Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 21. 08:15

Elmaradt az Oracle májusi csodája

Közzétette a május végén lezárt negyedik pénzügyi negyedév eredményeit az Oracle. A vállalatnál a pénzügyi év zárása miatt hagyományosan ez a legerősebb időszak, a piac által várt nagy kiugrás azonban most elmaradt. A cégvezetők elejtettek egy-két megjegyzést a 12c adatbázis jövőjéről is.

A májusban véget ért pénzügyi negyedévben 10,95 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el az Oracle, ami csak minimális, 2 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az üzemi eredmény 11 százalékkal 5 milliárd dollárra emelkedett, a nettó profit pedig 12 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt, a tőzsde mégsem volt elégedett a cég teljesítményével, mivel elmaradt a májusban szokásos erőteljes növekedés, amely a pénzügyi év zárása előtt az értékesítőkön levő nyomás köszönhető.

A vállalat vezetőinek tájékoztatása szerint a korábban már jelzett értékesítési problémák egy részét sikerült felszámolni, de a körülmények az Oracle ellen voltak a mostani negyedévben. Az Egyesült Államokban és az EMEA régióban a tervek szerint alakult az üzlet, azonban néhány területen, például a Távol-Keleten, Dél-Amerikában és Ausztráliában rosszabbul mentek a dolgok. Ezek miatt az új szoftverlicencek és cloud-előfizetések értékesítéséből származó bevétel csupán 2 százalékkal bővült, kicsivel 4 milliárd dollár fölé. A frissítések és támogatások bevétele 8 százalékkal 4,4 milliárd dollárra emelkedett, köszönhetően a hatalmas installált bázisnak.

12c: hamarosan az Önhöz legközelebbi felhőben

Nagy figyelmet kaptak a cloudszolgáltatások, amelyek forgalma "run rate" már meghaladja az évi 1 milliárd dollárt. A most lezárt negyedévben több mint 500 új ügyfelet szereztek az Oracle cloudszolgáltatásai, köztük olyan cégeket mint a Tesco, a Siemens, a British Telecom, a KLM, az Acer és a Yahoo!. A cloudszolgáltatásokat az Oracle jelenleg hét adatközpontból szolgálja ki világszerte, amelyekben összesen 13 ezer virtuális gép és 70 petabájt tárkapacitás áll rendelkezésre, a felhasználók száma meghaladja a 7 milliót összesen, hangzott el a tegnapi elemzői konferenciahíváson.

Az Oracle még tavaly jelentette be legújabb adatbázisát, a 12c-t, amelynek nevében a c a cloudra utal - a szoftver megjelenését 2013 elejére ígérte a cég, ez egyelőre várat magára. Larry Ellison cégvezető a konferenciahíváson elmondta, a vállalat nagyszabású stratégiai megállapodásokat kötött a nagy cloudszolgáltatókkal, amelyek keretében azok szolgáltatásként kínálni fogják a Database 12c-t. A konkrét részleteket jövő héten jelentik be az Oracle és a partnerek, egyelőre csak annyit tudni, hogy a partnerlistán van a Salesforce.com, a NetSuite és meglepetésre a Microsoft is - egyelőre csak találatni lehet, az Azure felhőben hogy fér meg egymás mellett a redmondiak saját adatbázisa és az Oracle Database 12c.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A konferenciahíváson az is elhangzott, hogy még az év vége előtt érkezik a Database 12c 1c, amely egy kimondottan in-memory feldolgozásra szánt változata az adatbázisnak, oszlopszintű tömörítéssel. "Egészen biztos vagyok benne, hogy az SAP HANA hosszú távon nem fog tudni az Oracle-lel versenyezni, és ennek oka a 12 1c lesz. A szoftveres technológiánkat a legújabb M-sorozatú nagy memóriakapacitású rendszerünkkel integráljuk, ami egyébként nem is olyan drága" - mondta az elemzői konferenciahívás során Mark Hurd, előrevetítve egy SPARC M5-32 szerverre épülő in-memory adatbázis-appliance várható érkezését.

A hardverrészleg mélypontja, de tényleg!

A hardverrészleg árbevétele a negyedévben továbbra is csökkent, a most lezárt negyedévben 2 százalékkal 849 millió dollárra esett. Safra Catz pénzügyi vezető elmondta, élénk az érdeklődés az új SPARC-rendszerek iránt, a felhasználói bázis várhatóan elkezdi a technológiai frissítést, emellett továbbra is jól fogynak az előre integrált rendszesek (pl. Exa-család, SuperCluster). Utóbbiakból összesen 1200 darabot értékesített a cég három hónap alatt, ennek közel fele volt Exadata. Az integált rendszerek már a hardverrészleg forgalmának több mint harmadát adják, mondta el a konferenciahívás során Mark Hurd. Safra Catz szerint ez volt az utolsó olyan negyedév, amikor a hardverrészleg zsugorodik, a trend már a nyáron  megfordulhat, a részleg forgalma újra bővülhet, egészséges (50 százalék feletti) nyereséghányad mellett.

A jelenlegi negyedévre az Oracle a szoftverlicencek és cloudszolgáltatások terén 0-8 százalékos bővülést vár az árfolyamhatás kiszűrése mellett, a hardverrészlegnél pedig 6 százalékos csökkenéstől 2 százalékos növekedésig tart az előrejelzés intervalluma. Összességében az Oracle árbevétele 3-6 százalékkal bővül majd tavalyhoz képest, mondta el Safra Catz, ami 11 milliárd dollár körüli bevételt jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról