Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 31. 12:47

WinRT-s SQLite wrapper Windows Phone 8-hoz

Fontos űrt tölt be az új SQLite "csomagolás", amellyek WinRT (C#) hívásokat használva is elérhetőek az adatbázis alapszintű funkciói.

Elkészült a SQLite adatbázis WinRT-s wrappere - jelentette be a Microsoft. A "csomagolás" használatával az alapszintű adatbázis-műveletek immár a WinRT API-kon keresztül, C#-ból is elérhetőek, ami fontos könnyebbség a Windows Phone-ra fejlesztők számára.

A WinRT API részeként elérhető műveletek közé tartozik az adatbázis megnyitása, egyszerű és komplex SQL statementek, paraméterek bindelése és a lekérdezéseken való iterációk. Az összes művelet aszinkron mintájú, a feladatot a worker threaden hajtja végre, így nem akasztja meg például a felhasználói felületet. A wrapper támogatja a kivétel-alapú programozást is, így nem kell minden hívás után ellenőrizni a visszatérő értéket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A wrapper a SQLite komplexebb funkcióit nem tartalmazza, ahhoz továbbra is szükség van a natív programozáshoz, ahogy az SQL statementeket is magunknak kell megírni, azokat nem egyszerűsíti. A mobilalkalmazások egyszerű adatbázisaihoz azonban ez a vékony wrapper már a legtöbb esetben elegendő lesz és megkönnyíti a pehelykönnyű alkalmazások integrációját a Microsoft mobilplatformján is.

A Microsoft még márciusban jelentette be, hogy a Windows Phone 8 SDK részeként a WP-fejlesztők számára is elérhető a SQLite adatbázismotor, ehhez csupán egy Visual Studio kiterjesztést kellett telepíteni. Az adatbázis eléréséhez azonban natív (C++) programozásra, a WinRT elhagyására volt szükség, ami az alapszintű adatbáziseléréseket is szükségtelenül komplexszé tette.

Az új wrapper a projekt CodePlex oldaláról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról