:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 31. 14:41

Itt a Lync-Skype integráció első lépése

A Lync vállalati kommunikációs platform és a Skype között immár él az átjárás, a felhasználók hozzáadhatják egymást, láthatják egymás státuszát és cseveghetnek, illetve telefonálhatnak egymással. Videohívás egyelőre nincs.

Folytatódik a Skype behúzása a Microsoft üzenetkezelő és kommunikációs rendszereibe. A Live Messenger megszűnése után most a Lync vállalati platformhoz került közelebb a felvásárolt csevegőrendszer. A Microsoft bejelentése szerint a két platform használói hozzáadhatják egymást partnerlistájukhoz, látják egymás jelenléti információját (státusz), szöveges üzeneteket küldhetnek és hanghívásokat indíthatnak egymás felé.

A két platform között az átjárás viszonylag zökkenőmentes. Mind a kontaktlistába való felvétel, mind a kommunikáció beindítása a teljesen megszokott módon működik mind a Lync, mind a Skype oldalán, a felhasználók számára így sok tanulnivalót nem hoz a változás. A bejelentés szerint videós beszélgetésre egyelőre nincs lehetőség, de a tervek szerint ez is érkezik később.

A most megnyitott átjárás a Lync 2010-es és 2013-as verzióját használó felhasználók számára érhető el (asztali és mobilos kliens is jó), a Skype-kliensből pedig a legutolsó kiadásra van szükség hozzá, jelenleg a Windowsra és OS X-re kiadott asztali változatok támogatják, a Modern UI-t használó Windows 8 app, a Windows Phone 8, Linux és egyéb platformok kliensei nem. További fontos korlátozás, hogy az átjárhatósághoz a Skype-ba is a Microsoft-azonosítóvan kell belépni (ez a régi Live ID) a Lync-kontaktok eléréséhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az integráció az eredeti terméktervekhez képest komoly csúszásban van. A ZDnet információ szerint a Lync 2013-at tesztelő vállalatoknak még azt mondta a Microsoft, hogy a Skype-föderáció az Office 2013 megjelenésével egyidőben elérhetővé válik majd. A Skype-integráció azonban végül nem került be hivatalosan a tavaly októberben megszilárdult Lync Server 2013 képességei közé, azt csak most fogja aktiválni a Microsoft.

A Lync-Skype átjárást a vállalati kommunikációs platform üzemeltetőjének kell aktiválnia vagy a Lync Server adminisztrációs felületéről, vagy felhős Lync Online esetében a webes kezelőfelületről. Ha a Lync-Live Messenger föderáció már korábban be volt kapcsolva, akkor erre a lépésre nem lesz szükség.

Monopólium-e?

A Microsoft-féle kommunikációs platformok egyesítése láthatóan nem tetszik a Ciscónak. A szintén a vállalati kommunikációban (is) utazó vállalat szerdán hivatalos panaszt tett az EU bíróságánál. Ebben a Cisco azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az európai versenyjogi hatóság Microsoft-Skype felvásárlásra adott beleegyezését, mivel az sérti a szabad versenyt és gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozza a felvásárlót.

A Cisco álláspontja szerint az európai hatóságok beleegyezését szigorú feltételekhez kellett volna kötni, ezáltal megakadályozható lett volna, hogy a Microsoft a Skype dominanciáját kihasználva jogosulatlan versenyelőnyre tegyen szert. "A felvásárlás gyakorlatilag egy monopóliumot hozott létre, amely mellett a versenytársak csak a réspiacokon versenyezhetnek." - állítja a Ciscót képviselő Luiz Ortiz Blanco. A vállalat szerint az EU-s versenyügyi hatóság jóváhagyása számos hibát tartalmaz, ezek kijavítását kéri az igazságszolgáltatási szervtől.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanakkor a Cisco érvelése nem meggyőző, a vállalat továbbra sem mutat fel bizonyítékokat arról, hogy a felvásárlás által kárt szenvedett volna. A Bizottság képviselője szerint az IP-alapú kommunikáció piaca igen dinamikus, a Google Talk vagy épp a Viber komoly nyomás alatt tartja a Skype-ot, és könnyen megeshet, hogy feltörekvő új technológiák pedig gyorsan elavulttá tehetik a Microsoft által megszerzett rendszert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.