Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 16. 12:32

Az HBO a jogsértő tartalmak közé sorolta a VLC-t

Újabb taggal bővült a Google-hoz érkezett kifogásolható cenzúrakérelmek sora. Ezúttal a nyílt forráskódú VLC médialejátszó programot sorolta az HBO a jogsértő tartalmak közé. Az ilyen téves jelentések az illegális adatokat kutató automatizált szűrőknek tudhatók be, amelyeket a szerzői jogok tulajdonosai egyelőre nem szándékoznak pontosabbá tenni.

HIRDETÉS

Egyre több, és sokszor egyre furább kérés érkezik a Google-hoz keresési eredményeivel kapcsolatban. Májusban Hollywood a Mega fájlmegosztó oldal kezdőlapját akarta eltüntetni a találatok közül, noha azon semmilyen kalóztartalom nem található, most pedig az HBO fordult az óriáscéghez, hogy a keresések többé ne vezethessenek a VLC - egyébként ingyenes és nyílt forráskódú - médialejátszó program egy torrentoldalon megosztott példányához.

Az HBO szerint “jogsértő” URL a VLC lejátszó egy TorrentPortalon megosztott másolatára mutat, ám ott valójában semmilyen jogsértő adat nem található. Nem ez az egyetlen furcsa kérelem amit az HBO Digital Millennium Copyright Act (DMCA), azaz a digitális szerzői jogok védelmében hozott 1998-as amerikai törvényre hivatkozva küldött a Google-nek. A felsorolt hivatkozások között olyat is találunk, amely nem is HBO-tartalmat céloz, például ingyenes Java appletek, a Prince of Persia 5 és természetesen sok-sok pornó linkjét. A lassan már nevetséges bejelentések talán legjobb példája, hogy a tévécsatorna a Google-hoz februárban eljuttatott kérelmében a szerzői jogokat sértő URL-ek között saját oldalára vezető hivatkozásokat is felsorolt.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A legtöbb ilyen hiba az automatizált szűrőknek tudható be, amelyek különböző kulcsszavak alapján határozzák meg több-kevesebb (fenti esetekben inkább kevesebb) sikerrel, illegális-e az adott tartalom. A cenzúra-igénylésekből egyébként nincs hiány, csak  tavaly több mint ötvenmilliót küldtek szét a különböző vállalatok.Bár az ilyen tévedések viszonylag ártalmatlannak tűnnek, hiszen többségüket figyelmen kívül hagyják, az oldalak rangsorolásánál a Google a beérkezett törlési kérelmek számát is figyelembe veszi, a tévesen jogsértőnek jelölt tartalmak így károsak lehetnek az őket megosztó weboldalak számára. Az sem javít a helyzeten, hogy bár a Google igyekszik elcsípni a fentiekhez hasonló hibákat, a szerzői jogok tulajdonosai nem törik össze magukat a pontosság növelése érdekében.

“Mindent megteszünk, hogy kiszűrjük a hibákat és visszaéléseket, nehogy véletlenül jogtiszta tartalmakhoz is meggátoljuk a hozzáférést. Továbbra is komoly erőforrásokat fektetünk e folyamat fejlesztésébe, beleértve a téves és bejelentések azonosítását és a csalások megakadályozását is” - nyilatkozta a vállalat korábban.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 15:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.