre, a kapcsolat felépüléséig alkalmatlanná válik a játékra (ez vonatkozik mind a letöltött, mind a fizikai adathordozón megvásárolt tartalmakra).

A Microsoft a fenti tényezőtől függetlenül állandó internetkapcsolatot javasol az Xbox One konzolhoz, a rendszer ugyanis készenléti állapotban is képes frissíteni mind a rendszerszoftvert, mind a merevlemezen tárolt játékprogramokat. A kapcsolathoz gigabites Ethernet-port, illetve 802.11n -kompatibilis, két antennával felszerelt, kétsávos Wi-Fi vezérlő áll rendelkezésre.

A gyártó az új Kinect szenzor működésével kapcsolatban is igyekezett minden találgatást és félreértést, spekulációt eloszlatni. Így többek közt a Microsoft igyekszik mindenki biztosítani arról, hogy a Kinect bekapcsolt állapotban sem rögzít minden, a nappaliban elhangzott párbeszédet, kikapcsolt állapotban pedig egyetlen parancsra (a bekapcsolásra) hallgat csupán, arra is csak akkor, ha a felhasználó azt engedélyezi. A Kinect szenzor működése természetesen teljesen ki is kapcsolható, ám bizonyos játékprogramok ekkor értelemszerűen nem indulnak el vagy egyes funkcióik nem működnek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 01:35

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.