Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Elmaradt az Oracle májusi csodája

Bodnár Ádám, 2013. június 21. 08:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Közzétette a május végén lezárt negyedik pénzügyi negyedév eredményeit az Oracle. A vállalatnál a pénzügyi év zárása miatt hagyományosan ez a legerősebb időszak, a piac által várt nagy kiugrás azonban most elmaradt. A cégvezetők elejtettek egy-két megjegyzést a 12c adatbázis jövőjéről is.

hirdetés

A májusban véget ért pénzügyi negyedévben 10,95 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el az Oracle, ami csak minimális, 2 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az üzemi eredmény 11 százalékkal 5 milliárd dollárra emelkedett, a nettó profit pedig 12 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt, a tőzsde mégsem volt elégedett a cég teljesítményével, mivel elmaradt a májusban szokásos erőteljes növekedés, amely a pénzügyi év zárása előtt az értékesítőkön levő nyomás köszönhető.

A vállalat vezetőinek tájékoztatása szerint a korábban már jelzett értékesítési problémák egy részét sikerült felszámolni, de a körülmények az Oracle ellen voltak a mostani negyedévben. Az Egyesült Államokban és az EMEA régióban a tervek szerint alakult az üzlet, azonban néhány területen, például a Távol-Keleten, Dél-Amerikában és Ausztráliában rosszabbul mentek a dolgok. Ezek miatt az új szoftverlicencek és cloud-előfizetések értékesítéséből származó bevétel csupán 2 százalékkal bővült, kicsivel 4 milliárd dollár fölé. A frissítések és támogatások bevétele 8 százalékkal 4,4 milliárd dollárra emelkedett, köszönhetően a hatalmas installált bázisnak.

12c: hamarosan az Önhöz legközelebbi felhőben

Nagy figyelmet kaptak a cloudszolgáltatások, amelyek forgalma "run rate" már meghaladja az évi 1 milliárd dollárt. A most lezárt negyedévben több mint 500 új ügyfelet szereztek az Oracle cloudszolgáltatásai, köztük olyan cégeket mint a Tesco, a Siemens, a British Telecom, a KLM, az Acer és a Yahoo!. A cloudszolgáltatásokat az Oracle jelenleg hét adatközpontból szolgálja ki világszerte, amelyekben összesen 13 ezer virtuális gép és 70 petabájt tárkapacitás áll rendelkezésre, a felhasználók száma meghaladja a 7 milliót összesen, hangzott el a tegnapi elemzői konferenciahíváson.

Az Oracle még tavaly jelentette be legújabb adatbázisát, a 12c-t, amelynek nevében a c a cloudra utal - a szoftver megjelenését 2013 elejére ígérte a cég, ez egyelőre várat magára. Larry Ellison cégvezető a konferenciahíváson elmondta, a vállalat nagyszabású stratégiai megállapodásokat kötött a nagy cloudszolgáltatókkal, amelyek keretében azok szolgáltatásként kínálni fogják a Database 12c-t. A konkrét részleteket jövő héten jelentik be az Oracle és a partnerek, egyelőre csak annyit tudni, hogy a partnerlistán van a Salesforce.com, a NetSuite és meglepetésre a Microsoft is - egyelőre csak találatni lehet, az Azure felhőben hogy fér meg egymás mellett a redmondiak saját adatbázisa és az Oracle Database 12c.

A konferenciahíváson az is elhangzott, hogy még az év vége előtt érkezik a Database 12c 1c, amely egy kimondottan in-memory feldolgozásra szánt változata az adatbázisnak, oszlopszintű tömörítéssel. "Egészen biztos vagyok benne, hogy az SAP HANA hosszú távon nem fog tudni az Oracle-lel versenyezni, és ennek oka a 12 1c lesz. A szoftveres technológiánkat a legújabb M-sorozatú nagy memóriakapacitású rendszerünkkel integráljuk, ami egyébként nem is olyan drága" - mondta az elemzői konferenciahívás során Mark Hurd, előrevetítve egy SPARC M5-32 szerverre épülő in-memory adatbázis-appliance várható érkezését.

A hardverrészleg mélypontja, de tényleg!

A hardverrészleg árbevétele a negyedévben továbbra is csökkent, a most lezárt negyedévben 2 százalékkal 849 millió dollárra esett. Safra Catz pénzügyi vezető elmondta, élénk az érdeklődés az új SPARC-rendszerek iránt, a felhasználói bázis várhatóan elkezdi a technológiai frissítést, emellett továbbra is jól fogynak az előre integrált rendszesek (pl. Exa-család, SuperCluster). Utóbbiakból összesen 1200 darabot értékesített a cég három hónap alatt, ennek közel fele volt Exadata. Az integált rendszerek már a hardverrészleg forgalmának több mint harmadát adják, mondta el a konferenciahívás során Mark Hurd. Safra Catz szerint ez volt az utolsó olyan negyedév, amikor a hardverrészleg zsugorodik, a trend már a nyáron  megfordulhat, a részleg forgalma újra bővülhet, egészséges (50 százalék feletti) nyereséghányad mellett.

A jelenlegi negyedévre az Oracle a szoftverlicencek és cloudszolgáltatások terén 0-8 százalékos bővülést vár az árfolyamhatás kiszűrése mellett, a hardverrészlegnél pedig 6 százalékos csökkenéstől 2 százalékos növekedésig tart az előrejelzés intervalluma. Összességében az Oracle árbevétele 3-6 százalékkal bővül majd tavalyhoz képest, mondta el Safra Catz, ami 11 milliárd dollár körüli bevételt jelent.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!