:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 29. 08:38

A vártnál nagyobbat esik idén a PC-piac

Erőteljesen visszavágta PC-eladásokról szóló előrejelzését az IDC piackutató vállalat, a korábban jósolt 1,3 százalék helyett 7,8 százalékos visszaesést vár. Ez lehet a PC-piac történetének eddigi legnagyobb zuhanása.

Még a dotkom-lufi kipukkanását és a 2008-ban kitört pénzügyi krízist követően sem estek vissza annyira a PC-eladások, amennyire idén fognak az IDC szerint. Az elemzőcég korábban azt jósolta, idén 1,3 százalékos csökkenés valószínű, jövőre pedig nagyjából stagnál majd a forgalom, a tegnap közzétett legfrissebb előrejelzés szerint azonban 2013-ban 7,8 százalékkal kevesebb PC fogy mint tavaly, 2014-ben pedig további 1,2 százalékos zsugorodás várható. Az új előrejelzés szerint még 2017-ben is csak 333 millió PC talált majd gazdára, ami kevesebb mint a tavaly leszállított 349 millió darab.

A csökkenés okát a tabletek és okostelefonok jelentik, amelyek a feladatok egy részét át tudják venni a személyi számítógépektől, így azokat a felhasználók ritkábban veszik igénybe és nem is frissítik olyan sűrűn már, mint korábban. "Sok felhasználó ráébredt, hogy az olyan hétköznapi feladatokra mint a webböngészés, a közösségi szolgáltatások, a levelezés vagy egy-két app, nem szükséges nagy számítási kapacitás és helyi háttértár" - mondta Loren Loverde, az IDC elemzője. "Fontossá vált az elérés a kisebb méretű, hosszabb akkus üzemidejű, instant-on eszközökről, amelyek intuitív érintős felülettel rendelkeznek. Ezek a felhasználók nem feltétlen adták fel a PC-t mint számítástechnikai platformot, amikor robusztusabb környezetre van szükségük, de kevesebbet használják és jól elvannak a régi rendszereikkel."

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IDC szerint a vállalati szektorban elindulhatnak PC-frissítési projektek 2014-ben, ahogy a Windows XP támogatása tavasszal végleg lejár, de az elemzőcég hozzáteszi, ma már ritkábbak a nagyszabású gépcserék, illetve az elmúlt évek során nagyon sok helyen beszereztek már olyan konfigurációkat, amely alkalmas a legújabb Windowsok futtatására, így az operációs rendszer elavulása önmagában még nem jelent feltétlen újabb beruházásokat. Ma már az sem húzza annyira a PC-piacot, hogy a laptopok egyre olcsóbbá válnak, hiszen azok a vevők, akik desktop gépüket notebookra szerették volna cserélni, megtehették azt az elmúlt években is.

Több tablet mint notebook

A PC-eladások visszaesésének nagy nyertesei a tabletek, amelyek forgalma idén majdnem 60 százalékkal nő majd az elemzőcég szerint. Az IDC a tavalyi 144 millió után idén 229 millió tablet eladásával számol, azaz több táblagép fogy majd mint notebook. 2015-re a tabletpiac már nagyobb lesz a PC-piacnál is. "Az IDC meggyőződése, hogy a PC-knek továbbra is fontos szerep jut a számítástechnika új korszakában, különösen az üzleti felhasználók körében. De számos vevő számára a tablet egy egyszerű és elegáns megoldás azokra a feladatokra, amelyeket korábban eg PC-n lehetett csak elvégezni" - fejtette ki Ryan Reith, az IDC elemzője.

A tabletpiac előretörésének legnagyobb nyertesei a 7-8 hüvelykes kijelzőjű modellek lesznek, amelyek forradalmát egyértelműen a Google-ASUS Nexus 7 robbantotta ki, majd az iPad mini folytatta Az IDC becslései szerint a 2013-ban eladott tabletek 55 százaléka tartozik majd a 7-8 hüvelykes méretkategóriába, a 8-11 hüvelykes osztály pedig már csak az eladások 43 százalékáért lesz felelős. Az ennél nagyobb kijelzős gépek csak 2 százalékos hasítanak ki maguknak - ezek gyakorlatilag a windowsos tabletek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.