:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. május 31. 10:36

A HTC One is kijött a Nexus-verzióval

Immár hivatalos, hogy a HTC június 26-tól közvetlenül értékesíti hálózatfüggetlen és Sense-nélküli, gyári Google Androiddal telepített HTC One készülékét. Ha valakit kizárólag a Sense és az előtelepített programok zavartak, most nettó 600 dollárért hozzájuthat a One Nexus változatához.

Ugyan pár hónappal ezelőtt a HTC vezetése még azt bizonygatta, hogy a Sense-re végtelenül büszkék és a HTC termékek azzal együtt adnak egy teljes egészet, most mégis visszaléptek egyet és engedve a fogyasztói nyomásnak, megjelent az alumíniumból mart készülék gyári Androiddal is.

A felhasználók egy rétegét mindig is zavarta, hogy a gyártók nem igyekeznek követni a Google ritmusát és sok esetben 1-1,5 évvel lemaradva követik az Android szoftverfejlődését, sőt, a nem-csúcsmodellek esetében a frissítések esélye minimális. Az erre érzékeny felhasználók eddig két dolgot tehettek: vásároltak egy bármilyen telefont és feltettek rá egy egyedi ROM-ot vagy vásároltak egy Nexus készüléket, ami viszont a telefon minőségét tekintve volt kompromisszumos. A legutóbbi Nexus 4-et leszámítva minden korábbi Nexus saját korának élvonalától elmaradt, a hardver többnyire nem volt jövőálló, az egyetlen erénye ezeknek a készülékeknek az volt, hogy olcsóak, illetve az, hogy az Android frissítései azonnal megérkeztek rájuk.

Tisztább, szárazabb érzés

Idén viszont új korszak kezdődik, valószínűleg minden gyártó belekényszerül, hogy a csodálatosnak tartott egyedi felületét nélkülöző szoftverezettséggel is megjelentesse legalább a csúcsmodelleket. Ez abból a szempontból lehet kellemetlen, hogy a gyártóknak eddig bevételi forrást jelentett az alkalmazások előtelepítéséért kapott pénz. Nem lesz ezután 7digital zenebolt, sem Dropbox, sem EA-játékok, irodai szoftvercsomag, sőt a Nexus élménybe gyárilag a Facebook kliens sem fér bele, a felhasználóknak mindent maguknak kell telepíteni. Ez a célcsoport viszont egyébként is szabadult volna a “bloatware”-nek hívott kategóriától, a Samsung és a HTC esetében is zavaróan sok felesleges programot kellett hurcolni a beépített tárhelyen.

A Nexus változatú HTC One ára a hivatalos boltban 599 dollár (nettó ár) az Egyesült Államokban, ez 51 dollárral kevesebb, mint a Samsung Galaxy S4 hasonló verziójának ára. A HTC közvetlenül kínál egyébként hálózatfüggetlen HTC One-t ugyanilyen áron, de Sense-szel, illetve fejlesztői, 64 gigás verziót 650 dollárért.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyan a gyári Android sokak szemében egyértelmű előny, akadnak vele kapcsolatban negatívumok is, így például a speciális hardverelemek közül nem támogat mindent a gyári Android. Az egyik ilyen példa az infravörös jeladó, amivel a tévéket lehet távirányítani, erről a Nexus-élményben le kell mondani. Ugyanígy a kamerára optimalizált képjavító algoritmusok és a Beats audio is ugrik. A Nexus változat nem azt jelenti, hogy ezek valódi Nexus készülékek lennének, így érdemes fenntartásokkal kezelni a jó híreket és kivárni legalább az első frissítési ciklust. Egyáltalán nem biztos, hogy a Google a hivatalos Nexus-okkal egyidőben frissíti majd ezeket a modelleket, illetve a szoftver működésének problémamentessége sem garantált.

Cserebere

A másik oldalról pedig felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik már most megvásárolták a HTC One-t és lemaradtak a választás lehetőségéről. A HTC közleménye azt sugallja, hogy erre lesz valamilyen megoldás, tehát elvileg a Sense-es készülékeken lecserélhető lesz majd a szoftver. Nem valószínű, hogy ez egy széleskörű értesítés formájában történik meg, a HTC-nek nem érdeke, hogy a laikusok közül is elveszítsen sok Sense-használót. Inkább valószínű, hogy egy webes regisztrációt követő FOTA frissítés vagy egy számítógépre letölthető szoftver segítségével lehet megszabadulni a HTC felületétől azoknak, akiknek erre igénye van.

A HTC eközben az Android mellett a Windows Phone platformos terveit sem felejtette el. A tajvani gyártó az utóbbi években nem próbálkozott tablet fronton semmivel, idén viszont várhatóan visszatér ebbe a szegmensbe is. A még nem hivatalos hírek szerint Windows RT alapokra építve 7 és 10 hüvelykes tableteket mutat be a cég, viszont a 12 hüvelykes Windows 8-as slate PC tervek a kukába kerültek. A HTC mindig is korán lépett be az új operációs rendszerek támogatására, így vált fontos szereplőjévé anno a Windows Mobile, illetve az Android forradalomnak is. A Windows 8 viszont egyelőre olyan kis hullámokat kelt, hogy a HTC nem engedheti meg magának, hogy a kis kereslet mellett is drága eszközökre fecsérelje maradék energiáit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.