Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 16. 12:32

Az HBO a jogsértő tartalmak közé sorolta a VLC-t

Újabb taggal bővült a Google-hoz érkezett kifogásolható cenzúrakérelmek sora. Ezúttal a nyílt forráskódú VLC médialejátszó programot sorolta az HBO a jogsértő tartalmak közé. Az ilyen téves jelentések az illegális adatokat kutató automatizált szűrőknek tudhatók be, amelyeket a szerzői jogok tulajdonosai egyelőre nem szándékoznak pontosabbá tenni.

Egyre több, és sokszor egyre furább kérés érkezik a Google-hoz keresési eredményeivel kapcsolatban. Májusban Hollywood a Mega fájlmegosztó oldal kezdőlapját akarta eltüntetni a találatok közül, noha azon semmilyen kalóztartalom nem található, most pedig az HBO fordult az óriáscéghez, hogy a keresések többé ne vezethessenek a VLC - egyébként ingyenes és nyílt forráskódú - médialejátszó program egy torrentoldalon megosztott példányához.

Az HBO szerint “jogsértő” URL a VLC lejátszó egy TorrentPortalon megosztott másolatára mutat, ám ott valójában semmilyen jogsértő adat nem található. Nem ez az egyetlen furcsa kérelem amit az HBO Digital Millennium Copyright Act (DMCA), azaz a digitális szerzői jogok védelmében hozott 1998-as amerikai törvényre hivatkozva küldött a Google-nek. A felsorolt hivatkozások között olyat is találunk, amely nem is HBO-tartalmat céloz, például ingyenes Java appletek, a Prince of Persia 5 és természetesen sok-sok pornó linkjét. A lassan már nevetséges bejelentések talán legjobb példája, hogy a tévécsatorna a Google-hoz februárban eljuttatott kérelmében a szerzői jogokat sértő URL-ek között saját oldalára vezető hivatkozásokat is felsorolt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A legtöbb ilyen hiba az automatizált szűrőknek tudható be, amelyek különböző kulcsszavak alapján határozzák meg több-kevesebb (fenti esetekben inkább kevesebb) sikerrel, illegális-e az adott tartalom. A cenzúra-igénylésekből egyébként nincs hiány, csak  tavaly több mint ötvenmilliót küldtek szét a különböző vállalatok.Bár az ilyen tévedések viszonylag ártalmatlannak tűnnek, hiszen többségüket figyelmen kívül hagyják, az oldalak rangsorolásánál a Google a beérkezett törlési kérelmek számát is figyelembe veszi, a tévesen jogsértőnek jelölt tartalmak így károsak lehetnek az őket megosztó weboldalak számára. Az sem javít a helyzeten, hogy bár a Google igyekszik elcsípni a fentiekhez hasonló hibákat, a szerzői jogok tulajdonosai nem törik össze magukat a pontosság növelése érdekében.

“Mindent megteszünk, hogy kiszűrjük a hibákat és visszaéléseket, nehogy véletlenül jogtiszta tartalmakhoz is meggátoljuk a hozzáférést. Továbbra is komoly erőforrásokat fektetünk e folyamat fejlesztésébe, beleértve a téves és bejelentések azonosítását és a csalások megakadályozását is” - nyilatkozta a vállalat korábban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról