Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 4. 11:43

Elillan az iOS minden előnye

Ma már az appok versenye nem arról szól, hogy melyik platformra mennyi alkalmazás érhető el, hanem hogy összesen hány letöltés történt az adott piactérről. Az Apple egyelőre ebben vezet, de hónapok múlva ennek a versenynek is vége a Google győzelmével.

HIRDETÉS

A jelenlegi király az appletöltésekben az App Store, ahol több mint 50 milliárd regisztrált alkalmazásletöltés történt a piactér megnyitása óta. Erre akár továbbra is büszke lehetne az Apple, de látva a Google Play tempóját, a következő iPhone-bejelentésen már biztosan nem az iOS vezet majd. Jelenleg havonta 500 millióval több alkalmazást töltenek le a Google Playből, mint az App Store-ból, az összes letöltések száma a Playben pedig 48 milliárd felett van. Ebből könnyen kiszámolható, hogy körülbelül 4 hónap múlva megtörténik a trónfosztás, illetve az sem elhanyagolható, hogy közeledünk a két platformot együttvéve a 100 milliárd letöltéshez is.

Az Apple készülékek részaránya a teljes piacon valószínűleg már túl van a csúcson, a Samsung által hajtott Android módszeresen maga alá gyűr minden más platformot. A legutóbbi statisztikák szerint 900 millió androidos eszköz van a piacon, miközben iOS-ből “csak” 600 millió, a különbség azonban folyamatosan nő. Ahogyan a letöltött appoké is: iOS-re havonta 2 milliárd alkalmazást töltenek le, Androidra 2,5 milliárdot.

Trónfosztás

A fordulat egyben azt is jelenti, hogy a korábban megszokott iOS-elsőség eltűnt, a legtöbb fejlesztő párhuzamosan jelenteti meg alkalmazásait mindkét platformra, illetve egyre gyakrabban előfordul, hogy az Android kap elsőbbséget. Ma már csak néhány nagyon rétegalkalmazás esetében merül fel, hogy hype-keltés vagy bármilyen más divat miatt iOS-exkluzív legyen egy nem Apple-alkalmazás. A két platformra elérhető szolgáltatások, élmények és funkciók szinte teljesen megegyeznek.

Ráadásul ma már az sem teljesen igaz, hogy az alternatív mobilplatformok vesztesei lennének a gigászok harcának. A Blackberry 10 és a Windows Phone is szépen fejlődik, a komoly webes háttérrel rendelkező szolgáltatások ez utóbbi két platformra is tervszerűen megjelentetik klienseiket. Ugyan az iOS üzleti szempontból még mindig fontos, Európában jellemzően háttérbe szorul. Magyarországon jelenleg már kevesebb iPhone fogyott az elmúlt negyedévben, mint Windows Phone-os mobil, derül ki az IDC adataiból.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az egyetlen statisztika, amiben még mindig jobban áll az Apple, az a felhasználónkénti letöltések száma. Egy iOS eszközre átlagosan 83 appot töltöttek le, míg az androidosok esetében csak 53 appletöltés jut egy készülékaktivációra. Ez az egyetlen különbség, ami nem szűkült az elmúlt időszakban és ez alapján mondja a fejlesztők egy része, hogy még mindig érdemesebb iOS-ben gondolkodni.

Ez azonban nem feltétlenül igaz, főleg nem a kis kiadókra, nem szabad elfelejteni, hogy iOS-en és Androidon is 850 ezer másik alkalmazással kell versenybe szállni. Az Android appokból származó átlagos bevételek a Distimo szerint az elmúlt hat hónapban jelentősen növekedtek, de ha valaki nem játékokban (freemium) vagy tartalom appokban utazik, akkor biztosan nem érdemes egy-egy platformra szűkítenie.

 

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 16:23

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.