Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 4. 10:30

Szabad szombat: ismerkedjünk szabad szoftverekkel

Idén június 8-án, szombaton lesz a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás a hazai FSF.hu alapítvány szervezésében. A konferencia lefedi a szabad szoftveres világ számos aspektusát, szól profikhoz (üzemeltetők és fejlesztők) és felhasználókhoz is.

A konferencia kilenckor nyit, az előadások tíztől indulnak és a program délután fél hatkor zárul. Három szekcióban párhuzamosan zajlanak majd az előadások, ezzel egyidőben pedig az aulában kiállításon ismerkedhetünk meg a szabad szoftverekkel és a szabad kultúrával.

A konferencia tematikája jól lefedi a szabad szoftveres világ különböző bugyrait a mobilos operációs rendszerektől a nagyvállalati eszközökig. Tímár András, a LibreOffice egyik hazai fejlesztője az irodai programcsomag legújabb kiadásának újdonságairól beszél majd, Légrádi Gábor pedig a BSD múltjáról, jelenéről és potenciáljáról tart előadást, Kadlecsik József pedig az alapoktól újraírt Essence tűzfalkonfiguráló szoftvert mutatja be. De lesz szó szoftverminőség-biztosításról, a naplózás fontosságáról, webes Python keretrendszerről és számtalan egyéb témáról. Az előadók és témák listája itt érhető el.

08:13
 

Hangulatjelentés a 2012-es budapesti Szabad Szoftver Konferencia és Kiállításról

Még több videó

Hangulatjelentés a tavalyi konferenciáról.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Idén egy különleges előadót is sikerült megnyerni a konferenciára: Balogh Zoltán a Canonical cég Ubuntu Engineering részlegénél dolgozik mint engineering manager, és azt a csapatot vezeti, amelyik a Qt/QML UI komponenseket és az SDK-t fejleszti az Ubuntu Touch rendszerhez. Korábban a Maemo/Meego csapatában dolgozott hasonló területen. Az előadásában az Ubuntu Touch és az ebbe illeszkedő alkalmazások grafikai felületének alapját adó komponensek fejlesztéséről beszél majd, és bemutatja az Ubuntu Touch alkalmazásfejlesztői környezetének jelenlegi állapotát. Ezt követően pedig egy workshopot is tart, ahol az Ubuntu konvergencia koncepciójáról, a különféle technológiai és stratégiai döntések hátteréről beszél majd.

Ahogy legutóbb,a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás (Sz2K2) helyszíne idén is az Óbudai Egyetem lesz a III. kerületben. A konferencia végleges programja hamarosan letölthető lesz a honlapon mobilra optimalizált PDF formátumban, illetve elérhető a Giggity androidos alkalmazásból is. A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezt is a honlapon érdemes minél hamarabb megtenni.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról